onsdag 22 mars 2017

Mystik på svenska slott av Amelie Ehrensvärd Cardell & Susanne Martinelle


Originaltitel: Mystik på svenska slott
Sidor: 276 (Inbunden)
"Rysligt välkomna att följa med in i sjutton slott och herresäten i Sverige.

Författaren Amelie Ehrensvärd Cardell och fotografen Susanne Martinelle har träffat ett flertal modiga slottsägare och anställda som bjuder på sina mest oförklarliga upplevelser. Möten med avlidna släktingar, föremål som mystiskt byter plats, en märklig parfymdoft mitt i renoveringsdammet och paralyserande kyla som släpper greppet först efter en stund. För att bara nämna något

De nutida spökberättelserna, som aldrig tidigare funnits på pränt, varvas med intressant slottshistoria och vackra, nytagna bilder. Läsarna får också ta del av sägner som förts vidare från generation till generation. Här ryms allt från elaka troll, till en inmurad pojke som man absolut inte bör leta efter och puckelryggen som inte får ro i sin grav."
Det här är helt enkelt en bok där personer som bor eller har bott på olika slott och herresäten runt om i Sverige berättar om de övernaturliga upplevelser de varit med om. Det är allt från känslor till att faktiskt ha sett spöken.
Blandat med det är det fina fotografier från de olika platserna och lite allmän information om vilka som levt där och vad som hänt under åren. Vilka som dött och vilka sägner det finns, lite allt möjligt.

För mig som är intresserad av spöken och tror på det så är det här så klart väldigt fascinerande att läsa. Men man ska väl ha det intresset för att uppskatta boken. Det är en perfekt present om man har någon sådan person i sin närhet! Det finns dessutom en som handlar om teatrar istället för slott. Den kanske också inhandlas någon gång.

2 kommentarer: