måndag 21 oktober 2013

Kyss mig först av Lottie Moggach


Originaltitel: Kiss Me First
Sidor: 281

"Den tjugotreåriga datanörden Leila har haft en ensam och skyddad uppväxt i sydöstra London utan riktiga vänner, men på chatforumet Red Pill hittar hon äntligen människor som verkar förstå henne. Hon lyckas också imponera på sajtens grundare, den karismatiske amerikanen Adrian. Leila blir glad när Adrian ber att få träffa henne och erbjuder henne att delta i något han kallar Projekt Tess. Tess visar sig vara en glamourös, trettioåttaårig kvinna som Leila antagligen aldrig skulle ha umgåtts med i verkliga livet: urban och impulsiv med arbete på ett galleri, men också manodepressiv och med långt framskridna självmordsplaner. 
Medan de mailar, chattar och pratar över Skype blir Leila alltmer indragen i Tess värld, och steg för steg lär hon sig allt, in i minsta detalj, om sin nya vän. För Tess har bestämt sig: Hon tänker faktiskt ta livet av sig. Men för att bespara sina vänner och sin familj onödigt lidande vill hon att någon ska ta över hennes nätidentitet, under förespegling att hon har påbörjat en ny tillvaro utomlands.
Leila ska få alla att tro att Tess fortfarande är i livet - hon ska bli Tess."
När jag fick den här boken i brevlådan hade jag verkligen aldrig hört talas om den tidigare. Så det var med väldigt fördomsfria ögon jag gick in i läsandet och jag fick bilda mig en helt egen uppfattning.
Det var en trevlig omväxling för oftast vet man ju vad många tycker om en bok, man har kanske förväntningar på den och så vidare.

Kyss mig först är en ganska skrämmande bok. Inte skrämmande som att den är läskig med spöken, utan skrämmande för att den påpekar hur svårt det är att veta vem som egentligen sitter bakom skärmen när man träffar någon på internet. Hur svårt det är att veta om personen talar sanning eller hittar på saker.
Den känns väldigt aktuell eftersom vi faktiskt använder oss väldigt mycket av nätet för att prata med folk och hålla koll på saker på Facebook, ja för allt möjligt.

Berättelsen är spännande, intressant och annorlunda. Jag har i alla fall inte läst någon bok med den här handlingen förut. Och funderingarna över hur det skulle gå gjorde så att sidorna flög förbi ganska snabbt, det var en bok jag hade svårt att lägga undan. Inte för att den var full av action eller något sådant, utan för att jag ville ha svar på frågan hur sjutton de tänkte att de skulle lyckas med det här..bedrägeriet? Kan man kalla det för det?

Däremot har jag lite för svårt huvudpersonen Leila, jag blir otroligt irriterad på henne ibland och vill nästan skrika lite åt boken. Samtidigt får jag för mig att det är meningen. Att hon ska vara en person som är lite svår att känna med. Det är först på slutet som jag mjuknar lite för henne. Men det är inget som stör berättelsen eller gör den sämre egentligen, att hon är så svår (Tess är en helt annan femma, jag tycker det hade varit otroligt intressant att få läsa berättelsen även ur hennes perspektiv!).

Allt som allt är Kyss mig först en riktigt bra och intressant bok som på sitt eget sätt tar upp något som jag tycker är ett ganska viktigt ämne.
Om Lottie Moggach skriver fler böcker så ska det bli väldigt spännande att se vad hon hittar på nästa gång!

Tusen tack till Modernista för recensionsexemplaret!

4 kommentarer:

 1. Jag läste inte allt du skrivit, ville bara kolla om du gillade eller ej :) Blev lite sugen på att läsa den ganska så snart nu...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det ska bli kul att se vad du tycker sen! :)

   Radera
 2. Har skymtat den här boken då och då i bloggosfären men aldrig läst en recension förut. Nu tror jag att jag ska läsa den själv! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den är helt klart värd att läsa tycker jag :)

   Radera