fredag 29 november 2019
torsdag 28 november 2019
Rapid Fire Book Tag
1. E-Bok eller fysisk bok?
2. Pocket eller inbunden
3. Online eller fysisk butik?
4. Trilogi eller serie?
5. Hjältar eller skurkar?
6. En bok du vill att alla ska läsa: Vild av Sheryl Strayed
7. Rekommendera en underskattad bok: Törnrosens nyckel av Tone Almhjell
8. Senaste boken du avslutade: När jag skriver det här, Ett barns memoarer av Selma Lagerlöf
9. Senaste boken du köpte: Kärlek, bakelser och en mops av Annie England Noblin
10. Konstigaste saken du använt som bokmärke: Min mobil någon gång kanske?
11. Second hand-böcker: ja eller nej?
12. Topp tre favoritgenrer? Skräck, deckare, och thrillers
13. Låna eller köpa?
14. Karaktärer eller handling?
15. Långa eller korta böcker?
16. Långa eller korta kapitel?
17. Säg de tre första böckerna du tänker på: Det av Stephen King, Onaturlig död av Richard Shepherd, En dag av David Nicholls
18. Böcker som får dig att skratta eller gråta?
19. Vår värld eller fiktiva världar?
20. Ljudböcker: ja eller nej?
21. Dömer du en bok på omslaget? Nej på om den låter bra eller inte.
22. Böcker bäst som tv-serier eller filmer?
23. En film eller tv-serie du föredrog framför boken? Ps. I Love You.
24. Serier eller fristående?
onsdag 27 november 2019
Ett barns memoarer av Selma Lagerlöf
Originaltitel: Ett barns memoarer
"I Selma Lagerlöfs självbiografiska svit omnämns hennes far - i Lagerlöfforskningen ofta kallad författarens musa - som en oemotståndlig charmör, trots att situation efter situation på skriande vis efterfrågar hans kärlek. Han kallas kraftkarl, fast tydligtvis är han en man utan kraft. Lagerlöf beskriver honom som en underbar far, men av den faderliga omsorgen ser vi inga tecken alls. Mot slutet är fadern helt frånvarande, men har satt svårutplånliga spår, genom att förslösa allt familjen ägt.
När Selma Lagerlöf började skriva självbiografiskt utmanade hon sig själv och sitt tidigare författarskap. »Mårbackaböckerna« - Mårbacka [1922], Ett barns memoarer [1930] och Dagbok [1932] - är en osentimental självbiografisk berättelse där inte minst mannens svek hamnar i förgrunden."Den här månadens klassiker blev andra delen i Mårbackasviten, Ett barns memoarer. Det är fortsatt trevligt att hänga med Selma och hennes familj. Hon skriver så lätt och flytande. Samtidigt får man ju en liten historielektion i hur det var att leva nere i Värmland på den tiden. Hon berättar om en vinter då de hade minus fyrtio grader och de inte ens fick röra handtaget på dörren eftersom det skulle ha varit alldeles för kallt och gjort ont.
I den här delen blir hennes pappa sjuk i lunginflammation och återhämtar sig aldrig riktigt. Man märker att det verkligen tar hårt på Selma som försöker göra honom frisk genom att läsa bibeln från pärm till pärm. Hjärtat värker för henne då och andra gånger, som när hon blir tvingad att gå på bal och ingen bjuder upp henne eftersom hon är halt från sjukdomen hon hade som barn. Då vill jag bara krama henne!
Nu är det bara en del kvar, Dagbok, och den får antagligen bli decembers klassiker så hela den här boken är färdig sedan. Jag ser fram emot att läsa mer av hennes skönlitterära böcker i framtiden också!
tisdag 26 november 2019
Tisdagstrion - Frestelser
Idag är temat frestelser inne hos Ugglan & Boken. Jag tolkar det väldigt enkelt och visar tre böcker som frestar mig just nu. Sådana som gärna vill hoppa ner i min kundkorg och följa med mig hem.
Med kallt blod är en berättelse om ett verkligt fall där en hel familj mördas. Jag har velat läsa den ganska länge men det har inte blivit av ännu.
Ont blod är en faktabok som handlar om Theranos, ett företag som sa sig kunna revolutionera hälsovården men det visade sig att allt var lögner. Den här skulle jag nog inte ha kollat på överhuvudtaget om jag bara sett den i hyllan, men jag har hört jättemycket bra om den på olika poddar och nu när den kommit på svenska är jag ganska sugen på att läsa den.
Snösystern är en otroligt vacker bok! Det finns tjugofyra kapitel så man kan läsa ett varje dag fram till julafton. Illustrationerna är gjorda av Lisa Aisato som även gjorde illustrationer till Flickan som ville rädda böckerna.
måndag 25 november 2019
Nyårsfesten av Lucy Foley
Originaltitel: The Hunting Party
Sidor: 340 (Inbunden)
Recensionsexemplar: Från Printz Publishing, tusen tack!
"Alla är inbjudna. Alla är misstänkta.
Det är slutet av december och det nya året ska snart ringas in. I en lyxig jaktstuga i de skotska högländerna samlas nio vänner som känt varandra sedan universitetstiden. De ska dricka champagne, äta god mat och njuta av varandras sällskap. Det ska bli det bästa nyåret någonsin. Men just som ett snöoväder rasar in över Skottland hittas en i sällskapet mördad. Och samtidigt ryktas det att en seriemördare går lös i vildmarken. Har han slagit till igen? Eller finns den skyldiga inom stugans trygga väggar?"Det här är en bok jag har delade känslor om. Den var inte vad jag trodde att den skulle vara och det gjorde mig lite besviken. Men när jag kom över den känslan så var den ändå bra för vad den var.
Jag förväntade mig ett mycket större mordmysterium. Där någon skulle dö ganska snabbt och sen skulle paniken och ångesten förstöra resten av gruppen som är fast på den här ödsliga platsen i en snöstorm. Men det är inte riktigt det som händer här. Istället fokuseras en stor del av berättelsen på gruppdynamiken. Hur deras relationer till varandra är i nutid och hur det var när de var yngre.
Stämningen är verkligen spänd och man vet att något inte står rätt till på flera håll men man vet inte exakt vad som är fel. Det gör det till en spännande berättelse och den är lätt att sträckläsa. Kylan som håller landskapet i sitt grepp går nästan att ta på under läsningen, det kanske var för att det var en period med snö och kyla här också när jag läste.
Jag önskar att jag hade gått in med den utan de förväntningarna som jag hade eftersom det blev fel på grund av dem. När jag hade kommit överens med vad som egentligen hände var det en riktigt spännande och lättläst bok. Perfekt hjärngodis när man behöver något lite mer lättsamt att bara sjunka in i.
fredag 22 november 2019
torsdag 21 november 2019
This or That
1. Reading on the couch or on the bed?
Det beror på! Är jag ensam hemma med Nitro är soffan ganska mysig. Är M hemma hamnar vi oftast i sängen där alla får plats.
2. Male main character or female character?
Hm. Jag vet inte vad jag läser mest om faktiskt. Jag har inte tänkt på det. Men jag kanske har lättare att relatera till kvinnliga.
3. Sweet snacks or salty snacks when reading?
Det blir ju choklad ganska ofta när det är godisdags.
4. Trilogies or quartets?
Trilogier eftersom det tar mig så lång tid att ens ta mig igenom tre böcker som hör ihop. Med väldigt få undantag.
5. First person point of view or third person point of view?
Jag vet inte om jag har något perspektiv jag föredrar.
6. Reading at night or in the morning?
På kvällen helt klart. Jag är ingen morgonmänniska.
7. Libraries or bookstores?
Bokaffärer om jag måste välja.
8. Books that make you laugh or make you cry?
Jag är jättekinkig när det gäller roliga böcker så jag väljer böcker som får mig att gråta.
9. Black book covers or white book covers?
Svarta, för jag tänker bara på hur lätt de vita kommer bli skitiga.
10. Character driven or plot driven stories?
Handlingsdrivna är nog det jag läser mest av.
onsdag 20 november 2019
Det enda du behöver av Sylvia Lidén Nordlund
Originaltitel: Det enda du behöver
Sidor: 270 (Kartonnage)
Serie: Serien om Mia (del 3)
Recensionsexemplar: Från författaren, tusen tack!
"Det enda du behöver är en intim berättelse om nära familjerelationer och modet att våga följa sitt hjärta - och sin hjärna. Mia behöver finnas vid sin mors sida i livets slutskede. Hur ska hon klara av det, inte minst med tanke på deras hopplösa relation? Dottern Frida tyr sig mer och mer till exmannens nya. Innerst inne är Mia avundsjuk på deras fina kontakt. Dessutom måste hon hantera en nyhet som utmanar hennes innersta önskan... Kommer Mia kunna leva med att hennes stora kärlek och Frida är på kollisionskurs? Eller måste hon välja..."Det här är sista delen i trilogin om Mia. De två tidigare delarna heter Allt det du måste och Om du bara vågar. Jag gillade första, tyckte ännu bättre om tvåan och kan nu säga att trean är min favorit. Det har verkligen gått uppåt hela tiden.
I den här känns det som att Mia har kommit mer i fas med sig själv. Hon har blivit lite tryggare och stadigare och det är fint att se som läsare när jag följt henne genom så mycket svårt i två böcker redan. Med det sagt är det inte konfliktfritt här heller, hennes exman är fortfarande en tölp vissa stunder, hennes dotter kommer inte riktigt överens med hennes nya partner och hennes mamma har inte lång tid kvar. Det är fortfarande mycket hon måste hantera men det känns ändå som att hon har hittat en styrka i sig själv.
Det här känns som ett värdigt avslut på hennes berättelse och jag är glad att jag har fått följa med på resan! Letar ni efter böcker som tar upp vardagsproblem, saker som lika gärna skulle kunna vara hämtade från verkliga livet och äkta känslor kan jag rekommendera de här tre böckerna.
tisdag 19 november 2019
Tisdagstrion - Först i serien
Idag ska vi prata om först i serien inne hos Ugglan & Boken! Så här kommer tre böcker som är först i tre olika serier som jag tycker om.
Självklart måste Trollbunden vara med. Första delen i den 47 delar långa Sagan om Isfolket.
Min morbror trollkarlen är första delen i serien om Narnia, en stor favorit hos mig.
Tredje principen är första delen i en riktigt bra trilogi!
måndag 18 november 2019
Tändstickan av Aline Lilja Gladh
Originaltitel: Tändstickan
Sidor: 350 (Inbunden)
Serie: Örbyhusserien (del 1)
Recensionsexemplar: Från författaren, tusen tack!
"Hur många gånger jag huggit in och slitit ut det böjda knivbladet ur hennes kropp vet jag inte, men jag är helt säker på att hon får precis vad hon förtjänar...
Ett barns kvarlevor flyter till ytan i stenbrottet utanför Örbyhus och skapar oroliga ringar på vattnet. Grundskolerektorn bryter ihop, gängledaren rustar för krig och på torget drar en främmande lyxbil blickarna till sig.
Konstnären Lo Karlberg blir gränslöst nyfiken på sanningshalten i bybornas skvaller samtidigt som någon otåligt iakttar dem alla...
En spänningsroman om relationer, ryktets makt, krockande världar och inre mörker."Det här är en väldigt spännande inledning på en ny serie. Det finns många olika trådar att hålla koll på och lite funderar jag över hur sjutton författaren ska knyta ihop allt i slutet. Men det lyckas hon riktigt bra med. Det är en hel del saker jag förstår först när karaktärerna förstår dem och det är ju så det ska vara i en bra och spännande bok. Jag listar inte ut alla lösningar långt i förväg. Jag gillar även hur dåtiden vävs ihop med nutiden på ett skickligt sätt.
Men det är ändå något som skaver mellan mig och karaktärerna. Jag förstår inte alltid deras handlingar och val. Jag känner mig inte riktigt nära Lo, som är huvudkaraktären. Det känns som att jag får en bättre och mer naturlig bild av Conny, en karaktär som nog minst sagt kan kallas komplicerad.
Det här är som sagt första delen. Jag har andra, Änglaleken, hemma och kommer läsa den under december. Jag hoppas att jag kopplar bättre med Lo och resten av karaktärerna då för det är riktigt lockande handlingar.
fredag 15 november 2019
The Two Books with One Stone Tag
1. The second-last book you read
2. The second book from the top of your
3. Two 2-star reads
4. Two great books by the same author
5. Two bails or two books you wish you’d bailed on or two books you hated
6. Two favorite reads so far this year
7. Two new favorite BookTubers
8. A book you’ve read twice
9. Two fabulous quotes from books you’ve read recently
10. Tag a number of BookTubers - the total must be divisible by two!
torsdag 14 november 2019
Onaturlig död av Richard Shepherd
Originaltitel: Unnatural Causes
Sidor: 398 (Inbunden)
Recensionsexemplar: Från Nona förlag, tusen tack!
"Richard Shepherd är en internationell berömdhet inom rättspatologin. Han har utfört över 26 000 obduktioner och utrett flera kända fall - från prinsessan Diana till 9/11, men ofta är det fallen som aldrig blir tidningsrubriker som är de mest komplicerade.
För Richard Shepherd börjar varje jobb som ett mysterium han måste lösa. Hans uppdrag är att utreda plötsliga eller oförklarliga dödsfall för att fastställa om dödsorsaken varit onaturlig. Hans arbete har skickat mördare i fängelse, frikänt oskyldigt anklagade och helt vänt upp och ner på tillsynes solklara fall.
I Onaturlig död tar Richard Shepherd läsaren med i sitt arbete - från mordplatser till rättegångssalar - och förklarar inte bara arbetet utan även den påverkan det haft på honom. Han berättar bland annat om hur han plötsligt drabbades av post-traumatisk stressyndrom när han flög över en amerikansk småstad där han många år tidigare utredde en massaker."Det här var en riktigt fascinerande bok! Jag har aldrig tänkt så mycket på hur yrket som rättsläkare går till på riktigt. Enda gången jag har kommit i kontakt med det har ju varit på tv och i deckare. Men nu med hjälp av Richard Shepherd har jag lärt mig en hel del.
Den kanske inte ska läsas medan man äter alla gånger. Men det blir faktiskt inte alltför detaljerat eller obehagligt. Kanske är det för att författaren skriver med så stor respekt för fallen han pratar om. Det märks att han bryr sig om de döda som han har tagit hand om under sitt yrkesliv. Det är inte bara jobb, han pratar även om sin familj och hur han har försökt skydda sina barn från vad hans arbete går ut på så länge han har kunnat.
Förutom det så får man även en väldigt bra inblick i hur polisarbetet och rättsläkarrollen har förändrats genom åren. Från att det inte varit så noga med hur man gått omkring på brottsplatser till att det blivit otroligt viktigt i takt med att DNA-bevisningen utvecklats och blivit allt större. Det är verkligen intressant att läsa om.
Det kanske inte är en bok för alla men jag önskar att det var det för jag gillar den så mycket och vill att fler ska läsa den!
onsdag 13 november 2019
Mörkret inom honom av Andreas Ek
Originaltitel: Mörkret inom honom
Sidor: 386 (Pocket)
Serie: Jannica Brandt (del 1)
Recensionsexemplar: Från författaren, tusen tack!
"Kriminalinspektör Niklas Fridh vid Stockholm Syds enhet för grova brott förväntar sig en lugn återgång till arbetet, efter några månaders sjukskrivning. Men när en ung kvinna hittas brutalt mördad i ett friluftsområde, blir jakten på en kallblodig gärningsman högst personlig.
Tillsammans med sin ambitiösa kollega Jannica Brandt tar Niklas helt nya vägar för att hitta fram till sanningen. När det visar sig att mördaren har fler liv på sitt samvete, avslöjas kopplingar till ett av Niklas tidigare fall - ett ärende som han aldrig kunnat glömma..."Förutom att skriva riktigt jäkla bra böcker jobbar Andreas Ek som polis i Stockholm. Han är kriminaltekniker och jobbar med brottsplatsundersökningar. Det är något som märks i hans nya bok, Mörkret inom honom.
Det är en välskriven deckare och eftersom författaren verkligen har insyn i hur det går till i verkligheten så känns allting väldigt trovärdigt. Det vävs till och med in i boken någon gång när en av karaktärerna reflekterar över hur annorlunda polisarbetet är på riktigt jämfört med vad man ser på film.
Själva storyn är otroligt spännande. Hade jag inte behövt sova och jobba hade jag antagligen sträckläst de nästan fyrahundra sidorna. Jag ville verkligen inte sluta när jag hade börjat. Samtidigt fick den mig att överväga att aldrig gå utanför dörren igen. Speciellt inte i mörkret. Det som händer är så obehagligt och som jag sa tidigare känns allting realistiskt vilket gör det svårt att värja sig och tänka att det bara är en bok.
Jag går inte in mer på vad den handlar om för det är faktiskt bättre om man inte vet mer än det som står på baksidan. Den slog undan fötterna på mig i alla fall när allt till slut började nystas upp. Andreas Ek har tidigare skrivit Raseri och Törst, de handlar också om en polis men i en helt annan situation än i Mörkret inom honom. Nu är det bara att vänta på nästa bok för det här är ett författarskap jag kommer fortsätta följa!
tisdag 12 november 2019
Tisdagstrion - Europa runt
Den här veckan ska vi Europa runt tillsammans med Ugglan & Boken! Så här kommer mina tre böcker som utspelar sig runtom i Europa. Jag har läst och gillat alla tre.
Simma med de drunknade utspelar sig i både Norge, Shetlandsöarna och Frankrike.
Eldnatt utspelar sig på Island.
Bokhandeln på Riverside Drive utspelar sig i London.
måndag 11 november 2019
Mitt år: Det som gått och det som kommer
Originaltitel: Mitt år: Det som gått och det som kommer
Sidor: 174 (Inbunden)
Recensionsexemplar: Från Bookmark förlag, tusen tack!
"Vi befinner oss i ständig rörelse och hinner inte alltid ge oss själva uppmärksamheten vi förtjänar. Men tänk om det fanns en möjlighet att pausa tiden för en stund och vända blicken inåt?
Mitt år är ett kreativt, roligt och inspirerande sätt att sammanfatta året som gått och blicka framåt mot det som stundar. Med hjälp av frågor, listor och handfast vägledning blir det nu enkelt att reflektera över allt du har upplevt och planera inför framtida mål. Skriv ner dina minnen och uppfyll dina drömmar!
I första delen av boken finns listor, frågor och övningar för att på ett enkelt och lustfyllt sätt se tillbaka på det som har definierat året som gått. I den andra delen finns utrymme att sätta upp mål, planera din tid och uppnå det du vill under kommande år."Det här är en väldigt fin bok att sitta och fylla i. Jag har som mål att försöka skriva mer för hand igen, det är något jag saknar att göra. Så när jag fick frågan om jag ville ha ett recensionsexemplar av den här tackade jag glatt ja. Det känns som att jag har tappat en del av mig själv när jag har tappat vanan att skriva saker som inte är på datorn. Jag saknar att nästan känna som att pennan är en förlängning av mig själv.
I Mitt år: Det som gått och det som kommer får man chansen att reflektera över vad som varit och planera det som ligger framför en. Den tar upp många olika ämnen; relationer, nöjen, ekonomi, jobb och hemmet bland annat. Jag är en person som tycker om listor att fylla i och här finns det många.
Jag ser verkligen fram emot lugna stunder då jag kan sitta och skriva i den. Det kommer bli bra som ett sätt att stressa ner och som sagt, få igång skrivandet utanför datorn igen. Eftersom den är så välgjord känns den dessutom rolig att öppna, den är stilren och trevlig att bläddra i.
Det är en svår bok att beskriva bara i ord, så här får ni ett litet smakprov på hur insidan ser ut. Eftersom det som skrivs på vissa ställen kan bli ganska personligt har jag filmat den innan något blivit ifyllt.
fredag 8 november 2019
Tomten, jag har varit snäll i år
Trevlig fredag på er! Det blir ingen video idag eftersom jag fått besök av en förkylning och inte har haft ork att filma något. Så vi återgår till video nästa fredag. Men idag lånar jag en idé från Heffas bokstund. Det närmar sig jul så hon gjorde ett inlägg med böcker hon hoppas tomten har med sig och jag tänkte göra samma sak!
Det behövs kanske ingen närmare förklaring på den här. Det är en bok om bokälskare!
Alldeles nyligt upptäckte jag att författaren till House of Leaves har fler böcker ute! Jag vet inte varför jag inte ens kollat det tidigare. Det här är i alla fall första i en serie som heter The Familiar. Den här delen heter One Rainy Day in May.
You Should Have Left hörde jag om på någon podd och den låter riktigt spännande. Nästan lite The Shining-vibbar!
Institutet av King är självklart välkommen under julgranen!
Det var några av mina bokiga önskeklappar. Vad önskar ni er i julklapp?
torsdag 7 november 2019
Balladen om Solomons Krök av Fredrik Brounéus
Originaltitel: Balladen om Solomons Krök
Sidor: 301
Ålder: Unga vuxna
Recensionsexemplar: Från Bokförlaget Langenskiöld, tusen tack!
"Gabriellas första tanke var att någon hade spillt en hink rödfärg över sängen. Sedan insåg hon att det var blod. En ofantlig massa blod.
Två människor är mördade. En liten flicka är försvunnen. När en röd luftballong seglar in över takåsarna i den lilla guldgrävarhålan Solomons Krök väcks en mörk historia till liv. Snart finner sig vicesheriff Teemu Winqvist strandad i en brännande öken, medan bibliotekarien Gabriella Wagner tvingas axla rollen som lagens väktare hemma i byn.
En krutdoftande antikrigsberättelse, en mörk feelgood-historia Balladen om Solomons Krök är en poetisk västernskröna för läsare i alla åldrar."Den här boken hade jag turen att få läsa i manusformat innan den trycktes. Sedan fick jag hem en fysisk version och har då läst om den färdiga utgåvan. Först och främst ska jag säga angående ålderskategorin som är unga vuxna, då tycker jag att man ska tänka den äldre delen av unga vuxna. Jag skulle nog inte sätta den här i händerna på en fjortonåring till exempel, mycket beror så klart på personen men om man ska tänka lite mer generellt.
Med det sagt är det en bok jag verkligen tycker om! Det är ett äventyr i en västernmiljö. Solomons Krök är en liten håla med en oduglig sheriff och en kanske lika oduglig borgmästare. Som tur är finns en mycket vettigare vicesheriff, Teemu. Han är en av huvudkaraktärerna och honom tycker jag verkligen om.
Den har vissa väldigt mörka stunder men på andra ställen finns det också en humor som jag uppskattar. Jag har jättesvårt att beskriva vilken sorts humor det är. Jag tycker den känns ganska lågmäld och det är inte som att författaren försöker få dig att gapskratta men han är ändå rolig på något sätt.
Här finns också några riktigt tuffa kvinnliga karaktärer. När Teemu försvinner tar bibliotekarien Gabriella och två tvillingsystrar över som lagens väktare och de är inte rädda av sig! Tillsammans letar de ledtrådar om vem som mördat två personer och var Gabriellas lillasyster har tagit vägen. De hamnar i en del farliga situationer men är som sagt inte rädda att stå upp för sig själva och ge en dänga åt en del män som behöver det.
Den var helt enkelt ett nöje att läsa! Jag avslutar inlägget med en bit av ett verk som sheriffen i Solomons Krök skrivit. Sådana olika stycken finns när en ny del i boken börjar.
"Nu främling, sista versen, balladen sjunger på,
Uttömd äro sagan, och mitt bläckhorn likaså.
Närhelst du är i trakten, kom gärna på besök,
Och töm ett glas med skalden, uti Solomons krök."
onsdag 6 november 2019
Remembrance of the Daleks & Prisoner of the Daleks av Ben Aaronovitch & Trevor Baxendale
Originaltitel: Remembrance of the Daleks & Prisoner of the Daleks
Sidor: 437 (Inbunden)
"Remembrance of the Daleks by Ben Aaronovitch. With unfinished business to attend to, the Doctor returns to where it all began: Coal Hill School in London in 1963. Last time he was here, the Doctor left something behind—a powerful Time Lord artefact that could unlock the secrets of time travel. Can the Doctor retrieve it before two rival factions of the Daleks track it down? And even if he can, how will the Doctor prevent the whole of London from becoming a war zone as the Daleks meet in explosive confrontation?
Prisoner of the Daleks by Trevor Baxendale. The Daleks are advancing, their empire constantly expanding. The battles rage on across countless solar systems—and the Doctor finds himself stranded on board a starship near the frontline with a group of ruthless bounty hunters. Earth command will pay these hunters for every Dalek they kill, every eyestalk they bring back as proof. With the Doctor's help the hunters achieve the ultimate prize: a Dalek prisoner—intact, powerless, and ready for interrogation. But with the Daleks, nothing is what it seems, and no one is safe. Before long tables will be turned, and how will the Doctor survive when he becomes a prisoner of the Daleks?"Nu är min fina Doctor Who-bok äntligen läst! Den har stått där i bokhyllan och väntat ganska länge så det var skönt att få den knuff jag behövde för att läsa den.
Och det här var så klart riktigt mysig läsning. Det är så härligt att komma tillbaka till Doctor Whos värld. I den första berättelsen får man följa en version av honom som jag inte har sett i tv-serien, här är han på sin sjunde regeneration. Det är en av de äldre som jag inte hunnit med att titta igenom men nu efter att ha läst den vill jag verkligen se just det här avsnittet!
I andra delen av boken hoppar vi framåt i tiden och det är min favorit, den tionde versionen av the Doctor som bråkar med Daleks igen. Den är verkligen skriven så att jag kan höra hans röst i huvudet när jag läser. Jag tycker författaren har gjort ett jättebra jobb med att fånga hans personlighet i text. Jag tror inte det finns något avsnitt i tv-serien till Prisoner of the Daleks utan det är bara en skriven berättelse.
Jag har minst en oläst Doctor Who-bok kvar i hyllan så än finns det saker att nörda ner mig i här hemma!
tisdag 5 november 2019
Tisdagstrion - fåglar
Den här veckan är lite klurig hos Ugglan & Boken. Fåglar. För mig får det bli tre böcker med fåglar på omslaget för att jag ska lyckas få ihop något! Stark har jag läst, Fågeln som vrider upp världen bor i min hylla men är oläst och Jonathan Strange & Mr Norrell har jag läst!
måndag 4 november 2019
Natten av Elie Wiesel
Originaltitel: La Nuit
Sidor: 140 (Inbunden)
Recensionsexemplar: Från Bookmark förlag, tusen tack!
"Natten är ett intensivt gripande vittnesmål från en historisk katastrof vi aldrig får glömma. Det är klassiker som redan sålt mer än 10 miljoner exemplar, men som inte funnits på svenska på flera decennier. Nu kommer den i nyöversättning med nyskrivet för- och efterord.
Elie Wiesel var 11 år när andra världskriget bröt ut. Bara några år senare tvingades först han och hans familj från sitt hem, därefter tillfångatogs de och transporterades till Auschwitz. Natten är Elie Wiesels smärtsamt levande dagboksanteckningar, från nazisternas skövlande av familjens hemby till den fruktansvärda vardagen i koncentrationsläger.
På vackert återhållsam prosa beskriver Elie Wiesel hur förrädiskt lätt det mänskliga förnuftet kan utplånas av ondskan, och vilken styrka som krävs för att börja om efter en förödande tragedi. Natten konfronterar läsaren med mänsklighetens fulaste egenskaper, och de fasansfulla konsekvenser som kan bli resultatet av att makten hamnar i fel händer."Det här är en kort bok, inte ens 150 sidor, men ämnet väger tungt ändå. Jag mår illa av vad författaren gick igenom, vad så många oskyldiga människor fick gå igenom. Det är omänskligt och jag förstår inte hur sådana tankar kan leva kvar än idag, hur hat kan ha en så stor plats i vissa människors liv.
Därför är böcker om andra världskriget och Förintelsen så viktiga. Det får inte glömmas bort, skjutas undan eller viftas iväg med att "vi vet bättre idag", för bevisligen gör vi inte det. Det finns alldeles för många som vill dela upp mänskligheten i "vi" och "dem". Natten påminner om vad som kan hända om vi gör det.
Den är smärtsam att läsa. Rak och ärlig. Författaren delar med sig av sina upplevelser och vad som pågick i hans tankar under tiden. Även tankar som han inte var stolt över. De dök upp ändå och han försöker inte låtsas som att de aldrig fanns där.
Jag sitter här nästan utan ord när jag vill försöka prata om Natten med er. Den sliter upp ett hål i hjärtat som inte går att värja sig emot. Jag kommer ihåg bilderna från boken Om detta må ni berätta som delades ut när jag gick i skolan. Jag minns människor som liknade levande skelett, högar med lik.
Det är en bok som borde läsas utav så många som möjligt, hur skrämmande ämnet än är.
"För överlevaren som väljer att vittna är det tydligt: Hans plikt är att bära vittnesbörd för de dödas räkning - och för de levandes. Han har ingen rätt att beröva framtiden ett förflutet som hör hemma i vårt kollektiva minne. Att glömma skulle inte bara vara farligt utan även stötande. Att glömma de döda skulle vara att döda dem en andra gång." - sid. 139
Etiketter:
Bookmark förlag,
Elie Wiesel,
La Nuit,
Natten,
Recensionsexemplar
fredag 1 november 2019
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)