onsdag 19 juli 2017

Den glömda trädgården av Kate Morton


Originaltitel: The Forgotten Garden
Sidor: 415 (Storpocket)
"1913
En liten flicka hittas ensam och övergiven på ett passagerarfartyg på väg mot Australien. Det enda flickan minns är en mystisk kvinna som har lovat att ta hand om henne. Flickan kallar kvinnan Sagoberätterskan, men nu är Sagoberätterskan spårlöst försvunnen.
1975 
På sin ålders höst företar Nell O’Connor den långa resan från hemlandet Australien till England för att ta reda på sanningen om sin familj. Hennes sökande för henne till Cornwalls vindpinade kust och det gamla herresätet Blackhurst Manor, som en gång i tiden ägdes av familjen Mountrachet. Enligt legenden vilade det en förbannelse över familjen.
2005
När Nell dör efterlämnar hon allt till sitt barnbarn Cassandra. Bland tillhörigheterna finns en sagobok med skräckberättelser skrivna av Eliza Makepeace, en författare som på ett mystiskt vis försvann i början av 1900-talet. Testamentet innehåller också ett överraskande arv: ett litet hus som kallas Klippstugan. Huset står på ägorna till en stor lantegendom i Cornwall. Enligt byborna döljer det gamla herresätet mörka hemligheter om en adelsfamilj som för länge sedan bodde där.
Men det är i Klippstugan och dess glömda trädgård som Cassandra kommer hela historien på spåren och även upptäcker sanningen om en liten flicka som för många år sedan hittades övergiven på en båt på väg mot Australien"
Jag har läst några böcker av Morton tidigare och tyckt bra om alla. Men herregud, jag ÄLSKAR den här! Den är helt underbar!

Dels finns det så mycket kärlek för sagor och berättelser i den, hur kan jag låta bli att tycka om det? Det finns till och med sagor av Eliza Makepeace! Det enda som hade gjort den ännu bättre är illustrationerna som det berättas om i den sagosamling som har en stor betydelse i boken.

Förutom det är den dessutom spännande, fascinerande, sorglig och vacker. Det är en magisk läsupplevelse och jag önskar att jag kunde läsa om den direkt och uppleva allt på nytt ännu en gång. Och möjligtvis vill jag också kunna sträcka in handen och ändra på saker som skar i hjärtat!

Man får följa tre tidslinjer som ni ser i beskrivningen, men det är inget som är jobbigt. Det går lätt att hoppa mellan dem och känna igen vilka karaktärer som hör till vilken tid. Mest av allt gillar jag nog de tillbakablickar man får under tiden som Cassandra letar efter sanningen om vad som hände med hennes mormor, den del av berättelsen där Eliza Makepeace har en stor roll.

Den är så bra! Läs den!

16 kommentarer:

 1. Det är länge sedan jag läste denna bok, men känslan finns kvar då det var en bok som jag verkligen älskade. Jag har aldrig läst något mer av henne sen dess, tror att en liten del av mig är rädd att jag inte ska tycka lika mycket om hennes andra böcker. Måste nog ändå ta mig samman och läsa åtminstone en annan bok av henne :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja visst var den speciell! :) Den sitter verkligen fast i en efter att man läst klart den :) Hoppas du kommer tycka om de andra böckerna av henne! Jag vill läsa fler :)

   Radera
 2. Det här är en av de absolut bästa böcker jag någonsin läst! Blev fullkomligt knockad när jag läste den och bara älskade den. Har gett bort den i present till rätt många kan jag säga. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men ja! Den är verkligen helt otroligt bra, knockad är ett bra ord för vad man känner efteråt :).

   Radera
 3. Den här boken har jag ju också läst inser jag när jag läser om den. Vill minnas att den var mycket bra. Men jag tycker alltid det är lite jobbigt med flera olika berättarröster. För jag gillar inte bytena mellan dem då jag vant mig vid en röst och blir störd i läsflowet när det byter ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha ja ibland funkar det inte för mig heller, ibland kan det bli jätteförvirrande när det är flera berättarröster om de inte är väldigt tydligt utmärkta :P

   Radera
 4. Den här låter onekligen lockande. Jag har ännu inte läst något av Kate Morton, men om jag ska göra det får det nog bli den här :)

  SvaraRadera
 5. denna har jag glömt i min bokhylla

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då har du något att plocka fram och se fram emot! :)

   Radera
 6. Åh vad härligt att höra att den gick hem lika fantastiskt hos dig! Det här var den första som jag läste av Morton och vilket upptäckt det var :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja den var verkligen helt otrolig! :)

   Radera
 7. Tack för tipset. Reserverade den på biblioteket nu

  SvaraRadera
 8. Jag gillar också Kate Morton! Men The Lake House blev jag väldigt besviken på. Tyckte det var lite väl många vändningar och alldeles för mycket utvikningar för mig!

  SvaraRadera
  Svar
  1. The Lake House är den nyaste? Den har jag inte läst ännu!

   Radera