söndag 30 december 2012

Maria av Skottland av Margaret George


Originaltitel: Mary, Queen of Scotland and the Isles
Sidor: 680

"Kungen är död, leve drottningen! Maria, sex dagar gammal, ärver Skottlands tron efter sin far. Hon är ett vackert barn, med sneda ögon och hy som mandelmjölk.
Så börjar romanen om Maria Stuarts liv - en dramatisk berättelse om kärlek och förraderi, om makt och mord, om ljuva drömmar och glödande hat. Den skildrar Maria när hon sex år gammal reser till Frankrike för att trolovas med den lille kronprinsen, Frans. Den beskriver hur hon som artonårig änka återvänder för att inta sin rättmätiga plats som drottning av Skottland.
 Men den unga Marias liv tar nu en vändning som hon inte kunde ana. Hon är främling i sitt eget land, passionen gör henne blind och de skotska lordernas svek avgör hennes öde...
En magnifik historisk roman med inträngande personporträtt och målande miljöskildring - från det glittrande franska hovet, till det dimhöljda Skottland, till de engelska slott där maktkampen mellan två av historiens mest färgstarka kvinnor utspelas."

Nu, äntligen, är den här tegelstenen utläst. Egentligen är "äntligen" orättvist att säga. Den var inte dålig på något vis. Tvärtom så tycker jag väldigt mycket om den!
Men den tog sin lilla tid att ta sig igenom, nästan 700 sidor med så otroligt många namn och platser att försöka hålla reda på.

Det var värt varenda minut dock. Jag fastnar verkligen för Maria och känner med henne på varje sida. Ibland irriterar jag mig lite på hur naiv hon kunde vara ifråga om vilka hon borde lita på, men det är inget som hindrar att jag fäster mig vid henne.

Det är självklart inte den mest actionfyllda boken som finns, men den är ändå väldigt spännande. Tycker man dessutom, som jag gör, att historia är intressant är det här en bra bok att läsa. Jag får erkänna att vissa sidor kanske inte fastnade hos mig när det blev lite för många namn eller för mycket politik som beskrevs, men allt som allt är det en bok som jag är glad att jag läste.

Jag vet att Margaret George har skrivit fler historiska romaner och det är inte alls omöjligt att jag ger mig på dem också om jag hittar dem någonstans!

2 kommentarer:

 1. Jag tyckte om den bok hon hade skrivit om Kleopatra. Så mycket att jag köpte den här och ytterligare en, men de har inte blivit lästa på grund av att de är så tjocka. Men jag kanske skulle ta itu med den här nu :)

  Gott nytt år!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh jag kan tänka mig att den om Kleopatra var intressant, den ska jag se om jag hittar när jag ute och kollar på andrahandsbutiker :).

   Gott nytt år! :)

   Radera