fredag 3 juli 2015

Källan av Catherine Chanter


Originaltitel: The Well
Sidor: 477 (Inbunden)
"I England har det inte regnat på tre år och missväxten breder ut sig. Men på gården Källan sinar märkligt nog aldrig vattnet och grönskan frodas.
Ruth Ardlingly återvänder till Källan för att avtjäna sitt straff för mordbrand i husarrest. Hon är fast besluten att pussla ihop alla lösa bitar av tragedin som krossade hennes familj och ledde fram till hennes barnbarns död."
Det här var en väldigt intressant bok! Och frustrerande, jisses vad jag har velat skaka om huvudpersonen Ruth så många gånger.

Det är Ruth och hennes man Mark som flyttar till Källan, de vill fly undan en skandal som Mark varit med om på sitt jobb. Det är hemska anklagelser han fått ta emot och livet i staden känns inte längre tryggt för dem.

Så när England går in i en hemsk torka hittar de Källan, där det fortfarande regnar och allt är grönt. Det här väcker så klart en hel del avundsjuka och misstro bland folket som plågas av torkan men det lockar också dit religiösa grupper. Och livet blir alltså inte alls så lugnt som de hoppades på. Mitt i allt detta mördas Ruths barnbarn och hon försöker bränna ihjäl de hon tror har utfört mordet.

Boken utspelar sig i både nutid och dåtid. Nutid när Ruth sitter i husarrest och försöker hitta ledtrådar om vad som egentligen hände. Var det hennes man som gjorde det, eller ledaren i en religiös gruppp som bosatt sig i närheten av Källan, eller var det kanske hon själv utan att hon kommer ihåg det?
Och dåtid, så vi får följa alla händelser som ledde fram till mordet, till mordbranden och husarresten.

Det är när Ruth blir indragen i den religiösa gruppen kvinnor som de frustrerande delarna börjar. Jag håller på bli tokig när hon glömmer/struntar i allt annat och bara ser ledaren i gruppen. Varje gång Ruth missar något som så uppenbart är fel eller manipulerande skakar jag nästan boken av irritation. Men jag förstår ju att det är så, vissa människor är faktiskt så skickliga på att manipulera, på att nästla sig in och förvrida ord och tankar. Och det är läskigt!

Källan är en välskriven historia, där tvivlet hos huvudpersonen ger läsaren ett driv att läsa vidare för att få reda på vad som egentligen hände.

8 kommentarer:

 1. Låter intressant. Fast kanske inte riktigt som nåt för mig. Får se om jag ger den en chans ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha det finns ju så mycket att läsa så, svårt att välja vilka man ska lägga tid på ibland!

   Radera
 2. Låter som en bra bok för en bokklubb!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är den nog faktiskt! Det tänkte jag inte på :)

   Radera
 3. Låter ju väldigt intressant! (och så gillade jag omslaget)...

  SvaraRadera
 4. Läst ut den nu och gillade den nog, håller med om att man vill skaka om Ruth ibland så hon skärper sig och gör det hon borde. Långsam på något sätt, som en varm sommardag när man väntar på regn.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja hon gör en verkligen frustrerad vissa gånger!

   Radera