fredag 4 augusti 2017

En blå död av Mikko Porvali


Originaltitel: Sinisen kuoleman kuva
Sidor: 302 (Inbunden)
Serie: Karelen noir (del 1)
Recensionsexemplar: Från Lind&CO, tusen tack! 
"Viborg 1920: Det finska inbördeskriget och den ryska revolutionen har nyss satt sin prägel. Staden kryllar av liv - ryska emigranter, kommunister, hemliga kurirer och föräldralösa barn som försörjer sig genom småbrott. Men förbudslagarna lockar framför allt till sig smugglarna.
Spritsmuggling har blivit den viktigaste inkomstkällan längs den Finska vikens stränder och poliskommissarierna Jussi Kähönen och Salomon Eckert tar sig självsvåldigt an utmaningen att, med fara för sina liv, jaga organiserade smugglare."
Jag sa ju i videon tidigare i veckan att jag trodde jag skulle gilla den här boken och det gjorde jag! Det är en välskriven, spännande historisk deckare. Det känns som att författaren verkligen vet vad han skriver om och att han har bra inblick i hur det faktiskt var under den tid som boken utspelar sig. Det resulterar i en väldigt levande och stark berättelse!

Jag blir lite förvirrad av alla finska namn ibland men det är inget som stör läsningen direkt. De två huvudpersonerna lär jag mig att hålla reda på snabbt och det är det viktigaste! Det är två mycket fascinerande herrar. Väldigt olika varandra på många vis, en som kanske anser att man får ta lagen i egna händer ibland om inte rättsväsendet klarar av sitt jobb, en som har en mer...jag tänkte skriva naiv syn på det hela, men det känns inte rätt mot karaktären. Han blev polis för att kunna skippa rättvisa med hjälp av lagen, men som läget är runt omkring dem finns det inte alltid möjlighet för det. Jag tycker mycket om honom i alla fall, han vill väl och försöker göra rätt.

Det finns många intriger och hemligheter som sakta kommer fram. Samtidigt får jag som läsare en väldigt bra bild av hur det var i Finland efter det finska inbördeskriget och den ryska revolutionen. Det handlar en hel del om hur svårt det är att försörja sig, hur barn på gatan försöker överleva och hur korruption försvårar de hederliga polisernas arbete.

Jag ser verkligen fram emot bok nummer två! Hoppas det inte blir en alltför lång väntan på den.

12 kommentarer:

 1. Karelen noir? Jag tycker nästan att det bara gå inflation i allt någonting noir... men de låter intressant :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha ja det är noir lite här och var nu :) Men intressant är den! :)

   Radera
 2. Låter helt klart intressant. Känns bra att bli lite mer allmänbildad samtidigt som man läser något spännande

  SvaraRadera
 3. Låter bra!
  Jag förstår det där med att blanda ihop namn man inte är bekant med. Kanske därför jag hade så svårt att komma in i Den yttersta lyckans ministerium...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det blir lite förvirrat i hjärnan de gångerna! :) Men förhoppningsvis släpper det när man läst ett tag, annars kan det bli jobbigt!

   Radera
 4. Det låter som en bok i min smak. Jag skall ha den i åtanke när jag kommer litet mer i fas med läsningen. Roligt att det blir en serie när den här var så bra :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hoppas du tycker om den om du plockar upp den! :) Ja jag ser fram emot att läsa mer :)

   Radera
 5. Hade också lite problem med att blandade ihop vissa finska namn, men annars mycket bra bok!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det var lite förvirrande men ser fram emot fortsättningen! :)

   Radera
 6. Jag skall intervjua författaren i kväll 10.10. kl 18:30 på Finlandsinstitutet i Stockholm och i morgon på biblioteket i Vagnhärad kl 18:30.
  Andra delen av Karelia noir har fått finska deckarpriset i år.

  SvaraRadera