torsdag 6 september 2018

The Long Dark Tea-Time of the Soul av Douglas Adams


Originaltitel: The Long Dark Tea-Time of the Soul
Sidor: 256 (Pocket)
Serie: Dirk Gently (del 2)
"When a passenger check-in desk at Terminal Two, Heathrow Airport, shot up through the roof engulfed in a ball of orange flame, the usual people tried to claim responsibility. First the IRA, then the PLO and the Gas Board. 
Even British Nuclear Fuels rushed out a statement to the effect that the situation was completely under control, that it was a one in a million chance, that there was hardly any radioactive leakage at all and that the site of the explosion would make a nice location for a day out with the kids and a picnic, before finally having to admit that it wasn't actually anything to do with them at all. 
No rational cause could be found for the explosion - it was simply designated an act of God. But, thinks Dirk Gently, which God? And why? What God would be hanging around Terminal Two of Heathrow Airport trying to catch the 15:37 to Oslo?"
Då har jag läst andra boken om den väldigt skumma privatdetektiven Dirk Gently. Och den här berättelsen är precis lika skruvad som första. Den är alltså väldigt bra!

Här har vi bortglömda gudar, en försvunnen kvinna, ilskna örnar och en Coca Cola-maskin som dyker upp på alla möjliga och omöjliga ställen. Låter det helgalet? Det är det också men jag tycker verkligen om det.

Man kan väl lugnt säga att det är en speciell sorts humor i Adams böcker, och jag förstår att inte alla fastnar för den. Men jag tycker den är underbar, sättet han skriver på får mig att sitta och småskratta för mig själv flera gånger och ännu oftare sitter jag bara med ett leende på läpparna under läsningen.

Jag önskar det fanns fler böcker om Dirk. Men jag får väl nöja mig med att kolla på serien på Netflix nu, även om jag har hört att den är väldigt annorlunda från böckerna.

4 kommentarer:

 1. Jag läste ettan tidigare i år och tyckte mycket om den. Hoppas också kunna läsa tvåan snart! Speciellt när det låter på ditt inlägg som att den når upp till ettan :) Kan tipsa om Salmon of Doubt som är en "inofficiell" trea i serien. Som jag förstått det är det ett ihopplock av ofärdiga kapitel som var menade att bli en tredje bok, som Adams höll på att skriva på när han dog.

  Jag såg Netflix-serien innan jag läste ettan och det är verkligen två helt olika berättelser. Däremot tycker jag väldigt mycket om serien också. Den är helknäpp på ett bra sätt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för tipset! Hade hört talas om den lite, måste nog kolla upp den mer! :)

   Jag började kolla serien men inte kommit långt. Det var verkligen helt annorlunda från boken och eftersom det är så nyligt jag läst den tror jag det stör mig lite :p

   Radera
 2. En bok till, lyckan är gjord! Men sedan så... Ja det finns väl annat att läsa tror jag. Kanske. ;)

  SvaraRadera