torsdag 12 maj 2016

Landet bortom brunnen av Douglas Foley


Originaltitel: Landet bortom brunnen
Sidor: 286 (Kartonnage)
Recensionsexemplar: Från Lava förlag, tusen tack!
"Alvas mamma är död. Hennes och lillebror Joels pappa är omgift. Alva är mobbad i skolan och avskyr sin styvmor, som dessutom väntar barn! 
En dag då syskonen hämtar vatten i en gammal brunn faller Joels älskade nalle i vattnet, och Joel hoppar efter. Alva tvingas dyka i även hon. Efter en lång, mörk färd hamnar syskonen i en värld fylld av märkliga väsen, men kommer ifrån varandra. På sin vandring möter Alva Lemonia som utger sig för att vara Alvas vän, men som i själva verket vill åt Alvas unga själ... Men Alva lyckas fly.
Lemonia och hennes följeslagare hittar lillebror Joel och tar honom tillfånga för att använda honom som gisslan. Alva försöker desperat hitta ett sätt att frita Joel. Det blir en spännande och farofylld jakt på liv och död..."
För det första, omslaget! Ren kärlek. Det är så otroligt fint. Och baksidan är precis lika fin. Den har dessutom en teddybjörn med gula, lysande ögon, det går liksom inte att misslyckas med ett sånt motiv.

Så, då har jag varit ytlig tillräckligt för den här gången! Nu till själva berättelsen. Vi får alltså följa Alva och Joel på ett äventyr i en annan värld. Eller är det en annan värld? Är det kanske vår värld fast en annan tid? Eller både och? Det  kan man fråga sig själv lite då och då under läsningen och jag gillar att jag aldrig riktigt får grepp om det. Kanske är allt bara en dröm?

Alva är en tjej som bär på så mycket inom sig. Sorg efter att mamman dog i cancer, ilska över att pappan verkar ha gått vidare och på så sätt svikit kärleken till mamman, ilska och rädsla över mobbarna i skolan som nu också hotar att skada hennes lillebror om hon inte gör som de säger. Det är mycket för en enda person att bära på, och hon blir snäsig och elak mot familjen. Lillebror är en helt fantastisk karaktär, så klok och modig för sin ålder. Han blir aldrig arg tillbaka på Alva utan försvarar henne när deras pappa säger åt henne.
"Det är okej pappa", sa Joel. Han lyfte bort den andra snäckan från örat och räckte freestylen till sin syster."Alva är bara ledsen."
Deras äventyr i brunnen är verkligen spännande. Jag kan tänka mig att de som är i bokens målgrupp (den riktar sig till 9-12 års gruppen) kan älska det. Vi får lite fantasy som blandas med vår egen värld. Den tar dessutom upp det här med att gå från flicka till ung kvinna, när kroppen hittar på nya saker som man önskar att ens mamma varit där för att prata med en om. Det bäddar den in i själva äventyret på ett sätt jag aldrig varit med om förut.

Jag satt uppe långt in på natten för att läsa ut den. Det är en bok som verkligen passar att läsa med bara en läslampa tänd, under en filt, när resten av världen sover.
På ett spännande och bra sätt tar den upp hur sorg, ilska och rädsla kan påverka en människa. Och hur man kan hitta en väg ut från det mörker som de känslorna kan fånga en i.

Tidigare har jag läst Bårhuset av samma författare. Det var en samling noveller som jag också tyckte mycket om. Jag ser med spänning fram emot vad som kommer härnäst!

4 kommentarer:

 1. Håller med dig om omslaget! Helt underbart! Jag blev väldigt sugen på denna bok bara av att se omslaget på din bloggs sidpanel under "läser just nu". Så fantasieggande, kusligt och vackert. Historien låter väldigt bra också. Får mig att tänka på patrick Ness A Monster Calls lite grann. Med fantasyelement blandade med psykologi och sorgehantering.

  Älskade denna mening i ditt inlägg: " Det är en bok som verkligen passar att läsa med bara en läslampa tänd, under en filt, när resten av världen sover." Det gav mig en så mysig känsla och jag känner att jag också vill läsa denna bok så :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men ja, det har du rätt i! Det är lite som A Monster Calls på det sättet. Det tänkte jag inte på när jag läste :).

   Åh vad kul! :) Hoppas du får chansen att läsa den precis så.

   Radera
 2. Jag blir så nyfiken på den här. Men jag borde kanske ta och läsa Bårhuset först (tack så mycket igen). Det får nog bli min nya mellan-bok.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det ska bli spännande att se vad du tycker om Bårhuset! :)

   Radera