torsdag 13 april 2017

Sju dagar kvar att leva av Carina Bergfeldt


Originaltitel: Sju dagar kvar att leva
Sidor: 240 (Inbunden)
"Där sitter han till slut, på andra sidan av ett skottsäkert glas. Fyrtioettåringen hon flugit över Atlanten för att träffa. Mannen som snart ska dö. Han lyfter telefonluren och presenterar sig.
När den prisbelönta reportern och kolumnisten Carina Bergfeldt möter Vaughn Ross återstår en vecka av hans liv. Han är dömd till döden i Texas, den amerikanska delstat som avrättar flest fångar. I tio år, nio månader och tio dagar har Vaughn Ross väntat på att dö, för att sona de mord han dömdes för 2002.
Samtalet blir starten på en vecka i Texas som involverar en pastor, en fängelsedirektör, en kvinna som älskar en mördare, en familj som vill ha hämnd och en polis som avgett ett löfte som infrias först när giftet injiceras.
Men allt börjar med mannen som har sju dagar kvar att leva."
Du har sju dagar kvar att leva innan du blir injicerad med ett gift tills ditt hjärta slutar slå. Kan ni tänka er det? Hur hanterar man den nedräkningen?

Det här är en av böckerna jag köpte på bokrean i år. Jag har velat läsa den länge och efter en del om och men fick den följa med hem nu. Det är jag verkligen glad för. Det har varit väldigt intressant läsning om ett svårt ämne. Och jag som läser kan ju inte veta, är det rätt män som döms till döden? De hon pratar med, de som hon pratar om med anhöriga, är de skyldiga eller har det blivit fel?

Det var en tung bok trots att den är ganska kort. Men när jag väl började läsa kunde jag knappt sluta. Vi får följa de dömda, anhöriga till dem och till offren, polis som varit inblandade i utredningar och prästen som följt många fångar till deras sista andetag.

Här talar man verkligen om livet och döden. Och väntan på den. Har ni inte läst den här så gör det, den är verkligen läsvärd.

4 kommentarer:

  1. Ja, det låter som en intressant bok. Frågan om dödsstraff är inte så enkel.

    SvaraRadera
  2. Visst är den riktigt riktigt bra!!!

    SvaraRadera