onsdag 15 juli 2020

Stora Dockantologin


Originaltitel: Stora Dockantologin
Sidor: 169 (Häftad)
Recensionsexemplar: Från Magic Frigren Press, tusen tack! 
"Dockor väcker positiva barndomsminnen men kan även få oss att tänka på skräckfilmer. Den klassiska leksaken har förmågan att ge både trygghet och rysningar.
I denna samling finns noveller med fokus på allt från skräck, magi och science fiction till relationer och sex. Gemensamt för dem alla är att de på ett eller annat sätt är inspirerade av dockor.
Välkommen in i dockornas värld!"
Det här är en novellsamling om något av det läskigaste som finns, dockor. Jag avskyr dem helhjärtat och kan verkligen inte sova om det är en docka i rummet. Den måste ut först. Så man skulle kunna tänka sig att det här var en dum idé, att läsa flera noveller om ämnet. Jag såg det lite som KBT!

Jag började läsa den här i juni, det har inte varit en sträckläsningsbok utan jag har tagit någon novell då och då. Som vanligt med noveller finns det vissa jag fastnar för mer än andra, men rent allmänt är det väldigt hög kvalité på berättelserna i den här samlingen. Det är en salig blandning av vinklingar på docktemat också. Vissa är creepy, andra fina, några är riktigt sorgliga.

En favorit var Sitt still och le av Tess Rikardsson, just för att den verkligen träffade i hjärtat och hade så mycket känslor i sig. Den var mörk och samtidigt lite hoppfull ändå. Det var både sorgligt och fint på samma gång. Glaskulor är en annan som fastnade lite extra. Den är verkligen hemsk, men jag kan inte säga på vilket sätt för det skulle avslöja för mycket.

Längst bak finns en kort presentation om varje författare och alla har fått svara på vad deras favoritleksak var när de var små. Det var en rolig detalj och väldigt intressant att läsa.

Letar man en annorlunda novellsamling är det här ett hett tips! Har den botat min rädsla för dockor? Det tvivlar jag på. Men bra var den!

2 kommentarer:

  1. Usch ja, dockor är läskigare än man tror. Jag är väldigt anti porslinsdockor av nån anledning, jämfört med vanliga plastdockor. Ogillar dem riktigt mycket! Låter dock kul att läsa en samling skräcknoveller om dockor.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Porslins kan verkligen se onda ut tycker jag. Även om jag inte gillar några dockor alls, men de ser mer elaka ut :p

      Radera