onsdag 30 september 2020

En dos stryknin av Agatha Christie

 

Originaltitel: The Mysterious Affair at Styles
Sidor: 259 (Inbunden)
Recensionsexemplar: Från Bookmark förlag, tusen tack!
"Vem förgiftade den förmögna Emily Inglethorp och hur lyckades mördaren fly från hennes låsta sovrum? I den lilla byn Styles St. Mary finns det gott om misstänkta: arvtagerskans nye make, hennes två styvsöner, den labila hushållerskan och en vacker sjuksköterska som arbetar på sjukhusets apotek. I denna bok gör den belgiske detektiven Hercule Poirot sin dramatiska entré."

Agatha Christie kan aldrig bli fel. Hennes böcker passar perfekt i höstmörkret när man vill ha något spännande som samtidigt inte blir alltför blodigt. Det är precis vad En dos stryknin ger sina läsare. Det här är första boken som den charmige och specielle Hercule Poirot dyker upp i. Jag tycker om honom som karaktär. Han är så självklar och säker på sin egen förmåga att läsa ledtrådar och människor.

I den här boken är det ett klassiskt låsta-rummet-mysterium som Poirot får kämpa med. Någon har mördat Emily Inglethorp och alla som befinner sig i huset är misstänkta. Alla har något att vinna på hennes död och ledtrådarna leder åt alla möjliga håll. Jag är så klart inte tillräckligt smart för att lista ut i förväg vem som är mördaren, det är jag aldrig i Christies böcker. Det är väldigt fascinerande att i efterhand se hur hon lagt ut falska spår och vad som var viktigt fast det inte verkade vara det i början.

Jag sträckläste boken i två sittningar. Den drog verkligen in mig och jag ville inte lägga undan den mer än vad som var absolut nödvändigt. Så letar ni en härlig pusseldeckare att krypa upp under filten med i höst kan jag rekommendera En dos stryknin.

tisdag 29 september 2020

Tisdagstrion - Bara ett ord i titeln

 

Tisdag innebär så klart Tisdagstrion inne hos Ugglan & Boken. Den här veckan är det titlarna som är viktiga, specifikt de som bara består av ett ord.


Testamente av Nina Wähä. En roman om en väldigt trasig familj. Riktigt bra.


Strandläsning av Emily Henry. En charmig och bra berättelse om två författare med skrivkramp.


Det av Stephen King. En väldigt creepy clown.

måndag 28 september 2020

The Library At Mount Char av Scott Hawkins

 

Originaltitel: The Library At Mount Char
Sidor: 388 (Inbunden)
"Carolyn's not so different from the other people around her. She likes guacamole and cigarettes and steak. She knows how to use a phone. Clothes are a bit tricky, but everyone says nice things about her outfit with the Christmas sweater over the gold bicycle shorts. After all, she was a normal American herself once.

That was a long time ago, of course. Before her parents died. Before she and the others were taken in by the man they called Father. In the years since then, Carolyn hasn't had a chance to get out much. Instead, she and her adopted siblings have been raised according to Father's ancient customs. They've studied the books in his Library and learned some of the secrets of his power. And sometimes, they've wondered if their cruel tutor might secretly be God. 
Now, Father is missing perhaps even dead and the Library that holds his secrets stands unguarded. And with it, control over all of creation. As Carolyn gathers the tools she needs for the battle to come, fierce competitors for this prize align against her, all of them with powers that far exceed her own. But Carolyn has accounted for this. And Carolyn has a plan. The only trouble is that in the war to make a new God, she's forgotten to protect the things that make her human."

Alltså...wow...vilken resa den här boken har varit. En helgalen bergochdalbana som lämnar mig lite snurrig i skallen för jag är inte helt säker på vad sjutton jag har läst. Det var hur som helst bra. Och skumt. Jätteskumt.

Jag kan med all säkerhet säga att jag aldrig har läst något som liknar The Library At Mount Char. Inget som kommer ens i närheten. För det första, gillar du inte våldsamma böcker, spring åt ett annat håll. I den här är det otroligt mycket våld. Triggervarningar över hela boken. Den är verkligen mörk. Samtidigt som den är lite knasig. Och bisarr. Den är nästan så överdrivet våldsam att det blir som ett skämt vissa gånger. Och det funkar. Jag vet inte hur författaren lyckas med det men han gör det i alla fall.

Här finns en tjej som kan världens alla språk, till exempel vindens språk, eller alla olika djurarters språk. En kille är en riktig mördarmaskin, han har studerat våld och mord under större delen av sitt liv och har blivit galen under tiden. En annan tjej kan hela sår och återuppväcka folk från döden. En annan kille är mer djur än människa eftersom han studerat djuren och levt med dem. En tredje tjej har dött och besökt dödsriket så många gånger att hon börjat tappa bort sig själv på andra sidan. 

De här karaktärerna och några till är som en liten familj, en våldsam och konstig familj. Och när mannen de kallar Father försvinner börjar allt gå utför. Vilket påverkar hela världen. 

Jag vet verkligen inte vad jag ska säga mer om den. Det är nog inte en bok som är för alla. Jag tyckte om den just för att den var så galen. Det verkar inte som att författaren har skrivit något mer men om han skulle göra det någon gång kommer jag absolut att läsa det.

torsdag 24 september 2020

Clap When You Land av Elizabeth Acevedo

 

Originaltitel: Clap When You Land
Sidor: 432 (Häftad)
"Camino Rios lives for the summers when her father visits her in the Dominican Republic. But this time, on the day when his plane is supposed to land, Camino arrives at the airport to see crowds of crying people... 
In New York City, Yahaira Rios is called to the principal's office, where her mother is waiting to tell her that her father, her hero, has died in a plane crash. Separated by distance - and Papi's secrets - the two girls are forced to face a new reality in which their father is dead and their lives are forever altered. And then, when it seems like they've lost everything of their father, they learn of each other."

Clap When You Land är en bok jag har sett väldigt mycket på sista tiden, både på Instagram och Youtube. Jag började lyssna på den som ljudbok för någon månad sedan, men eftersom jag är jättedålig på ljudböcker blev det aldrig att jag lyssnade färdigt. 

Till slut gav jag upp det och lånade den från bibblo i fysisk form istället. Då gick det genast mycket bättre! Det är en berörande och stark bok om två unga tjejer som är systrar. Grejen är att de inte vet om varandra, deras pappa levde ett dubbelliv och det är först när han omkommer som de får veta sanningen. 

Den är skriven på vers vilket innebär att det är mycket mindre text på sidorna än vad det brukar vara i romaner. Trots det ganska höga sidantalet går det alltså väldigt fort att läsa den. Om man gillar att lyssna på ljudböcker kan jag rekommendera att man testar den här för det är två inläsare och de får till rösterna riktigt bra och de spanska fraserna kommer verkligen till liv bättre på det sättet. 

Även om jag gick miste om den delen när jag bytte format så är jag glad att jag gjorde det och kunde läsa ut den. Den är riktigt bra och nu är jag sugen på att läsa mer av författaren.

onsdag 23 september 2020

I kallt förvar av David Koepp

 

Originaltitel: Cold Storage
Sidor: 301 (Häftad)
Recensionsexemplar: Från HarperCollins Nordic, tusen tack! 
"En dödlig organism hotar att förgöra allt liv på jorden. Nu tvingas tre främlingar samarbeta för att stoppa den och rädda världen...

Roberto Diaz sändes ut av Pentagon för att utreda en möjlig bioterrorattack, men fann något mycket värre: en extremt snabbmuterande organism med kapacitet att förinta allt liv på jorden. Han lyckades tygla organismen och begrava den djupt nere i en ödslig militäranläggning.

Nu, många år senare, har den levande materian börjat leta sig ut och bara Diaz vet hur den ska stoppas. Han kallas in för att hjälpa två säkerhetsvakter - en före detta fånge och en ensamstående mamma - och under en skräckfylld natt tvingas den udda trion samarbeta för att stänga in den dödliga faran. Allt de kan förlita sig på är extrem tur, mod och en krass humor. Kommer det räcka för att rädda hela mänskligheten?"

Nej, det här var verkligen inte en bok för mig. Jag hoppades att jag skulle tycka om den för den lät spännande. Lite av en katastrofhistoria med den dödliga organismen och hotet den för med sig! Men nä, det blev ingen fullträff.

Dels börjar den med att en av de manliga huvudkaraktärerna blir heltänd på en kvinna han nyss träffat när de är iväg på det första uppdraget. I samband med det beskrivs han som "en hane inom människosläktet i sina bästa år" och det är på något vis en "förklaring" till varför han flirtar med andra fast han är gift. Lite senare är han arg för att han "inte fick vad han ville eller förtjänade hemma". Sex alltså. Och den inställningen gör mig bara arg. 

Jag fortsatte i alla fall att läsa men tyvärr blev det en besvikelse. Jag känner inte att jag fick tid att lära känna de två andra huvudkaraktärerna så jag brydde mig inte om dem. Hotet kändes aldrig så allvarligt som det borde ha gjort och det blev aldrig tillräckligt spännande för att gripa tag i mig. 

tisdag 22 september 2020

Tisdagstrion - Tanter & farbröder

 


Tanter & farbröder är veckans tema inne hos Ugglan & Boken! Här kommer mina tre böcker.


Att En man som heter Ove av Fredrik Backman är min första bok är väl ingen större överraskning...


...eller att Britt-Marie var här av samma författare är mitt andra val.


Mitt tredje val är en bok jag läst men faktiskt inte tyckte om. Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann av Jonas Jonasson. Den passade inte mig men jag vet att många gillar den.

måndag 21 september 2020

De sju morden på Evelyn Hardcastle av Stuart Turton

 

Originaltitel: The 7 Deaths of Evelyn Hardcastle
Sidor: 508 (Inbunden)
"På det ensligt belägna lantgodset Blackheath har tiden hakat upp sig. Gång på gång upprepas här en och samma dag dagen då släkten Hardcastle med vänner samlas till maskeradbal och då någon mördar dottern Evelyn, nyss hemkommen efter nitton år i Frankrike. Kväll efter kväll går hon samma öde till mötes och varje gång kommer Aiden Bishop för sent för att rädda henne. 
Det enda sättet att bryta cirkeln är att besvara den gäckande frågan: Vem mördade Evelyn Hardcastle? Problemet är att varje gång dagen börjar om på nytt vaknar Aiden upp i en ny kropp, som någon av dem som var på plats under mordkvällen. Han har bara ytterst vaga begrepp om vem han själv är men en sak blir snart mycket tydlig: någon är fast besluten att hålla honom kvar på Blackheath för evigt."

Det här är en bok jag har haft riktigt höga förväntningar på. Den har synts överallt och handlingen har verkligen lockat mig! Det är en pusseldeckare med en väldigt speciell twist. Huvudkaraktären Aiden återupplever samma dag om och om igen i olika kroppar och hans mål är att lista ut vem som ligger bakom mordet på Evelyn Hardcastle. 

På det sättet får han samla ledtrådar och bevis genom olika karaktärers ögon och sakta börjar en helhet ta form. Han vet inte hur han hamnat där eller varför han måste lösa det här mordet för att få komma därifrån. Det verkar finnas några som vill hjälpa honom och några som vill stoppa honom. Men allt är verkligen inte som det verkar på Blackheath. 

Jag tyckte otroligt mycket om den. Den känns väldigt egen och som ett uppfriskande tillskott till deckargenren. Som läsare vet jag aldrig vad som egentligen pågår, vilka som ljuger eller talar sanning, vilka man kan lita på och vilka som kommer försöka hugga Aiden i ryggen om de får tillfälle. Den är både spännande och fascinerande. Jag längtade tillbaka till boken när jag inte kunde sitta och läsa och jag älskar den känslan!

Det är helt klart en av mina favoriter i år och jag ser fram emot att läsa mer av Turton i framtiden.

torsdag 17 september 2020

MachoPoni - A Prance With Death av Lotus Rose


Originaltitel: MachoPoni - A Prance With Death
Sidor: 114 (Häftad)
Serie: Poniworld Chronicles (del 1)
"The first volume of the dementedly funny 80's nostalgia series, The Poniworld Chronicles, introduces us to MachoPoni. He's a purple pony who tries to act tough, but has a heart of gold. 
And his heart has a soft spot for a female pony named Dust. He's loved her ever since they were children, though many would call him a fool for doing so. Because most ponies would call Dust cruel and manipulative. But the part of her that MachoPoni fell in love with, is a part deep inside that she doesn't show to others.So when Dust is kidnapped and taken to the land of undead ponies, MachoPoni has no choice but to rescue her."

Det här är en väldigt skum liten bok! Jag växte upp med My Little Pony. Jag hade leksaker, videofilmer (VHS ni vet!) och säkert en del annat också. Men då var det ju de färgglada, snälla små hästarna jag lekte med. 

I den här boken är det inte lika barnvänligt. Ponny-världen är uppdelad i två delar. En där det fortfarande är färgglatt och en annan där zombieponnyer bor och allt är grått. Går de levande över dit blir de sjuka och stannar de för länge dör dem. Om en zombieponny går över till den vanliga världen så förintas de på en gång och det kan bli ganska blodigt. De ponnyer som bor på den färgglada sidan är inte heller speciellt snälla och gulliga alla gånger. 

Så det var verkligen en annorlunda ponnyvärld jag fick ta del av! Men på sitt mörka, twistade sätt var det här väldigt underhållande och charmig läsning ändå. Jag läste ut den på en kväll och skrattade högt fler gånger.

onsdag 16 september 2020

300 grader av Pernilla Ericson

 

Originaltitel: 300 grader
Sidor: 332 (Inbunden)
"Året är 2023 och en ny brutal värmebölja plågar världen med torka och bränder. I Australien har Sydneys förorter utplånats och det brinner på över femtio platser bara i Sverige.

Utredare Lilly Hed vid Nynäshamspolisen har nyligen lämnat en spikrak chefskarriär i Stockholm för att söka lugnet vid kusten. Idylliska Nynäshamn ska bli hennes räddning från en destruktiv och mörk livssituation. Men även här börjar det brinna och brandkårens resurser är svårt ansträngda. Vad som först framstår som olycksbränder visar sig dölja något betydligt värre, och Lilly får anta större utmaningar än hon väntat sig."

Pernilla Ericson har skrivit en riktigt spännande thriller om en skrämmande framtid som inte är långt borta. Här är det inte bara en mördare som sätter skräck i människorna, även klimatet orsakar stora katastrofer. Världen brinner och regnet kommer inte. Eld förstör, även bevis som skulle kunna koppla ihop en mördare med sina offer. 

300 grader är en riktig sträckläsningsbok. Den griper tag, spelar med ens nerver och känns verkligen trovärdig. Karaktärerna, speciellt Lilly Hed, är levande och äkta. Det märks att Ericson kan sina saker när hon skriver om Lillys bakgrund och vad hon gått igenom. Känslor, reaktioner, allt går att känna igen sig i. 

Jag kan även känna skräcken som människorna i Nynäshamnsområdet upplever när det börjar brinna och det inte går att få kontroll på. Det går att ta på paniken som offren känner när de inser vad som är på väg att hända dem. Det är skrivet på ett sätt som tar sig in under huden och att det faktiskt inte är orealistiskt i den värld vi lever i nu med klimatet som bara blir varmare gör det ännu svårare att värja sig emot. 

Det är en bok jag kommer rekommendera till så många jag kan och jag hoppas på att få lära känna Lilly Hed ännu mer i framtiden!

tisdag 15 september 2020

Tisdagstrion - Småkryp, spindlar och insekter

 

Hm, jag är inte jätteförtjust i ämnet den här veckan inne hos Ugglan & Boken. Jag är inte överdrivet förtjust i småkryp och spindlar får jag smått panik av. Men jag ska se vad jag kan göra!


I Flykten av Zelda Falköga finns djur som heter Spiddy, det är nog den enda söta spindeltypen jag har sett.



Humlor kan vara riktigt söta faktiskt så jag skulle kunna tänka mig att läsa boken Galen i humlor av Dave Goulson.


Jag har inte läst Den instängdas blick av Fred Vargas och skulle nog ha problem att faktiskt hålla i boken med det här obehagliga omslaget. 

måndag 14 september 2020

Siri av Lisa Hågensen

 

Originaltitel: Siri
Sidor: 315 (Häftad)
Serie: Jakten (del 1)
"I en inte alltför avlägsen framtid försökte den uråldriga och ondskefulla rörelsen die Herrenvolk lägga Europa under sig genom att avla fram en överlägsen människoras. Men det gick om intet, mycket tack vare Whanzi, en ovanlig femtonåring som lyckades med det osannolika, och Dora, som betalade ett högt pris i sin kamp att störta die Herrenvolk. Vad händer när de goda har segrat? Europa blomstrar och gammal teknologi återupptäcks, men för ungdomarna är det inte över. Whanzi, hennes vänner och Ask, en äkta purebred från The Pure Breed Plant, tar sig norrut, upprättar en bas i Moscow Territory och startar jakten på krigsförbrytarna. Men gruppen splittras. Ask ger sig iväg på en personlig vendetta och Whanzis inre demoner driver henne från den hon älskar i en flykt som får ödesdigra konsekvenser."

Lisa Hågensen har skrivit Purebred-serien som jag har läst och tyckt väldigt mycket om! Siri är första delen i en ny serie som utspelar sig efter Purebred. Det är samma karaktärer och samma värld så har man läst den första serien kommer man känna igen sig en hel del. Man kan läsa Siri fristående men jag tror man får en bättre bild av allting om man läser de andra böckerna först. 

Jag dras snabbt in i handlingen och det är väldigt fint att få återse karaktärer som jag redan känner. Det är lite som att träffa gamla vänner. Det är spännande att följa gängets jakt på olika krigsförbrytare. Deras spaningar och resor blandas med vissa karaktärers försök till ett mer normalt liv. För mig personligen blev det lite mycket av ett pars relationsproblem. Jag kan förstå varför det blir konflikter och vad som triggar igång olika reaktioner men det blev lite mycket av det. 

Det är egentligen det enda som jag inte fastnade för under läsningen. Boken i sig är en riktig bladvändare och när jag väl fick en ledig dag så sträckläste jag större delen av den. Och slutet gjorde verkligen så jag vill kasta mig på fortsättningen på en gång!

fredag 11 september 2020

7 frågor om böcker och läsning

 

Amandas video HÄR

1. Hur hittar du nya böcker att läsa?
2. Hur kom det sig att du började gilla att läsa?
3. Hur har din smak för litteratur förändrats under åren?
4. Hur ofta köper du böcker?
5. Hur kom det sig att du började bokblogga?
6. Hur reagerar du om du inte tycker om slutet på en bok?
7. Hur ofta bläddrar du fram och smygtittar på slutet av en bok?


torsdag 10 september 2020

Bokskåpets hemlighet av Frida Skybäck

 

Originaltitel: Bokskåpets hemlighet
Sidor: 269 (Inbunden)
Recensionsexemplar: Från Louise Bäckelin förlag, tusen tack! 
"I ett gammalt bokskåp i mormors slitna stuga hittar Rebecka en dagbok och en samling brev från 1940-talet och det visar sig snart att hennes familjehistoria är mer komplicerad än hon trott. Vad är det för mörka hemligheter som hennes älskade mormor Anna har dolt under alla dessa år?

Rebecka har flytt sin trasiga familjesituation och inte träffat sin mamma på flera år, men när mormor hamnar på sjukhus återvänder hon motvilligt till Skåne. I breven och dagboken får en berättelse från andra världskriget liv. Den unga Anna är förälskad i Luca och beredd att riskera allt när han ber henne om hjälp med att smuggla danska judar över sundet, omedveten om att ingripandet kommer att förändra deras liv för alltid.

Rebecka läser andaktsfullt och inser att hon inte är den enda som behöver försonas med sitt förflutna. Men finns det fortfarande tid nog för familjen att hitta tillbaka till varandra?"

Frida Skybäck har med de två böckerna Bokhandeln på Riverside Drive och Bokcirkeln vid världens ände blivit en favorit hos mig. När Bokskåpets hemlighet släpptes var förväntningarna alltså väldigt höga. Skulle det bli en fullträff tredje gången i rad? 

Och vet ni, jag tycker om den här ännu mer än de två tidigare. Den är fantastisk! Jag älskar att hon vågar slänga in väldigt tunga ämnen i sina böcker. Här finns det en del självskadebeteenden i huvudkaraktärens ungdomsår som läsaren får ta del av i tillbakablickar. Det gör henne väldigt mänsklig och äkta. Hon blir någon att känna igen sig i. Nu när jag tänker på det kanske det är en anledning att jag gillar den här boken extra mycket, för jag kan verkligen känna igen mig i Rebecka på många olika sätt. 

Själva berättelsen är också intressant och gripande. Rebecka upptäcker hemligheter i sin mormors bokskåp som får henne att börja gräva i sin familjehistoria vid tiden för andra världskriget. Vad var hennes mormor med om? Hur har det kunnat förgifta relationerna mellan mödrar och döttrar ända fram till nutiden? Det finns lite kärlek i båda tidslinjerna men jag uppskattar att den i nutid faktiskt inte får så mycket utrymme. Den är inte det viktigaste utan händer lite på sidan av medan Rebecka försöker förstå sin familj.

Jag visste redan att Frida Skybäck var en riktigt bra författare och med den här har hon tagit det till en helt ny nivå!

onsdag 9 september 2020

Stanos Volta av Anna Jakobsson Lund


Originaltitel: Stanos Volta
Sidor: 512 (Häftad)
Serie: Intergalaktiska akademin (del 2)
Recensionsexemplar: Från Annorlunda förlag, tusen tack!
"Att komma tillbaka till Czentes Omega efter händelserna på maskhålsstationen blir inte som något trott. En humanfientlig stämning sprider sig och den drabbar Alysia hårt. Men är det verkligen människor som står bakom de våldsamma attentaten? För att få reda på mer om gruppen som kidnappade dem tar Bellix och Maczek ett drastiskt beslut.

Samtidigt har Leonide egna planer och hon behöver Pis hjälp. Men han kämpar mot sin egen kropp, den prövning som alla arjaner genomgår. Är han stark nog att klara det, när han lever skild från sin gemenskap?"

För ungefär två år sedan läste jag första delen i Intergalaktiska akademin, Czentes Omega. Nu i år var det äntligen dags att få åka tillbaka dit och träffa alla underbara karaktärer igen. Som jag har längtat!

Stanos Volta följer samma gäng elever på akademin och de råkar ut för nya äventyr och faror. Boken är inte actionfylld konstant utan det är något i bakgrunden som ligger och gror för att till slut explodera. När det gör det sitter jag där och håller andan och känner hjärtat slå hårt i bröstet eftersom jag är så nervös och verkligen vill att allt ska gå bra. 

Jag gillar även det lite mer stillsamma. Där man får följa karaktärernas skolstress, vänskap och vardagliga bekymmer också. De är ett så fint gäng att lära känna. Jag tror att jag har utvecklat en liten förälskelse för Pi i den här delen. Det är svårt att förklara exakt varför men något med hur nära man får komma karaktärens utveckling gör Pi speciell. 

På tal om förälskelser, jag älskar hur mycket kärlek det finns här mitt i allt kaos som utspelar sig. Den byggs upp på alla möjliga sätt och det är bara vackert. Kärlek är kärlek, något som Anna Jakobsson Lund verkligen visar. 

Ett av grundproblemen i berättelsen känns skrämmande aktuellt. Det börjar viskas om människor och hur mycket lägre stående varelser de är än andra i rymdgemenskapen. Något som Alysia, människan i gruppen, får känna av väldigt mycket när fördomar och hat börjar spridas. 

Jag blev väldigt gripen och berörd samtidigt som det är en underhållande och spännande berättelse. Det är riktigt bra gjort och jag kan återigen bara konstatera att allt som Anna Jakobsson Lund gör blir fantastiskt. Nu är det bara att vänta på fortsättningen för jag vill verkligen tillbaka till de här karaktärerna!

tisdag 8 september 2020

Tisdagstrion - Böcker jag ser fram emot att läsa under hösten

 


Dags för en ny tisdagstrio och veckans ämne, böcker jag ser fram emot att läsa under hösten, tycker jag är riktigt roligt! Det ska bli spännande att se vad ni svarat :). Som vanligt är det Ugglan & Boken som håller i det! Jag gjorde ju en video i början av året med tio böcker jag ville läsa under 2020. Alla är inte lästa så jag sätter in tre av dem här så kanske det blir av! 


Cinder av Marissa Meyer har jag faktiskt redan satt i oktobers TBR-hög så den borde bli läst! Ska bli spännande att se hur den är och om jag kommer vilja fortsätta med serien.


Påven Johanna av Donna Woolfolk Cross har jag hört så mycket bra om och jag vill verkligen hinna läsa den i år!


Musselstranden av Marie Hermanson har väntat ganska länge i hyllan. Jag har gillat andra böcker av författaren så jag hoppas att jag kommer tycka om den här också.

måndag 7 september 2020

Den sista vägen av Rachel Korn

 

Originaltitel: Der letster Veg
Sidor: 24 (Häftad)
"En höstdag 1942 tvingar den tyska ockupationsmakten alla judiska familjer i ett galizianskt getto att välja ut en familjemedlem till deportation. Väljer man inte ut en, måste alla gå. I Den sista vägen tvingar ett grymt ultimatum människan att begrunda en av existensens svåraste frågor: Vems liv är värt mest?

Alla blev som förlamade. Ingen blev förvånad. Vad som helst kunde förväntas av tyskarna. De tittade på varandra, vem av dem skulle gå, gå dit, varifrån man aldrig återvände? Var och en genomfors av en plötslig känsla av främlingskap. Den ene såg redan den andre som offer. Den ene såg redan sin rival i den andre. Och vem skulle man välja ut, och vem skulle välja? Med vilket mått skulle man mäta, med vilken våg skulle man väga för att kunna bestämma vem som skulle behöva dö redan nu, och vem som förtjänade att fortsätta leva ännu ett tag?"

Det här är en lite novell från Novellix. Liten till formatet men med stort och tungt innehåll. Det går verkligen inte ens att försöka tänka sig in i den situationen. Att som familj behöva komma fram till vem som ska deporteras, vem ska skickas iväg för att med största sannolikhet aldrig mer komma tillbaka? Det är omänskligt, hemskt och vidrigt. 

Den sista vägen ger mig en klump i magen och ångest som flyttar in i hjärtat. Den är kort men berör på  många plan ändå. Det är så viktigt att vi fortsätter läsa om det här. Så det inte glöms bort. Jag har den här novellen i en ask som innehåller fyra berättelser om förintelsen. De andra tre har jag inte läst ännu men kommer göra det framöver.

lördag 5 september 2020

Funderar ni på något?


Tjoho, ett lördagsinlägg! Det är inte varje vecka! Men jag har något jag behöver er hjälp med. Jag har tänkt att göra en Q&A-video och vill kolla om ni har några frågor ni vill att jag ska svara på. Det kan gälla böcker eller vad som helst egentligen. Jag har fått ihop ett gäng från Instagram men vill kolla här också om det finns något ni funderar på :). 

torsdag 3 september 2020

The Autumn Book Tag

Nu när vi kommit fram till september så tycker jag det räknas som höst. Då passar det väl med en liten hösttagg! 

What is your favorite thing about autumn?
Jag älskar början på höstan, när luften blir klar och färgerna i träden varierar och fortfarande är starka. Den del av hösten som är full av färg.

What book reminds you of your school days?
Alltså. Det finns en bok jag minns att jag läste i grundskolan. Men jag minns varken titel eller författare. Jag har för mig att det handlar om en pojke som på något vis blir en räv? Eller lär känna en räv? Ganska säker på att det är pojken som blir en räv dock. Jag har googlat så många gånger men hittar aldrig igen den. Någon som vet vilken det kan vara? Det hemsöker mig att jag aldrig lyckats ta reda på vad den heter!

What cover reminds you of autumn?
Karthago av Joyce Carol Oates tycker jag är väldigt höstig. Den bor i min hylla men är inte läst ännu.


What is your favorite horror or Halloween story?
Hm, bok antar jag då eftersom nästa fråga är film. Gud vad svårt att välja någon favorit. Night film av Marisha Pessl är riktigt bra. House of Leaves av Mark Z. Danielewksi är också bra och skum. Prästgårdens hemlighet av Tobias Söderlund är riktigt härlig ryslig läsning för åldersgruppen 9-12. 

What is your favorite horror or Halloween film?
Jag älskar skräckfilmer. Den som skrämt mig mest genom livet är antagligen den gamla versionen av Jurtjyrkogården som är baserad på Stephen Kings bok. Jag vågar helt ärligt inte se om den. Insidious är en annan som jag gillade väldigt mycket när jag såg den för några år sedan!

What fall book release are you looking forward to?


Slottsruinens förbannelse av Tobias Söderlund! 

What autumn movie release are you anticipating?
Här har jag faktiskt inget svar. Jag är så dålig på filmsläpp. Har ni något bra tips på skräckfilmer som kommer kanske?

What are the three books you plan to read this autumn?
Det finns så många jag vill läsa men jag ska hålla mig till tre den här gången! The Library at Mount Char av Scott Hawkins. The Whisper Man av Alex North och Musselstranden av Marie Hermanson.

onsdag 2 september 2020

Strandläsning av Emily Henry


Originaltitel: Beach Read
Sidor: 396 (Inbunden)
"Augustus Everett är en hyllad romanförfattare. January Andrews skriver bästsäljande romanceböcker. De är varandras raka motsatser.

Faktum är att det enda de har gemensamt är att de bor grannar, i varsitt strandhus, och har drabbats av skrivkramp. Det vill säga tills de en kväll antar en utmaning: Augustus ska tillbringa sommaren med att skriva något romantiskt och January ska skriva nästa stora amerikanska roman. Hon ska lära honom allt hon kan om romantiska komedier och han ska låta henne intervjua överlevare från en sekt. Inga problem. Båda kommer att skriva klart sina böcker och ingen kommer att bli förälskad. Inte alls."

Det här är en sån bok jag hört jättemycket gott om på utländska bokpoddar. Jag drogs till den av någon anledning, trots att jag var lite orolig att det skulle vara helt fel bok för mig. Hur som helst, när Lavender Lit nu gav ut den på svenska kunde jag inte låt bli att köpa den och ge den en chans. 

Jag är väldigt glad att jag gjorde det. Som jag har suttit och fnissat! Sambon har kollat lite underligt på mig ibland. Och en alldeles speciell mening fick mig att skratta långt efter att jag hade läst den. Det var slutet på ett kapitel. 

"Någonstans fes en labrador."

Hur den meningen bara ramade in allt som hade gått galet för huvudkaraktären i kapitlet var så perfekt gjort och jag kunde inte sluta skratta åt det. 

Som tur är så är det inte bara den meningen som gör boken. Hela berättelsen är charmig, rolig och fylld av värme. De båda författarna har lite olika personliga strider de försöker ta sig igenom samtidigt som känslorna börjar växa. Något som jag uppskattar väldigt mycket är att de faktiskt pratar med varandra. Till exempel så känner January ibland att hon kanske tolkar saker fel och kan må lite dåligt och fundera över det, men det slutar ändå med att hon faktiskt tar upp det och reder ut det. Det gör mig så glad för ofta i sådana situationer i böcker så blir det utdraget och fullt med bråk eftersom karaktärerna vägrar prata med varandra. 

Till och med sexscenerna känns äkta och realistiska. De tar sig tid att komma ihåg skydd trots att det går hett till. Det tycker jag är jättepositivt! 

Jag är bara överlag jätteglad i Strandläsning. Det känns som en bok jag skulle kunna återkomma till och det är väldigt sällan det händer med den här sortens böcker!

tisdag 1 september 2020

Tisdagstrion - Vatten

 


Tisdag och dags för en ny trio inne hos Ugglan & Boken! Veckans tema är vatten så här kommer tre böcker som har någon koppling till vatten. 


The Deep handlar om Titanic så det är inget trevligt vatten i den här boken. Kallt, mörkt och ett som många försvinner för alltid i.


Blå av Maja Lunde har jag inte läst ännu, men jag vill verkligen. Hennes tidigare bok Binas historia var riktigt bra. Blå handlar om en framtid där vattnet inte räcker till för alla.


Händelser vid vatten av Kerstin Ekman handlar om ett dubbelmord i en liten norrländsk by.