måndag 13 februari 2017

Krigsdagböcker 1939-1945 av Astrid Lindgren

Originaltitel: Krigsdagböcker 1939-1945
Sidor: 366 (Inbunden)
"Under hela andra världskriget skriver Astrid Lindgren dagbok där hon berättar om vardagen i Stockholm, om en värld i krig och om livets gång i den egna familjen - ett unikt självbiografiskt verk. Bland hennes anteckningar klistrar hon in och kommenterar urklipp från svenska tidningar. Krigsdagböckerna 1939-1945 är en personlig skildring av hur dramatiska världshändelser påverkar oss alla - en text laddad med sorg och förfäran.
Det här är Astrid Lindgrens krigsdagböcker så som hon skrev dem. Boken är rikt illustrerad med dagboksuppslag och ett antal tidigare opublicerade familjebilder."
Om jag minns rätt har jag vunnit den här boken på en blogg för några år sen. Och sen har den fått vänta ett ganska bra tag innan den blev läst. Men nu är det också gjort.

Det är verkligen intressant läsning, både för att det ger en inblick i Astrid Lindgrens eget privata liv men också för att hon kommenterar så klokt om det hemska som sker ute i världen. Ibland lyser det även igenom vilken härlig humor hon måste ha haft.

Största delen handlar så klart om kriget. Hon klistrar in tidningsurklipp om vad som händer och hur människor i andra länder har det, för att sedan kommentera det med sina egna tankar. Det slår mig gång på gång vilken underbar människa hon verkar ha varit, hur intelligent och varmhjärtad hon var.
Ibland glimtar hennes privata liv förbi, som när hon börjar skriva berättelserna om Pippi Långstrump, får sin första recension och vad barnen får på sina födelsedagar. Det här gör allting mycket mer personligt och boken blir verkligen ännu bättre av det.

Det är ingen bok att läsa i ett svep på en kväll, men trots det tunga ämnet gick den ändå förvånansvärt snabbt att ta sig igenom.

10 kommentarer:

 1. Detta är en bok jag tänkt läsa...får kanske göra det nu när du skriver så bra om den...

  SvaraRadera
 2. Den här verkar så intressant. Skall läsas framöver.

  SvaraRadera
 3. Jag gillade att få höra hur kriget upplevdes där och då. I synnerhet av en som kanske fick se aningen mer än den vanlige svensken.

  SvaraRadera
 4. Den är väldigt fin den här boken :-)

  SvaraRadera
 5. Intressant att få en annan bild av Astrid. Vet att jag var sugen på att läsa krigsdagböckerna för ett tag men så kom väl något annat i vägen. Borde låna faktist! :)

  SvaraRadera