måndag 18 april 2022

Två sanningar och en lögn av Riley Sager

 

Originaltitel: The Last Time I lied
Sidor: 381 (Pocket)
"Två sanningar och en lögn. De fyra flickorna lekte ofta den leken i den lilla stugan vid Camp Nightingale. Vivian, Natalie, Allison och nybörjaren Emma Davis, yngst i gänget. Men leken tog slut den natt då Emma såg sina vänner smyga ut i mörkret. Vivian, som försiktigt stänger dörren med ett hyschande finger över munnen, är den sista som Emma - eller någon - ser av dem.

Det är länge sedan nu. Emma är en stigande stjärna på New Yorks konstscen. Hennes mörka förflutna har hon förvandlat till tavlor, fyllda av svarta löv och ärrade träd, som täcker spöklika och dystra figurer i vita klänningar. När Francesca Harris-White, ägare av Camp Nightingale, ser målningarna ber hon Emma att återvända till lägret, denna gång som bildlärare. 
Emma ser en chans att till sist ta reda på vad som hänt hennes vänner. Vad hon inte vet är att en säkerhetskamera är installerad i stugan där hon bor, samma stuga som hennes vänner försvann från femton år tidigare. Och att ju närmare sanningen hon kommer, desto närmare kommer hon också döden."

Jäklar vilken bladvändare det här var! Två sanningar och en lögn var helt omöjlig att lägga bort när jag börjat läsa och verkligen dragits in i berättelsen. Jag var bara tvungen få veta vad som hänt och hur boken skulle sluta!

Visst finns det saker som inte är särskilt logiska, till exempel hur vissa karaktärer beter sig ibland men själva grundmysteriet är så spännande att jag inte bryr mig om det. Det var bara en riktigt härlig bok att förlora mig i så fort jag fick chansen under det dygn det tog mig att läsa ut den. 

Leken, som titeln är hämtad ifrån, löper som en röd tråd genom allt och blir ett sätt att komma närmare karaktärerna i både dåtidens och nutidens tidslinje. De avslöjar saker om sig själva både för varandra och för läsaren, men man vet aldrig hur mycket man kan lita på det som sägs. 

Nu har jag läst tre böcker av Riley Sager på ganska kort tid och den här hamnar på andra plats när jag jämför läsupplevelserna de gett mig!

4 kommentarer:

 1. Låter som en bok som skulle kunna passa mig! Tack för spännande tips.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hoppas du får chans att läsa den! :)

   Radera
 2. Oj, nu blir jag glad för att jag köpte denna på rean 😁

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så kände jag också när jag hade börjat på den 😃

   Radera