onsdag 12 april 2017

Skam av Robert Warholm


Originaltitel: Skam
Sidor: 226 (Inbunden)
"I den värmländska socknen Frykeboda hittas en ung kvinna mördad i sitt eget hem. Det är sent 1800-tal och kommunikationerna är långsamma, men en sådan här nyhet sprids snabbt på kyrkbacken.
Länsmannen och fjärdingsmannen gör sitt bästa för att lösa mordfallet, men det står snart klart att det är många som har något att dölja. I en socken där alla känner alla måste man akta sig för att ge grannarna anledning att skvallra. Det finns mycket skam och skuldkänslor om man skrapar på ytan. Där finns även en främlingsfientlighet som blir tydlig när man söker efter mördaren."
Skam är skriven av en bokbloggarkollega, Mina skrivna ord, och jag fick den hemskickad som tack för att jag provläste hans manus tidigare. Tack! Helt ärligt var jag lite kritisk när jag läste det för jag började direkt tänka på Djävulen hjälpte mig av Caroline Eriksson. Det kändes som det redan var gjort. Men berättelserna bygger ju på ett verkligt fall så det blir väl så då, något fängslar många och ger idéer.

Nu när jag fått läsa hela boken kan jag lättare se den som något eget. Den var spännande, lättläst och intressant. Det här mordet, det riktiga, Yngsjömordet är verkligen hemskt och jag förstår dragningen att skriva om det.

Jag blev både frustrerad och arg under tiden jag läste och det är ju bra när en bok skapar känslor. Så trots min kritiska inställning till det i början blev jag positivt överraskad och kunde se berättelsen för sig själv.

1 kommentar: