onsdag 4 september 2013

Samlade svenska kulter av Anders Fager


Sidor: 546

"Obeskrivliga saker utspelar sig på en mosse i skogen bakom en gammal dansbana i det djupaste av Småland. Men redan många år dessförinnan kom en högt uppsatt och ganska tvivelaktig figur till Stockholm för att lägga beslag på en sällsam antikvitet. Två åldrade herrar möts vid ett kafébord i Gamla stan. De talar viskande om vad som händer. Gör upp planer. Och en konstnärinna passerar en gräns från vilken det inte går att återvända.
I Svenska samlade kulter är varje berättelse en pusselbit i en större helhet. En helthet som är på en gång skrämmande, bisarr och obehagligt bekant. Eftersom den liknar vår egen verklighet. Eftersom det handlar om vad som döljer sig under vardagens trygga yta. Om uråldriga varelser som alltid levt mitt ibland oss - och samtidigt i det fördolda. Om hemliga sällskap som varit verksamma sedan urminnes tider och som kanske har större makt än vad som egentligen är riktigt hälsosamt. Allt har ett samband.  
Det är bara vi vanliga människor som inte ser det."
Hm. Nja. Jag vet inte riktigt vad det är med den här boken men jag fastnade tyvärr inte. Och jag ville det, jag ville tycka om det för det lät så lovande. Men jag kan väl inte klicka med alla böcker jag läser.

Kanske är det att det blir som flera noveller och jag alltid har haft lite svårt för att läsa noveller. Trots att de på något vis hänger ihop med varandra. Det är nog ingen dålig bok egentligen, vi passade bara inte ihop.

Men en sak får jag lov att ge den, framsidan är grymt läskig! Jag vet inte om det syns på bilden men de där blå ögat ser verkligen levande ut. Så jag fick faktiskt lägga den med framsidan neråt när jag skulle lägga bort den för natten, det var för obehagligt annars!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar