tisdag 25 oktober 2016

Stark av Stephen King


Originaltitel: The Dark Half
Sidor: 460 (Inbunden)
"Thad Beaumont är författare. Mycket seriös; hans första roman nominerades till ett förnämt pris och hans senare har fått lovord av kritikerna. Men tyvärr har de inte sålts i särskilt många exemplar. 
George Stark är också författare. Knappast älskad av kritikerna och avgjort aldrig påtänkt för några litterära utmärkelser. Men hans brutala, iskalla, blodiga kriminalromaner har sålts i enorma upplagor.
Nu är George Stark död. Han blev bara tretton år gammal. När en fanatisk beundrare försöker pressa pengar av Thad Beaumont mot att inte avslöja att han kan bevisa att George Stark i själva verket bara är en pseudonym, väljer Thad själv att avslöja att han skrivit Starks böcker. Och beslutar samtidigt att avliva George Stark för att återgå till sina egna romaner.
Problemet är bara att George Stark inte tycks vilja förbli död. Och att den okände, sataniske mördare som går lös har Thad Beaumonts fingeravtryck..."
Det var alldeles för länge sedan jag läste något av Stephen King och jag är glad att jag ändrade på det nu. Det blev lite som att komma hem i bokform!

Stark är kanske inte det mest skrämmande jag läst av honom, men den är ändå riktigt bra. Det är ett så intressant koncept, tänk att din pseudonym på något sätt verkar få eget liv och vilja mörda dig och din familj? Bara för att du valt att inte skriva "hans" böcker längre. Eftersom han på sätt och vis är en del av dig kan han dessutom ana vad du tänker och planerar att göra. Hur sjutton överlistar man en sådan figur? Och, en kanske ännu viktigare fråga, om den här galna mördaren är en del av dig, betyder det då att du, även om han försvinner, har en del av dig som är ett monster?

Den här boken påminde mig verkligen om varför jag tycker om King så mycket. Det är spännande hela tiden och jag älskar varje minut jag läser. Nu är jag peppad på att ta tag i fler böcker av honom som väntar!

8 kommentarer:

 1. Å vad den låter intressant! Häftig fråga ju. Det här fick mig sugen på att verkligen läsa Carrie jag har hemma :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den var jättebra! :) Carrie har jag inte läst ännu.

   Radera
 2. Jag läste den här för många år sedan, men jag brukar räkna det som en av mina King-favoriter. Idén är ju så oerhört spännande.

  SvaraRadera
 3. Jag är ju så lättskrämt så jag väljer ju bort den här typen av böcker. Hade jag inte varit sådan så har maken ett stort gäng av Kings böcker i bokhyllan.

  SvaraRadera
 4. Var tvungen att kolla när jag läste den. Det var 1993. Förmodligen därför som det känns så längesedan :) Gillade den också, det minns jag i alla fall. Den finns som film också (The dark half), men jag har för mig att den kanske inte var jättebra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för tipset om film! Måste kolla upp :)

   Radera