måndag 31 december 2012

Schindler's list av Thomas Keneally


Originaltitel: Schindler's list
Sidor: 394

"Oskar Schindler var en mångbegåvad och motsägelsefull man. Han var en driven affärsman och en sorglös vivör som gladde sig åt mäktiga vänner, goda viner och vackra kvinnor. Han var krigsprofitör och medlöpare i nazistpartiet. Och likafullt offrade han sin förmögenhet för att med djärvhet och list och stora personliga risker ensam rädda fler judar än någon annan under andra världskriget. 
Thomas Keneallys dokumentärroman (på svenska första gången 1983 under titeln Schinlders ark) om den gåtfulle man väckte stor uppmärksamhet när den utkom, och belönades med Bookerpriset. Keneallys bok ligger till grund för Steven Spielbergs stormfilm Schindler's list."
Jag tog den här boken från bokhyllan eftersom sambon ville att vi skulle se filmen tillsammans. Men det fick vänta lite tills jag hade läst den. Den tog slut i förrgår, och sedan har vi spenderat två kvällar med att se på filmen. Så nu känner jag mig redo att skriva lite om det.

Det här är en bok som är svår att inte beröras av. Jag mår illa av den otroliga grymhet och ondska som man får läsa om, som oskyldiga människor utsattes för. Boken handlar ju om Schindler, som faktiskt gjorde gott i allt det mörkret, men självklart berättas det även om de hemska saker som judarna fick utstå i de olika lägren.
Att försöka tänka på varje enskild människa som fick sätta livet till under de åren är nästan mer än hjärnan klarar av känns det som. Så många liv som togs och så mycket smärta och rädsla som måste ha funnits.

Det är som sagt en dokumentärroman, så det som berättas är det som författaren kunnat få veta av de som var med, både de människor han räddade och andra som fanns runt omkring honom under den tiden. Boken hoppar lite mellan olika viktiga händelser, och filmen följer den väldigt bra.

Helt klart en bok värd att läsa. Man får hopp av Schindler om att det faktiskt finns riktigt otroliga människor i  den här världen. Och samtidigt känns det väldigt viktigt att inte glömma allt det hemska som hände.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar