måndag 3 oktober 2016

Enda vägen av Anna Jakobsson Lund


Originaltitel: Enda vägen
Sidor: 413 (Flexband)
Serie: Systemet (Del 3)
Recensionsexemplar: Från författaren, tack!
"När systemet visar sina svagheter - Hur långt är du beredd att gå för att störta det?
Efter attentatet i periferian försätts huvudstaden i undantagstillstånd. Motståndets kamp mot byråkraterna blir mer och mer våldsam. Ava, Levi och Laymah ger sig av i jakt på en uråldrig hemlighet som kan störta Systemet. En hemlighet de inte är ensamma om att vilja utnyttja.
Ava kämpar med att leda en grupp med många viljor. Samtidigt söker hon svar som hon trodde var begravda för alltid. Finns det människor i Rörelsen som vet något om hennes förflutna?
Levi försöker hitta en plats i en kamp där våld, kunskap och kärlek blandas ihop. Kan det finnas ett annat sätt att göra motstånd? En annorlunda revolution?"
Det är ingen hemlighet att jag älskar den här trilogin. Första delen, Tredje principen, var jag först tveksam till att läsa överhuvudtaget men den knockade mig helt när jag väl började. Andra delen, Aldrig ensamma, var en suverän uppföljare och nu har jag alltså äntligen fått läsa sista och avslutande delen. Jag var inte ens orolig över att mina skyhöga förväntningar skulle göra så att jag blev besviken. Efter de två första böckerna litar jag verkligen på författarens förmåga att dra in mig i historien och inte släppa taget förrän sista sidan är utläst.

Handlingen utspelar sig i ett framtida, dystopiskt Sverige. Där orättvisorna i samhället är många och en stor del av befolkningen sliter hårt för att överleva. Vissa personer som har ett extra sinne måste vara försiktiga om de inte ska föras bort. De här sinnena är lite olika, en del kan tränga in i andras tankar och övertala dem att tro eller tycka något speciellt, andra kan känna av vilka som finns i närheten. De tre huvudpersonerna har alla varsitt sinne, Ava kan övertala folk att tro och tänka vad hon vill. Levi och Leymah kan känna av personer och deras känslor. Mer exakt vad som händer i den här boken vill jag skriva så mycket om i fall någon som inte läst de två tidigare delarna läser det här.

Men vad ska jag nu ta mig till när jag läst den avslutande boken om Ava, Levi och Leymah? Jag kommer sakna dem! Det här var verkligen en perfekt avslutning på en grymt bra trilogi. Jag tycker den slår många utländska serier. som till exempel Hungerspelen och Divergent. Både i handling och hur välskriven den är.

Seriöst, har ni inte börjat läsa de här böckerna ännu, gör det nu!

8 kommentarer:

 1. Å vad jag vill läsa! Älskade de två första <3

  SvaraRadera
 2. Jag blev ju väldigt förtjust i den första boken, men har pinsamt nog inte läst andra ännu. Känns som om det blir läge att införskaffa de båda sista nu i höst och läsa dem rygg till rygg...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det låter som en perfekt höstplan! :)

   Radera
 3. Läste det här och gick in på bibliotekets sida för att be dem köpa in den :) Har du inte läst Ursula Poznanskis trilogi (Sveket är första bok) så kan jag rekommendera den som ett substitut.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad kul! :) Och tack för tipset! De böckerna har jag inte läst.

   Radera
 4. Det kändes verkligen vemodigt att ta farväl av Levi, Ava och Leymah. Jag älskar också denna serien och tycker denna sista boken är ett väldigt värdigt slut på många sätt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Absolut, annat slut hade jag inte kunnat önska :)

   Radera