onsdag 29 oktober 2014

Isfällan av Dean Koontz


Originaltitel: Icebound
Sidor: 262
"Den grönländska polarvinden är skoningslös. Överallt tränger den in och förstärker den redan omänskliga kylan. Forskarlaget har gjort sitt för dagen. Det är dags att återvända till basen. På en minut förändras allt. 
Tryckvågen från en undervattensjordbäving bryter upp isen som skälver och spricker. Katastrofen är ett faktum. Isberget har brutits loss och driver i väg. Lasten i dess innanmäte är dödsbringande."
Den här boken hade passat ännu bättre om snön hade legat kvar utomhus. Oh eller om det faktiskt var en snöstorm ute när jag läste! Då hade den varit perfekt!

Inte för att den var dålig nu, det var den inte. Det är en lite annorlunda Koontz-bok, då det inte finns något övernaturligt som är boven i dramat. Bara ett par människor på drift på ett isberg som inte har så länge kvar att flyta. Självklart finns det dock en galning gömd bland dem, men det är inte så stor del av handlingen.

Den största delen är skräcken och kylan. Och jag känner verkligen själv klaustrofobin jag hade fått där ute, utan att komma iväg, fast i kyla och snö. Usch. Jag som inte gillar kyla överhuvudtaget, jag hade inte klarat mig!

En spännande och snabbläst bok av Koontz! Ingen favorit men helt klart läsvärd.

tisdag 28 oktober 2014

Vad Milo såg av Virginia Macgregor


Originaltitel: What Milo saw
Sidor: 363 (Inbunden)
Recensionsexemplar: Tusen tack till Stimpla Publishing!
"Nioåriga Milo Moon har retinitis pigmentosa: hans syn blir successivt sämre och han kommer så småningom bli helt blind. För tillfället ser han världen genom ett litet titthål och lägger märke till saker som andra människor missar.
När Milos älskade gammelfarmor Lou blir dement och flyttar in på vårdhemmet Förgätmigej inser han snart att något inte står rätt till på boendet. De vuxna vill inte lyssna, så med vårdhemskocken Tripi och sällskapsgrisen Hamlet till hjälp bestämmer sig Milo för att avslöja missförhållandena och demaskera den lömska syster Thornhill."
Vilken otroligt vacker berättelse det här är! Trots att det händer mycket jobbiga saker och att Milo dras med så mycket sorg, ilska och frustration så är det här verkligen en berättelse fylld av kärlek. Det är kärleken till den lilla grisen Hamlet, till gammelfarmor, till nya vänner och kärlek från andra människor till Milo.

Och vilken speciell liten kille han är, Milo. För det första kan jag säga att jag blev frustrerad bara av att läsa om att se världen genom ett titthål, för jag försöker verkligen föreställa mig det varje gång det beskrivs i boken. Jag tror inte att jag hade hanterat det lika lugnt och bra som Milo gör, vilket gör mig väldigt imponerad av honom och hans syn på livet.
Han är en stark och envis karaktär, som klarat av att gå igenom så mycket och som kämpar för att göra det rätta trots att vuxna inte alltid förstår eller tror på honom.

Som läsare så börjar jag snabbt bry mig om honom, för trots att han så klart fortfarande är ett barn med sina nio år så ser han i vissa fall världen på ett sätt som är mer moget och ärligt än många vuxna gör. Han tar inte den lätta vägen ur saker bara för att de är så besvärliga att verkligen ta tag i. Det är en modig kille, även om den naiva sidan hos ett barn ibland skiner igenom. Men det gör bara att han blir så mycket mer trovärdig som karaktär.

Kapitlen hoppar mellan Milo, hans gammelfarmor, hans mamma och kocken Tripi. Det är ganska korta kapitel och sidorna flyger fram. Macgregor skriver vackert och väldigt berörande, det är helt omöjligt för mig att inte känna vad de här karaktärerna går igenom. Och här finns en blandning av det mesta; sorg, rädsla, glädje, ilska, kärlek. Den här boken har lite av allt och kommer ge dig en fin lässtund om du plockar upp den!

måndag 27 oktober 2014

Stå inte för nära kanten av Annica Mayer


Sidor: 261 (Danskt band)
Recensionsexemplar: Ja tack till Hoi förlag
"Det är 1995 och Hanna intervjuas för ett jobb på Göteborgs hetaste reklambyrå Benzin. Hon har lämnat sin man och står ensam utan bostad med två små barn samtidigt som byrån hon jobbar på går i konkurs. 
Hanna får jobbet, men livet öppnar sina dammluckor och hon sköljs med, omtumlad av såriga minnen och en längtan efter sann kärlek. Hon reser till sin barndomsstad Gällivare för att vila och umgås med sin enda vän, den orädda Kattis som glupskt tar för sig av livet. Hannas nyfikenhet väcks av en hög gamla brev i sin mammas källare. Vad var det egentligen som hände när familjen splittrades i Tyskland?
 Åter i Göteborg går kampen för vardagen vidare. Så träffar hon Eric, stark och spännande. Passion uppstår, Hanna blir som förlöst och ser fram emot en framtid med honom, medan Kattis ser oroväckande mönster upprepa sig."
Jag var inte riktigt beredd när jag började läsa den här. Hur den skulle kännas som ett lätt knytnävsslag i magen vid vissa delar och i vissa känslor. Jag väntade mig inte att den skulle träffa på personliga plan, men det gjorde den verkligen. Inte de allra mörkaste delarna ska jag säga. Men med det jobbiga i ett uppbrott, att stänga in känslor när det blir för jobbigt, att åka tillbaka till hemtrakter i norr för att vila upp sig. Det var mycket vi hade gemensamt där, Hanna och jag.

Även de delar där vi inte är lika tycker jag om. Hanna är en karaktär jag lätt tar till mig och bryr mig om. Trots att hon ibland kanske tar tokiga beslut och jag vill göra som Kattis och bara skälla ut henne lite för att få henne att vakna.
Hela berättelsen är otroligt bra, om alla underliga svängar livet kan ta och hur man gör det man kan för att hänga med i dem. Det går inte att alltid vara logisk, det går inte att alltid ha kontroll (något jag borde lära mig), och ibland kanske saker inte går som man tänkt men det kan leda till något ännu bättre.

Förutom Hannas nutid får vi tillbakablickar i hennes barndom och minnen från uppväxten. Där försöker hon reda ut vad som hände med hennes familj, när hennes pappa blev kvar i Tyskland och hennes mamma verkade tappa livsgnistan i Gällivare. Också de här stunderna i dåtiden är väldigt intressanta att läsa, och ger verkligen mer djup till Hanna, och även till hennes mamma.

Jag älskar Mayers språk, det är lätt och vackert samtidigt, ta bara det här citatet:
"Timme efter timme låg jag där. I den tunna natthuden. När rustningen ligger på stolen bredvid, i vänten på att solen går upp och allt ska bli som vanligt igen."
Och, det här är något som ger så många pluspoäng från min sida, som den norrlänning jag är; språket på Hannas mamma och hennes vän Kattis, det är underbart! Jag kan verkligen höra deras dialekt och sätt att prata när de är med i dialogerna. Jag älskar det! Ordföljden i vissa saker, små ord som "nå" som kommer in här och där, det är så perfekt skrivet!
Att hitta meningar som "Voi saatana perkele" gör att jag känner mig hemma i boken. Mayer har verkligen träffat rätt i mitt norrländska hjärta.

Det här var verkligen en fin upplevelse, det är underbart när den skickar mig mellan glädje och mörker och när de där små smällarna rätt i hjärtat dyker upp

lördag 25 oktober 2014

Bookshelf tour av mina lästa böcker del 1

Jag jobbar extra idag, och kommer antagligen vara alldeles för seg när jag kommer hem för att få ihop ett vettigt inlägg då! Så det får bli del ett av min bookshelf tour av alla mina lästa böcker. Sammanlagt tre delar, de andra två dyker upp framöver någon gång.

Hoppas ni har en fin helg!


fredag 24 oktober 2014

Nidstången av Åsa Larsson & Ingela Korsell


Serie: PAX del 1
Sidor: 142
"I Mariefred börjar konstiga saker att hända. Övernaturliga väsen väcks till liv. Bröderna Viggo och Alrik är utvalda för att skydda det hemliga biblioteket som ligger under kyrkkullen. De gamla biblioteksväktarna tycker att bröderna är för unga för att vara krigare och vill sätta dem på prov. 
Men snart blir det farligt på riktigt och Alrik och Viggo måste vara både modiga och smarta för att överleva. Dessutom pågår en kamp på skolgården, där den dryga Simon och hans gäng tror att de äger allt och alla."
Åh vad jag gillar det här! Boken är ju tänkt för en yngre målgrupp än mig på 26 år, men jag är helt fast från första sidan ändå.
Det är spännande och bröderna är karaktärer jag gillar direkt. Jag känner med dem tack vare de glimtar ur deras förflutna som man snappar upp här och där. Och man förstår att de står varandra nära, vilket jag tycker är fint. Nu inser jag att de påminner mig faktiskt lite om bröderna i tv-serien Supernatural, fast yngre då.

Jag läste någonstans att serien är tänkt att riktas mer mot pojkar, och jag kan mycket väl tänka mig att det här är böcker som killar kan lockas att läsa. Men, är man tjej och som mig som dras till mörka böcker, eller som en yngre tjej som frågade vart vi hade de läskiga böckerna på praktiken för nån dag sen, så kommer man gilla det här väldigt mycket.

Boken innehåller även illustrationer gjorda av Henrik Jonsson och de är riktigt snygga! Vissa är även riktigt läskiga. Det hände att jag ryckte till när jag vände sida ibland och inte var beredd på vad som skulle dyka upp härnäst. De gör stämningen i hela boken ännu mer spännande!

Och jag är lite upprörd för tillfället, över att jag inte har del två hemma och kan fortsätta läsa den på en gång!

torsdag 23 oktober 2014

Sanningen om fallet Harry Quebert av Joël Dicker


Originaltitel: La Vérité sur l’Affaire Harry Quebert
Sidor: 705 (Inbunden)
"New Hampshire, sommaren 1975. En ung kvinna vid namn Nola Kellergan försvinner under oklara omständigheter och hennes förmultnade kropp återfinns inte förrän 2008, trettiotre år senare, när den påträffas nergrävd i den berömde författaren Harry Queberts trädgård. Bredvid Nolas kvarlevor hittar poliserna dessutom en kopia av manuskriptet till Queberts berömda genombrottsroman Roten till det onda. 
Quebert fängslas och anklagas för mordet, men till hans hjälp kommer hans före detta elev, författaren Marcus Goldman, som också är denna romans berättare och egentliga huvudperson. Tillsammans med polischefen i den lilla staden inleder Marcus en utredning som kommer att bli mer komplicerad än vad någon av de inblandade någonsin hade kunnat föreställa sig.
Dessutom börjar han skriva en roman om fallet, en roman som redan innan de publiceras verkar vara på väg att bli en bestseller av sällan skådad kaliber. Romanen bär titeln Sanningen om fallet Harry Quebert."
Jag håller som sagt på att beta av tegelstenarna som står i fikarummet på praktiken, och det här är en av dem. En kollega sa att den verkade intressant men att sidantalet avskräckte lite. Jag läste baksidan och höll med, den lät intressant! Så den fick bli min rastbok under någon vecka.

Och jag är lite ledsen över att jag inte sett så många skriva om den här! Eller har jag bara missat det? Den förtjänar uppmärksamhet hur som helst. När jag gick från praktiken och lämnade den här kvar i fikarummet höll den sig fortfarande fast i mina tankar, jag funderade och vred och vände på allt den berättade för mig och försökte komma på hur det skulle sluta.

Allt jag kunde komma på var fel fel fel. Så totalt fel. Jag hade aldrig kunnat ana svängarna den skulle ta och hur skickligt författaren skulle knyta ihop berättelsen i slutet. Det är en riktigt välskriven och spännande bok!
Den hoppar i tid, mellan sommaren innan Nola försvann och bokens nutid, då Goldman börjar nysta upp vad som egentligen hände. Men det är inget som förvirrar mig som läsare, det är tydligt markerat när det byter tid. Och trots att man får lära känna väldigt många personer så är det alltid lätt att hänga med. Jag dras till och med in i boken så mycket så det känns som att personerna i den här lilla staden är verkligen, som att jag själv är en av dem och ser det här utspela sig där.

Det här är en bok som kommer dröja sig kvar hos mig, för att den slutade som den gjorde. Eller egentligen, började som den gjorde, med att hon var död och det förde så mycket sorg med sig till vissa karaktärer. Och ja, jag vet att de är påhittade! Men så mycket berörde den mig.  Det är lite så att jag vill läsa om den om ett tag och hoppas på att det ska ha ordnat upp sig, att historien på något vis ska ha ett lyckligare slut.

Så slutsats, otroligt bra och läsvärd bok!

onsdag 22 oktober 2014

Ett eget luftskepp är helt klart värt pengarna av A. Pollard Töpffer


Sidor: 354 (Häftad)
Recensionsexemplar: Ja, tusen tack till författaren som skickade den!
"Efter de världsomvälvande händelser som för evigt ändrade jordens utseende har ett nytt samhälle vuxit fram. Ett samhälle byggt på ärvd makt, gamla strukturer och konstruerade traditioner. 
I denna värld slåss Kim för sin överlevnad utan att veta varför hon blivit måltavla för sin okända fiende.
Sedan hjälper det inte att hennes mamma alltid lägger näsan i blöt..."
Det här är en intressant idé! Hela världens uppbyggnad, där de rika och de som har det lite bättre bor uppe i luften, och nere på gatunivån är det som ett slumområde. För mig känns det nytt och spännande. Och det är alltid uppskattat när en författare hittar på något som jag inte läst om förut.

Det jag gillar allra mest i boken är karaktärerna och relationerna, de känns skrivna med väldigt mycket värme. Det finns både lite att fnissa åt, lite att le åt och en del skaka på huvudet av frustration åt. Kim, som är huvudpersonen har verkligen fullt upp med både en efterhängsen före detta pojkvän och sin väldigt påträngande mamma, plus någon som försöker döda henne och stjäla hennes forskning.
I början höll jag på att bli tokig på den före detta pojkvännen, men till min förvåning är han i slutet av boken nog den jag gillar mest. Han har många sidor man inte ser direkt, det var en trevlig överraskning att se dem skymta fram lite då och då under berättelsens gång!

Det jag kan tycka är att det gick lite snabbt i svängarna ibland, boken hade lätt kunna vara lite längre så problem och konflikter fick mer djup i sig. Nu hoppade det ganska snabbt mellan olika händelser, de förklarades bra men jag hade ändå gärna sett ett större sidantal så att allt fick mer utrymme. Men det är väl å andra sidan inget dåligt, att en läsare önskar boken var längre!

The Sisterhood of the World Bloggers Award del 2



Så! Här kommer alltså mina nomineringar och frågor :). Och jag sätter in reglerna här igen så de är lätta att hitta.

1. Tacka bloggaren som nominerade dig, och länka till deras blogg
2. Ha med Sisterhood of the World Blogger Award-loggan i ditt inlägg
3. Svara på de 10 frågorna som du fått
4. Nominera 10 andra bloggare och fråga dem 10 frågor

Jag nominerar:
Bokföring enligt Monika
Fantastiska berättelser
Bokraden
Maddes bokblogg
Johannas deckarhörna
Lena C
Kattugglan
I Elinas hylla

Frågorna till er är:

1. Vilka bilderböcker gillade ni som barn?
2. En bok som du önskar att du kunde läsa för första gången igen?
3. Hur ser din perfekta lässtund ut?
4. Är hela din familj intresserad av böcker och läsning?
5. Köper du helt eller lånar på biblioteket?
6. Vilken är den bästa bokpresent du fått?
7. Det flesta frågorna är ju positiva, men vilken bok har du verkligen inte gillat?
8. Kan man ha för mycket böcker?
9. Är det någon årstid du läser mer eller mindre på?
10. Den absoluta bästa boken du vill berätta om för världen just nu?

The Sisterhood of the World Bloggers Award

Jag fick mig en glad överraskning när jag kikade runt bland bloggarna i mina favoriter för någon dag sedan! Både Nelly och Bella hade nominerat mig till The Sisterhood of the World Bloggers Award. Tusen tack fina ni! Det gjorde mig jätteglad!


Det man ska göra när man blivit nominerad är:

1. Tacka bloggaren som nominerade dig, och länka till deras blogg
2. Ha med Sisterhood of the World Blogger Award-loggan i ditt inlägg
3. Svara på de 10 frågorna som du fått
4. Nominera 10 andra bloggare och fråga dem 10 frågor

Eftersom jag fick frågor från både Nelly och Bella så tar jag och svarar på alla 20 frågor! 

Bellas 10 är: 

1. Vart sitter du och läser allra helst?
Helst av allt i sängen. Haha eller ja, jag har inte så mycket val i lägenheten :) Men jag trivs bra i sängen när det är läsdags så det gör inget! 

2. Vem är din absoluta favoritförfattare?
Mitt standard svar är ju Dean Koontz, Stephen King och Margit Sandemo!

3. Favoritbokmärke?
Jag har nog ingen favorit där faktiskt, jag har olika som jag använder :)

4. Vilken var den senaste filmatiseringen av en bok du tittade på och vad tyckte du om den?
Hm...jag minns faktiskt inte! 

5. Läser du helst på engelska eller på svenska?
Jag läser oftast på svenska. Men har inget emot engelska. 

6. Ditt senaste bokköp?
Det var ju beställningen med mitt presentkort :). Då blev det Night Film, Land of Stories, De första tolv, Saga Swärd: omskakare och världsresenär och Eleanor & Park. 

7. Vad läser du just nu och vad tycker du om den?
Dels läser jag Isfällan av Koontz, som jag inte kommit så långt i ännu. Och på bussen läser jag Stå inte för nära kanten av Annika Mayer och den gillar jag mycket hittills!

8. Hur organiserar du allt du läser? Goodreads eller vanlig läsdagbok? Ingenting eller båda kanske?
Bara bloggen faktiskt. Har inte ork att hålla på med flera olika :p.

9. Hur organiserar du dina bokhyllor?
I bokstavsordning på författarens efternamn!

10. Berätta varför du älskar läsning då mycket!
För att det ger så otroligt mycket! Jag kan fly från omvärlden om jag vill det, uppleva andra platser, lära känna galet många karaktärer eller hitta en bok som gör så att jag känner igen mig, och känner att man inte är ensam om saker.

Nellys frågor är: 

1. Om du bara fick läsa en bok för resten av ditt liv, vilken skulle det vara?
Oj...men....nej..det här kan jag inte svara på ju! Det är omöjligt att välja. 

2. Senaste bok du köpte?
Det var ju beställningen med mitt presentkort :). Då blev det Night Film, Land of Stories, De första tolv, Saga Swärd: omskakare och världsresenär och Eleanor & Park. 

3. Vad ska du göra i helgen?
Jag jobbar extra på lördag så min helg blir väldigt kort! Då ska jag bara mysa med hundarna och ta det lugnt.

4. Favoritförfattare?
Stephen King, Dean Koontz och Margit Sandemo :).

5. Favorittv-serie?
Doctor Who!!!!!!

6. Författardrömmar?
Jag brukade ha det, författare och journalist ville jag bli. Men de drömmarna tappade jag efter vägen.

7. Vad är det bästa du vet?
Mina djur, ta långpromenader med hundarna och deras nöjda trötta andetag efteråt när de ligger och sover, då kan jag slappna av ordentligt 

8. Vilken bok läser du nu och vad tycker du om den hittills?
Hemma är det Isfällan av Koontz, jag vet inte vad jag tycker ännu för jag har inte kommit så långt. På bussen är det Stå inte för nära kanten av Annika Mayer och den är riktigt bra! 

9. Senaste film du såg på bio och vad tyckte du om den? 
Jag är så sällan på bio...jag minns faktiskt inte vad jag såg sist.

10. Vilken bok skulle du rekommendera till alla att läsa?
Åh så svårt! För tillfället är jag ju fortfarande lite knockad av både Shantaram och Sanningen om fallet Harry Quebert så dom får jag väl säga just nu. Men det ändras säkert!

Puh, sådär! Nu är det här inlägget så långt redan, så jag tänker ta nomineringarna och frågorna som jag skickar med dom i ett inlägg direkt efter det här! 

tisdag 21 oktober 2014

Bookshelf tour - Mina olästa böcker!

Här kommer första delen av min bookshelf tour, och det är mina olästa böcker som är först ut. Är det någon bok ni tycker väldigt mycket om, eller någon ni avskyr, eller bara allmänna åsikter om någon, skriv gärna en kommentar!


måndag 20 oktober 2014

The book gif tag

Jag blev taggad av Lena C att göra den här taggen, som helt enkelt går ut på att jag ska reagera på de titlar hon gav mig i slutet av sitt inlägg, med hjälp av...gifs? Gifar? Bilder som rör på sig!
Jag vet inte riktigt hur det här kommer gå men jag ska göra mitt bästa! Jag tänkte dessutom försöka ha ett Doctor Who-tema på mina svar..bara för att!


1. Fangirl av Rainbow Rowell  (Inte läst)



2. Outlander av Diana Gabaldon



3. Beautiful Creatures av Kami Garcia & Margaret Stohl (Inte läst)



4. We were liars av E. Lockhart (Inte läst)




5. Miss Peregrine's home for peculiar children av Ransom Riggs



6. If I stay av Gayle Foreman (Inte läst) 



7. The book thief av Markus Zusak



8. The Selection av Kiera Cass (Inte läst)



9. The Ocean at the End of the Lane av Neil Gaiman (Inte läst)



10. En man som heter Ove av Fredrik Backman





Sådär, när jag väl började var det svårt att slita sig ifrån att leta! Men nu ger jag mig! Jag taggar inte vidare någon speciell, utan känner du dig sugen så gör den och lämna en kommentar om det så kollar jag in på dina svar! :) 

söndag 19 oktober 2014

Videoinlägg Book Haul #2


Titta det blev ett till videoinlägg! Med lite besök av mina odjur. Book shelf-touren av de olästa böckerna dyker upp under veckan som kommer :).

torsdag 16 oktober 2014

En enkät

Jag hittade den här enkäten inne på Maddes Bokblogg, och eftersom jag inte tror att jag gjort den tidigare passar jag på nu!

1. Den värsta läsupplevelsen du haft?
Ett öga rött, jag håller envist fast vid den som den värsta läsupplevelsen. Den gick inte alls hem hos mig.

2. Vilken bok har påverkat dig mest hittills?
Någonsin?? Det kan jag inte säga. Jag kan säga att Fågelmannen och Inga kelgrisar, inga styvbarn påverkade mig mest i år med att båda de faktiskt fick mig illamående när jag läste, men det är ett bra betyg!

3. Har du läst någon bok du blivit riktigt skrämd av?
Samma svar som ovan faktiskt, bland annat.

4. Vad använder du som bokmärke?
Jag brukade vara en sån som tog första bästa pappersbit och satte i boken, men nu har jag faktiskt lite olika bokmärken som jag använder.

5. När brukar du läsa? Hemma, på jobbet, på morgonen, på förmiddagen, på kvällen, innan du lägger dig...?
Så ofta jag kan. Dag som kväll, är det helg kanske jag sitter uppe längre in på natten och läser. Jag läser hemma, på bussen, på rasterna på praktiken. Haha vi pratade om igår på praktiken faktiskt, två av de jag jobbar med förstod inte hur jag kunde komma in i läsandet när jag bara har 30 minuters rast, de skulle inte kunna slappna av tillräckligt på den tiden för att börja läsa. Men för mig är de där 30 minuternas lästid magiska! Bara slå upp boken och läsa samtidigt som jag äter lite, perfekt!

6. Vilken var den första bok du läste?
Jag har ingen aning! Det var så länge sedan. Men en bok från barndomen jag har fina minnen av är boken Pricken.

7. Vad är bättre, pocket eller inbundet?
Det spelar faktiskt inte så stor roll oftast.

8. Vilken bok läser du nu?
Beror på vart! Hemma läser jag Isfällan av Dean Koontz, på bussen läser jag Ett eget luftskepp är helt klart värt pengarna av A. Pollard Töpffer och på praktiken läser jag Sanningen om fallet Harry Quebert av Joël Dicker..

9. Och vilken sida är du på?
Ehm, jag har bara Koontz boken bredvid mig så i den är jag på sidan 37.

10. Brukar du lämna "kännetecken" i dina böcker? ( klottrar i dom, spiller mat/dryck på dom eller andra barbariska åtgärder?)
Nej!

11.Påverkar titeln/omslaget dig om du överväger att läsa en bok?
Titeln kan göra mig nyfiken så jag tar upp boken och läser om den.

12. Sidantalet då?
Nja inte egentligen. När jag plockar läshyllan på praktiken så brukar jag dock ge de tjockare böckerna lite mer kärlek för det känns som att det bara är jag som läser dom :p.

13. Brukar du bläddra fram till sista sidorna för att få reda på slutet?
Neeeeeeeej!

14. Finns det någon bok du läst flera gånger?
*host harkel* Alla 47 delar av Sagan om Isfolket.

15. Har du råkat ut för någon olycka som böcker varit orsaken till?
Kan huvudvärk pga för lite sömn när man läst halva nätterna räknas som olycka?

16. Brukar du sälja/ge bort dina böcker eller klänger du dig maniskt fast vid dem, även om det är någon bok du inte gillar?
Jag har börjat ge bort böcker jag inte har någon speciell känsla för. Om jag tittar på en bok och inte ens minns vad den handlar om eller vad jag tyckte om den, om det är blankt, då brukar jag skänka den vidare.

17.Tar du med dig boken du läser på toa?
Väldigt sällan!

18. Just det, läser du i badrummet?
I badet eller så? Nej.

19. Har du något boksystem? Skriver du upp vad du läser/ska läsa/ska köpa/köpt för böcker? Skriver du kanske till och med läsdagbok?
Läsdagboken är ju bloggen! Och sen har jag en önskelista på adlibris med böcker jag vill köpa och läsa.

tisdag 14 oktober 2014

I ögonblicken norr om havet av Morgan Gustafsson


Sidor: 364 (Inbunden)
Recensionsexemplar: Ja, tusen tack till författaren som skickade den!
"I den fattiga lilla vendiska byn hade barnen ofta fått höra skrämmande berättelser om nordmännen. Oftast tog orden emot som sagor. 
Syskonen Björn och Ildur morgon var lika fridfull som alltid när sagorna kom ifatt dem. I drabbningen som följde tog nordmännen Ildur som fånge medan Björn lyckades komma undan med två kamrater. Ildur förs norrut över havet där hon säljs på trälauktion.
Med byn skövlad och familjerna sargade står pojkarnas enda hopp till en förrymd nordman som uppfostrar dem på det enda sätt han kan - nordmännens sätt. Pojkarna lever för hämnden och tankarna på att befria Ildur när de en dag beger sig norrut, norrut till ett öde som vare sig pojkarna eller Ildur var beredda på."
Så det här är boken som gav mig nostalgikänslor från skolan och frökens högläsning! Det var tack vare den känslan jag tackade ja till att få boken, det kändes som det kunde vara en riktigt bra läsning att säga hej till igen efter så lång tid. För det är otroligt länge sedan jag läst en bok med vikingar och så vidare, det kan mycket väl hända att den fröken läste är den senaste.

Och jag gillade det här! Man får följa båda syskonens synvinklar, det står tydligt när det byter område som historien utspelar sig. Mest av allt gillade Ildurs resa, det var den som fångade mig mest, exakt varför kan jag inte avslöja för då avslöjar jag för mycket om boken. Men en del var även att jag gillade henne mer som person, hon hade ett större djup än sin bror.
Björn växer upp till en hård man, och det enda han bär på är hämnden. Det är förståeligt men ger inte mycket plats till annat.

Det enda i boken jag reagerade lite negativt på var att det blev en del upprepningar ibland, som ett exempel kunde Illdur reflektera över att hon alltid kommer känna sig som en träl i hjärtat lite för ofta.

Förutom det, en intressant och bra historia!

måndag 13 oktober 2014

Shantaram av Gregory David Roberts


Originaltitel: Shantaram
Sidor: 942 (Pocket)
"I början av 1980-talet begick australiensaren Gregory David Roberts en rad väpnade rån för att bekosta sitt heroinmissbruk. Han åkte fast men lyckades rymma från ett av Australiens mest välbevakade fängelser. På falskt pass tog han sig sedan till Indien och anonymiteten i den myllrande miljonstaden Bombay. 
Shantaram är Gregory David Roberts egen berättelse från de händelserike och omtumlande åren som förrymd fånge i Bombays undre värld. I ett av stadens slumområden öppnar han en sjukvårdsmottagning för de fattiga och nödställda. Han arbetar för maffian som pengatvättare och förfalskare och följer med maffialedaren Abdel Khader Khan till Afghanistan för att förse mujaheddin med vapen i kampen mot ryssarna. Han kastas i indiskt fängelse och får utstå tortyr och svält. I den grönögda och mystiska Karla möter han kärleken.
Shantaram är ett niohundra sidor långt läsäventyr och en varm och innerlig kärleksförklaring till staden Bombay och dess människor. Det är en rå och hård värld Roberts beskriver, men det är en värld där kärleken, lojaliteten och vänskapen alltid står i centrum."
Wow, vad ska jag säga om den här boken egentligen?
Jag kan ju börja med att det tog mig ungefär 7 veckor att läsa ut den, jag ska komma ihåg nästa gång jag tar upp en tegelsten att inte göra det i samband med flytt...Det är inte det smartaste.

Fast jag ska inte bara skylla på flytten. Det här är inte en bok man kan stressläsa, den ska man njuta av långsamt. Den fick följa med mig hem efter att kunder på praktiken höjt den till skyarna, och där hör den faktiskt hemma enligt mig också. Den är otroligt bra och värd varenda minut jag har lagt på den!

Jag har hört att den ska vara i alla fall till viss del självbiografisk, exakt hur mycket som är verklighet och inte vet jag inte och jag har inte lyckats googla mig fram till det heller. Men bara tanken att ens något av den är det, gör den ännu mer fascinerande att läsa. Det är en fantastisk resa man får följa med på!

Jag gillar Lin, som huvudkaraktären i boken kallas, och som då alltså även ska vara bokens författare. Visst han är hårdhudad och har gjort en hel del dumheter, men han är en intressant person att läsa om och lära känna genom orden. Ännu mer gillar jag hans vän, Prabaker, som verkade vara en genomsnäll och glad själ.
Det blir lite förvirrande med alla namn ibland, men det är klart att det måste vara många personer med i en historia på över 900 sidor, speciellt om den ska vara självupplevd, många människor springer genom ens vardagliga liv.

Men ja, vad ska jag säga som slutord här? Den är värd varenda sida. Någon gång, om ett antal år, tror jag att jag kommer läsa om den.

söndag 12 oktober 2014

Videoinlägg Book Haul #1

Hoff, ja ni, då kör vi det här då haha. Här är mitt allra första videoinlägg. Jag ber om ursäkt för att det dels är spegelvänt, jag insåg det först efteråt och orkade inte göra om det en fyrtioelfte gång! Jag tror jag har fixat det så det blir rätt nästa gång :). Och även förlåt för att jag är dum och håller böckerna framför munnen så ljudet blir extra muppigt lite då och då! Jag ska försöka komma ihåg att göra på ett annat sätt framöver!

Förutom det, hoppas jag att den är okej!


Så..ehm....ja. Där har ni det, haha. Nå, det var kul att göra i alla fall! Så det är inte helt omöjligt att jag gör om det.
Och jag var så nervös att jag glömde säga att den sista boken, Vad Milo såg, kommer från Stimpla Publishing!

fredag 10 oktober 2014

Årets Nobelpristagare, något att läsa?

Så igår fick vi veta vem som fick Nobelpriset i litteratur, och det var ett namn jag aldrig hade hört talas om förut! Jag var ju på praktiken när det tillkännagavs och vi lyssnade spänt när det lästes upp. Sedan kollade vi upp vilka böcker han skrivit, och även om jag inte kände igen namnet så kände jag igen omslagen på några av dem. Fördelen med att ofta vara den som packar upp böcker kanske!

Men i alla fall, sedan fortsatte jag läsa vad böckerna handlade om och jag blev för första gången riktigt sugen på att läsa något av den som vunnit priset! Hans böcker lät riktigt intressanta.
De här två var de jag läste om i första hand, för det var de två vi hade några exemplar av inne:

"Minst tolv år hade gått sedan man slutade kalla mig Lilla smycket och jag befann mig på metrostationen Châtelet vid rusningstid. Jag följde folkströmmen på rullbandet i den ändlösa gången. En kvinna var klädd i gul kappa.
Artonåriga Thérèse tycker sig i kvinnan känna igen sin mor som påstås ha dött i Marocko tio år tidigare. Hon beslutar sig för att följa efter henne. Det blir en störtdykning ned i ett smärtsamt förflutet, i minnen som hon dittills har förträngt."


"En dag 1988 ser den franske författaren Patrick Modiano en notis i ett nummer av kvällstidningen France-Soir från 1941. En 15-årig flicka, Dora Bruder, anmäls saknad av sina föräldrar. Modiano kan inte släppa tanken på den judiska flickan och hennes föräldrar i det av tyskarna ockuperade Paris. Han ägnar de följande nio åren åt att försöka rekonstruera Dora Bruders liv, från försvinnandet den kalla decemberkvällen 1941 till transporten från lägret Drancy i Paris till Auschwitz i september 1942. Hans efterforskningar resulterar 1997 i Dora Bruder."

torsdag 9 oktober 2014

Det hänger en ängel ensam i skogen av Samuel Bjørk


Originaltitel: Det henger en engel alene i skogen
Sidor: 453 (Inbunden)
"Mordutredaren Mia Kruger har lämnat polisen och bosatt sig på en ö. Dit kommer hennes gamle kollega, den godmodige kriminalkommissarien Holger Munch, för att övertala henne att återvända till jobbet. Han behöver hennes hjälp i ett skrämmande och besynnerligt fall. En flicka har hittats hängande livlös i skogen med en skolväska på ryggen och en lapp om halsen: "Jag reser ensam".
Mycket pekar på att den hänsynslöse mördaren kommer att slå till igen och Krugers efterforskningar leder till ett sex år gammalt fall där ett spädbarn kidnappats från en förlossningsklinik. Men utredningen blir mer personlig än vad Munch och Kruger har tänkt sig. Och snart går det upp för dem att de själva blivit en bricka i mördarens cyniska dödsspel."
Den här boken tog mig på en liten bergochdalbana. Jag var inte alls överens med huvudpersonen Mia Kruger i början, hon irriterade mig något otroligt och jag hoppades bara på att hon skulle ändra sig, annars övervägde jag att lägga bort boken..

Som tur var började vi komma överens efter ett litet tag så jag behövde inte avsluta det. Och tur var det! För berättelsen blev riktigt bra.
Det var spännande och klurigt hela tiden. Kapitlen hoppar mellan olika karaktärer som man får följa, och jag hade verkligen inte aning om hur det skulle gå att knyta ihop allt i slutet. Men det gjorde det på ett bra sätt.

Jag hade några aning om en del saker, men visste inget säkert och det är jag tacksam för. Det blir så tråkigt att läsa om man har hela gåtans lösning i tankarna redan från början.
Så efter en lite skakig och osäker början blev det en bok jag verkligen tycker om och kan rekommendera!

onsdag 8 oktober 2014

Önskelista Bokus höstrea

Det är ju väldigt svårt att missa eller försöka ignorera att det är lite höstrea här och där på internet nu. Här och där på ställen som säljer böcker till exempel.
Jag har inte beställt något, bara tittat omkring, än så länge i alla fall, jag funderar fortfarande...

Hittills är det Bokus rea som jag gillat mest...Här är några böcker jag är sugen på därifrån:


Även del 2 av den här finns och även den är jag sugen på. 



Det var ett tag sedan jag läste en hundbok nu, den här låter riktigt bra.



Den här låter riktigt intressant! 

måndag 6 oktober 2014

Fyrtio dagar utan skugga av Oliver Truc


Originaltitel: Le Dernier Lapon
Sidor: 447 (Inbunden)
Recensionsexemplar: Ja, tusen tack till Piratförlaget
"Kautokeino, Lappland. Polarnatt och iskallt. Snart ska solen stiga igen, efter fyrtio dagar av mörker. En flera hundra år gammal trumma har nyligen återlämnats till ett museum oh det sägs att trummans kraft kan hjälpa nåjder - samernas schamaner - att kommunicera med de döda. Under mörkrets sista timmar stjäls trumman. 
Kort därefter hittas en renägare mördad med öronen avskurna. Klemet Nango och Nina Nansen på norska Renpolisen tror att det finns en koppling mellan stölden och mordet.
Det står snart klart att inte alla vill att deras efterforskningar ska lyckas. Och de möter kyla och motstånd från både natur och människor innan de kan ta upp jakten på en mördare."
 Här uppe i Norrbotten börjar mörkret smyga sig på, kylan kommer närmare och vissa mornar när jag är ute med hundarna biter det verkligen i huden när kallare vindar drar förbi. Så vad passar väl bättre än att läsa om polarnätter, isande kyla och norrsken som dansar över himlen?

Jag tycker verkligen om den här boken! Det är spännande och intressant samtidigt. För samtidigt som utredningarna angående stölden och trumman förs framåt så får man lite information om samer och deras kultur också. Nu ska jag direkt vara tydlig med att jag inte alls är insatt, så jag vet inte hur mycket som stämmer och hur mycket som är påhittat. Men intressant är det hur som helst.

Ibland kanske samtalen inte känns så flytande som de hade kunnat göra, men det kan jag förlåta den här gången, för det är så inte farligt och resten av boken håller upp det så bra.

Det finns karaktärer att både gilla och avsky i den, vissa som kanske borde vara på de godas sida men som man ändå vill resa ragg och fräsa åt. Andra helt igenom onda som det inte är något tvivel om vilken sida de hör hemma på.
Mest fäster jag mig dock inte vid varken Klemet eller Nina som är huvudpersonerna, det är tvärtom en enstöring som heter Aslak jag tycker mest om, en karaktär som jag i början inte alls trodde att jag skulle gilla. Hans historia, hans sätt att tänka och hur han känner för vissa saker, det fångar mig verkligen.

Och även om det kanske inte verkar som något den här boken skulle kunna göra, så krossade den mitt hjärta.

Plocka upp den! Den är verkligen läsvärd.

söndag 5 oktober 2014

Hösttips från pocketquiz

Jag såg det här inne hos Mest pocket och var tvungen att testa själv. Om man går in på pocketquiz.se kan man få lite tips på vad man borde läsa i höst, man kan välja om man vill få romantips eller deckartips.

Jag testade både två och fick lite intressanta förslag! Först ut romanerna:


Här skulle jag helt klart kunna tänka mig att läsa Man måste inte alltid tala om det och En av oss sover. De två låter riktigt intressanta!

Deckarna blev :


Och här vill jag väldigt gärna läsa Alfabethuset och Medan mörkret faller. Det låter som perfekt höstläsning!

fredag 3 oktober 2014

Veckans bokbloggsjerka!



Puh, äntligen fredag! Det har varit lite dött här inne i veckan, jag har varit lite för trött för att ihop några inlägg. Men jag ska försöka skärpa mig! Och videoinlägget kommer, första blir antagligen en book haul!

Men nu är det fredag som sagt, och dags att hälsa på hos Annika och veckans jerka. Frågan är:

Planerar du vad du ska läsa och när och hur går du i så fall till väga?

Hm nej, inte egentligen. Den enda planering jag gör är att recensionsexemplar går före böcker jag köper själv. Det spelar ingen roll om det är rec.ex jag själv bett om eller om förlaget varit snälla och skickat något utan förfrågan. Möjligen att jag planerar ännu ett snäpp så de efterfrågade hamnar lite före de som jag fått utan att ha frågat, men oavsett så är recensionsexemplaren de som har större prioritering att läsa.

Har jag flera sådana liggande hemma tar jag dem i ordningen de kom i posten. Nu sedan jag flyttat har det blivit lite så att jag tar med mig ett recensionsex på bussen, medan jag kämpar på med Shantaram hemma.

Men förutom just det, så planerar jag inte läsningen något. Utan tar det jag känner för!