måndag 2 maj 2016

Svarthuset av Peter May


Originaltitel: The Backhouse
Sidor: 362 (Pocket)
"På Isle of Lewis, en liten ö i de Yttre Hebriderna, har människorna sedan urminnes tider fört en ojämn kamp mot elementens raseri; den outtröttliga vinden, det piskande regnet, havets skummande vrede. 
När ön skakas av ett brutalt mord skickar kriminalkommissarie Fin Macleod till platsen för att undersöka om brottet möjligen kan ha koppling till ett liknande mordfall i Edinburgh. För Fin, som själv är född och uppvuxen på ön, innebär utredningen en resa tillbaka till ett förflutet som han under arton års tid gjort allt för att lägga bakom sig. Han ställs nu återigen öga mot öga med skoltidens vänner och plågoandar och med Marsaili MacDonald, hans första stora kärlek. Åren har gått, men Fin tvingas motvilligt inse att barndomens sår är allt annat än läkta, och att ön inte tänker släppa honom ur sitt grepp en andra gång."
Så, då har jag äntligen läst första delen i en serie som så många (kunder, kollegor, bloggvänner osv) hyllat och sagt att jag borde läsa. Och jag menar, hur skulle det egentligen kunna gå fel? Det är mord, det är Skottland, det är massa urmysiga skotska namn på platser och människor, det är hemligheter och en vindpinad ö. Det är klart alla andra hade rätt och jag borde ha läst det här för länge sen!

Större delen av berättelsen satt jag som fastklistrad och försökte klura ur alla hemligheter. Den enda delen jag skummade igenom lite var när det blev en aning för mycket detaljer om hur deras jakt på ungarna till fågeln havssulan går till. Jag förstår absolut varför just de händelserna är med i berättelsen, men det blev lite för mycket om det för min smak.

Resten var dock jättebra! Den utspelar sig både i nutid och dåtid och författaren gör ett bra jobb med det. Allting knyts ihop snyggt till slut och det var lösningar och anledningar jag inte hade kunnat lista ut själv. Nu ser jag verkligen fram emot att direkt hoppa på nästa bok!

Psst, har ni förresten googlat på Isle of Lewis? Om ni inte har gjort det, gör det och njut av den underbart vackra naturen som dyker upp!

10 kommentarer:

 1. Gillar verkligen den här serien.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag hoppas att jag kommer fortsätta tycka om den :)

   Radera
 2. Ibland har faktiskt "alla andra" rätt :)

  SvaraRadera
 3. Svar
  1. Jag är glad att jag gjorde det, nu hoppas jag att jag fortsätter tycka om serien :)

   Radera
 4. Låter som en grymt bra miljö verkligen för en bok. Som du säger, vad kan gå fel? Och jag googlade Isle of Lewis. Sååååå vackra miljöer som kom upp! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst var det! Satt och tittade ett bra tag på alla fina foton :)

   Radera
 5. Jag skulle vilja åka till Isle of Lewis någon gång i mitt liv, och den längtan har skapats enbart av Peter Mays böcker! Älskar verkligen hans böcker med =)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag förstår det! Vill också dit nu :)

   Radera