onsdag 17 juni 2020

Systrarna på heden av Bella Ellis


Originaltitel: The Vanished Bride
Sidor: 310 (Inbunden)
Recensionsexemplar: Från Bokförlaget Polaris, tusen tack! 
"Yorkshire, 1845. Mörka rykten sprids över heden. En ung kvinna har försvunnit från sitt hem, och lämnat två små barn och en ansenlig mängd blod efter sig. Nyheten når snart prästgården, där husets döttrar Charlotte, Emily och Anne precis har återförenats för första gången på flera år. De blir både skakade och fascinerade av det mystiska försvinnandet, och när ingen engagerar sig i kvinnans öde bestämmer de sig för att tillsammans ta reda på sanningen. 
Och som Charlotte uttrycker det, att upptäcka är att läsa mellan raderna det är att se det som inte finns där . Allteftersom undersökningen fortskrider finner de sig stångas mot ett samhälle som är övertygat om att kvinnans plats är i hemmet, och när de närmar sig gåtans lösning inser systrarna på heden att de själva är i fara."
Jag fullkomligt älskar den här boken. Jag ville sträckläsa den samtidigt som jag inte ville att den skulle ta slut.

När sista sidan var läst satt jag med den där lite besatta känsla av att vilja läsa allt jag kom över om systrarna Brontë. De blev så levande för mig i den här fiktiva berättelsen att jag vill veta mer om deras riktiga liv. Jag älskar när det händer. När en bok lämnar mig med behovet av att gräva i verkligheten. Det är inte jätteofta, men när det gör det så vet jag att jag precis läst en riktigt bra bok.

Författaren har verkligen lyckats i sina porträtt av systrarna. Det känns som att jag är där med dem, på heden, i byn, i skogen. Allt i jakt på ledtrådar för att lösa mysteriet med den försvunna kvinnan. Modiga, smarta och självständiga i en tid då kvinnor inte skulle vara det.

Förutom hur skickligt hon målat upp karaktärerna är själva mysteriet väldigt spännande. Vad har hänt med kvinnan? Är hennes man farlig och galen eller är det någon utifrån som tagit henne? Kan hon fortfarande vara i livet med tanke på mängden blod som hittades? Det går inte att sluta läsa innan jag fått svar på alla frågor.

Den är så otroligt bra. Läs den är allt jag kan säga. Det är utan tvekan en av årets bästa böcker för mig.

8 kommentarer:

 1. Blev väldigt nyfiken och intresserad faktiskt, lät som en spännande bok.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är den! :) Vore kul att höra vad du tycker om den :)

   Radera
 2. Oj, den måste jag nästan läsa efter den recensionen! Jag gillar ju böckerna jag har läst av dessa systrar, så jag blir klart nyfiken på denna bok!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad kul! Hoppas du läser och gillar den :)

   Radera