lördag 14 juli 2012

Skicka vidare av Catherine Ryan Hyde


                                     Originaltitel: Pay it forward    Sidor: 263
"Allt börjar med en lärare som ger en uppgift till sin klass, en uppgift han brukar dela ut för att få sina elever att tänka ur ett globalt perspektiv. Uppgiften lyder; Tänk ut ett sätt att förändra världen, och sätt planerna i verket.
Tolvårige Trevor McKinney är en av få i klassen som tar uppgiften på allvar. Hans idé bygger på ett slags kedjebrev av goda gärningar där en person som blir hjälpt skickar vidare genom att göra tre andra personer en tjänst vardera.
Förslaget anses vara så naivt och osannolikt att det till en början möts av tvivel, men kraften hos idén visar sig vara starkare än Trevor själv eller någon annan kunnat ana..."

När jag såg filmen Pay it forward för flera år sedan visste jag inte att det fanns en bok. Det visste jag faktiskt inte förrän jag gick in på andrahandsaffären här på orten och ramlade över den här boken. I vanliga fall skulle jag nog inte orka läsa en bok som jag redan sett filmen till så, men eftersom det är så länge sedan i det här fallet så köpte jag boken.

Det här är en så otroligt fin berättelse. En så fin tanke. Tänk så enkelt egentligen, bara skicka vidare goda gärningar. Hela berättelsen får det att låta så lätt, ett enkelt sätt att förändra världen till det bättre.
Genom boken får man läsa ur flera olika personers perspektiv, bland annat Trevors, hans mammas, hans lärares och några andra av de som berörs av skicka vidare. Det tog ett litet tag för mig att komma in i att det hoppade mellan personerna så men det var egentligen inget som störde läsandet.

Jag minns att det här var en film jag inte kunde hålla tillbaka tårarna till, och detsamma gällde boken. Vissa partier så var det omöjligt att inte få fuktiga ögon, och då och då rann tårarna till slut över.
Det är helt enkelt en otrolig berättelse om en otrolig pojke som gör att man hoppas lite på att vi kanske kan förändra världen ändå.

2 kommentarer:

  1. En av de bästa böcker jag läst. Har just läst den för tredje gånge, och jag läser mycket! Man blir så otroligt berörd!

    SvaraRadera