måndag 8 juni 2020

Gulliver's Travels av Jonathan Swift


Originaltitel: Gulliver's Travels
Sidor: 408 (Inbunden)
"The misadventures of Lemuel Gulliver certainly are extraordinary. First he is shipwrecked in a strange land, and finds himself a prisoner of the tiny inhabitants of Lilliput. Then he washes up in Brobdingnag, where the people are giants of extraordinary proportions. Further exploits see him stranded with the scientists and philosophers of Laputa, and meeting a race of talking horses who rule over bestial humans."
Det här var sambons bokval åt mig för maj månad. Jag hade så klart hört talas om Gullivers resor tidigare, men jag kände bara till hans resa till Lilliput. Jag hade ingen aning om att han reste till flera andra platser också!

Det var därför ganska spännande att upptäcka att han även hamnade i Brobdingnag (där alla är mycket större än honom), Laputa som är en flygande ö och Houyhnhnmernas land där hästarna är den intelligenta och styrande rasen. Jag har verkligen alltid förknippat det jag visste om Gullivers resor med att vara en barnbok, men nu inser jag hur fel jag har haft. Jag har förstått att boken skrevs som en satir över samhället då Swift levde.

Själv läser jag den inte som en satir, utan mer som en äventyrsberättelse. Det är underhållande att följa med Gulliver på hans resor och ibland är den ganska rolig. Bäst tycker jag nog om den sista resan till Houyhnhnmernas land. Det är riktigt intressant att se hur han bytt plats på människor och hästar. Hästarna, eller i alla fall väldigt hästliknande varelser, styr och yahooerna (som liknar människor) är vildar som beskrivs som smutsiga och grymma. Ännu mer fascinerande är det att se hur Gulliver anpassar sig till livet hos dem och hur svårt det är för honom att åka därifrån.

Riktigt glad att ha läst den här och fått ta del av allt den innehöll som jag inte visste om från början!

4 kommentarer:

 1. inte läst hela men sett ett avsnitt Midsomer Murders med Gulliver-tema:
  http://hannelesbibliotek.blogspot.com/2011/10/jonathan-swift.html

  SvaraRadera
 2. Oj, det här visste jag inte alls om Gullivers resor! Det är bara "Lilleputtlandet" som har berättats för mig. Väldigt underligt men samtidigt roligt. Kanske en klassiker man skulle försöka läsa!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Samma här! Jag var helsäker på att han bara åkte till ett ställe. Blev väldigt förvirrad när sambon började prata om andra platser :D

   Radera