tisdag 5 juli 2016

Var du än är av Jax Miller


Originaltitel: Freedom's Child
Sidor: 350 (Inbunden) 
Recensionsexemplar: Från Lind&Co, tack! 
"Det är mycket som folk inte vet om Freedom Oliver. Det de vet är att hon jobbar på ett stökigt mc-hak, att hon dricker sig stupfull de flesta kvällar och att hon inte drar sig för att ta en fight.
Vad de inte vet är att hon egentligen heter Nessa Delaney och har levt under vittnesskydd i arton år. Efter att ha anhållits för mordet på sin man födde hon en dotter i fängelset, som hon lät adoptera bort tillsammans med sin femåriga son - allt för att mannens brutala och vedervärdiga familj inte skulle kunna göra anspråk på dem. Sedan vittnade hon mot sin döda mans bror som fick sitta inne i arton år medan hon själv gick fri.
Beslutet att adoptera bort sina barn har plågat henne varje dag, och när det visar sig att dottern är anmäld försvunnen bestämmer sig Freedom för att hitta henne.Hon beger sig till Kentucky där hennes barn har växt upp i en djupt religiös familj. Men där kan myndigheterna inte längre ansvara för Freedoms säkerhet och utan beskydd blir hon fritt villebråd för sin före detta mans skoningslösa familj, som inget hellre vill än att hämnas. Dessvärre är det inte det enda hotet som väntar."
Galna familjer, sekter, försvunna flickor och mitt i allt detta står Freedom, som egentligen verkar ganska trött på livet. Speciellt när hennes döde makes bror släpps ut från fängelset och hon vet att han kommer komma efter henne för hämnd. Men så får hon veta att dottern som hon adopterade bort har försvunnit från sitt hem och hon får en anledning att hålla sig vid liv. Allt hon vill är att hitta henne.

Det här är verkligen en mörk berättelse. Freedom själv har svåra alkoholproblem och har fått bli riktigt hård för att orka med vad livet gett henne. Hennes döde makes familj är vidriga, alla förutom en av sönerna som försöker hjälpa henne. Resten skulle egentligen sitta inlåsta på livstid, men styrda av sin mamma ger de sig ut på jakt. Familjen som adopterade hennes barn visar sig vara ledarna för en galen sekt, sonen har blivit vuxen och brutit med sin religiösa familj men dottern stannade kvar och nu är hon borta. Det ligger så många hemligheter dolda under ytan och en efter en avslöjas allt i en fängslande berättelse. Några av finterna som författaren försöker lura mig med går jag inte på, då har jag redan förstått att det bara är för att slänga in mig på villospår. Men det är inte så ofta att det förstör hela upplevelsen.

Jag blir illa berörd, äcklad, arg och frustrerad över hur orättvist det är. Allt, från det att hennes make mördas till att hon ger sig ut för att försöka rädda dottern hon var tvungen att ge upp för så många år sedan. Freedom är möjligtvis inte den lättaste karaktären att tycka om från början, men i takt med att sidorna vänds så växer hon verkligen i mina ögon. Hon är grymt stark.

Det är inte en klassisk deckare. Polisarbetet har egentligen ingen större plats här; det är en berättelse om en kvinna som kämpar för att överleva i en mörk värld. Hon får ta hand om sig själv och göra vad som krävs, och hon gör det bra.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar