onsdag 19 oktober 2016

Ruinerna av Scott Smith


Originaltitel: The Ruins
Sidor: 444 (Inbunden)
"När fyra amerikanska backpackers åker på Mexikosemester är planen tre veckors hålligång och slappande på stranden. Men när en nyfunnen väns bror plötsligt försvinner bestämmer de sig för att hjälpa till i sökandet och pröva på lite äventyr. Med kurs på en utgrävning från mayatiden beger de sig ut i djungeln...men något går väldigt, väldigt fel. Det som är tänkt att bli en spännande utflykt förvandlas till en mardröm när ungdomarna inser att något okänt lurar på utgrävningsplatsen."
Jag kunde inte vänta länge innan den här boken i min läskiga TBR-hög var på tur! Det har varit en jag verkligen sett fram emot och nu är den äntligen läst!

Vi får följa de fyra amerikanerna, plus en tysk (det är hans bror som försvunnit) och även en grek. Det är en blandad grupp som beger sig ut i djungel på något de tror ska bli en, högst två, dagars utflykt. De har ganska fel... Helt plötsligt inser de att de är fångade på en kulle där inget förutom en sorts klängväxt verkar leva. Runt kullen har en grupp från en närliggande by placerat ut vakter, försöker de ta sig därifrån kommer de bli skjutna. På kullen, där utgrävningen tydligt har varit, finns inte den försvunna brodern, eller någon annan. Vad är det egentligen som hänt?

Huh, det här är en klaustrofobisk bok trots att den utspelar sig ute i naturen. Men den klibbiga hettan, skräcken och paniken är så bra beskrivet att det blir jobbigt att andas ändå. Ibland blir det dessutom ganska blodigt, hade det här varit en film hade jag varit tvungen att sitta med kudde beredd vissa scener. Det räckte gott och väl med de bilder jag fick upp i huvudet!

Den är lite extra bra eftersom den dessutom visar hur olika man kan reagera i en krissituation, panik, iskallt försök att ha kontroll, stänga ner helt, bli paranoid? Det mesta finns med här bland de olika karaktärerna, som förresten inte alltid är så lätta att tycka om. Det är inte en liten grupp med perfekta människor vi får följa, nej nej, här finns det brister! Och sånt kan användas för att bryta ner någon...

Jag tyckte jättebra om den, det var verkligen ett utmärkt val till skräckläsningen!

8 kommentarer:

 1. Det är väl den här va? Inte sett den dock. http://www.imdb.com/title/tt0963794/?ref_=nv_sr_2

  SvaraRadera
 2. Behöver lite skräck, så det här var ett välkommet tips.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hoppas du kommer tycka om den om du läser! :)

   Radera
 3. Jag har inte klarat av att läsa klart den boken... Har börjat två gånger men den har givit mig en sådan stark ångest att det bara inte fungerat. Jag vill osthyvla av mig huden och springa skrikande till skogs, varje gång.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Oj, osthylva av dig huden?? Jag vet inte om jag ska räkna det som riktigt bra betyg eller inte :P

   Radera
 4. Jag har bara sett filmen men vill gärna läsa boken, det låter verkligen som en bok i min smak =) Men får nog vänta lite så att känsloläget är lite stabilare innan jag ger mig i kast med den.

  SvaraRadera