måndag 23 september 2013

Horn av Joe Hill


Originaltitel: Horns
Sidor: 431

"Ig har levt i en mardröm alltsedan den dag då hans flickvän Merrin hittades skändad och mördad. Ig figurerade som huvudmisstänkt i brottsutredningen men släpptes i brist på bevis. I omgivningens ögon har han dock varit dömd sedan dess. Och fördömd.
När han en morgon, efter en kväll han helst vill glömma, ser sig i spegeln tror han sig hallucinera: i pannan har två horn börjat ta form! Det märkliga är att ingen i hans omgivning tycks ta någon notis om dem. Med hornen följer också den övernaturliga gåvan att få folk att förvandlas till sanningssägare: att säga vad de innerst inne tänker och att handla därefter.
Sanningen blir Igs obarmhärtiga följeslagare. Steg för steg pekar den också i den riktning han fruktar mest: svaret på vem som mördade Merrin. "

Horn är verkligen en annorlunda bok, och det kanske inte låter så läskigt att veta vad alla tänker och tycker egentligen. Men det är det helt klart i den här boken! Joe Hill låter verkligen människors sämsta sidor komma fram och det kryper in under huden på mig när jag läser.

Det är en spännande och annorlunda historia som innehåller Igs nutid och tillbakablickar till när han var yngre och delarna vävs samman väldigt skickligt för att föra hela boken framåt. Samtidigt som den är lite skrämmande är den också så sorglig och i vissa delar vacker. Kärleken mellan Ig och hans flickvän som mördades beskrivs vackert. Så det blir lätt att känna den sorg han känner när hon rycks ifrån honom. Och det är nästan så jag själv mår dåligt, för jag börjar tänka på hur hemskt det vore att förlora någon på det sättet och sen bli beskylld för att ha gjort det.

Jag har läst en bok av Joe Hill tidigare, En hjärtformad ask, och den skrämde mig mer än vad Horn gör. Men jag tror faktiskt Horn berör mig mer på ett helt annat sätt. Det är verkligen olika sorters berättelser och jag ser fram emot att fortsätta följa Hills författarkarriär.

Om jag inte är helt ute och cyklar ska den här boken väl bli film. Självklart vill jag se den, det ska bli väldigt intressant att se hur de lyckats med den.

8 kommentarer:

 1. Det låter väldigt intressant! Det ska faktiskt bli en film baserad på boken som kommer nästa år o Ig ska spelas av Daniel Radcliffe :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag hade för mig att jag läst det någonstans :) Det ska bli spännande att se den! Speciellt med Radcliffe i huvudrollen :)

   Radera
 2. Usch! Jag hatar när bra böcker blir film! De blir nästan alltid förstörda då! Kan de inte bara låta böckerna va!! För övrigt håller jag med dig! Det är en mycket bra bok!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tyvärr är det ju oftast så! Jag hoppas så klart att det inte blir så med den här. Jag kommer inte kunna låta bli att se den.

   Radera
 3. Åh, Horn är skrämmande på helt andra sätt än En hjärtformad ask, och det kryper liksom under huden på en (och med "en" menar jag självfallet "mig"). Jag är riktigt tveksam till filmen dock... det hela baseras ju så mycket på karaktärernas tankar. Säger dock inte nej till lite Daniel Radcliffe :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja jag håller med, de är verkligen skrämmande på olika sätt :). Jag måste se filmen, även om jag vet att risken är stor att den inte alls kommer leva upp till boken, men det går ju inte att hålla sig borta :)

   Radera
 4. sv: Haha ja jag känner att dockerna kommer bli bra men läskig läsning men du Horn omslaget är ju inte heller någon höjdare!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha nej det är också ganska läskigt!

   Radera