måndag 18 juli 2016

Gubbe och katt: en kärlekshistoria av Nils Uddenberg


Originaltitel: Gubbe och katt: en kärlekshistoria
Sidor: 148 (Pocket)
"Det här är berättelsen om hur Nils Uddenberg blev med katt fastän han aldrig i livet hade tänkt sig att ha något husdjur. En vintermorgon satt det en, som det skulle visa sig, herrelös katt utanför sovrumsfönstret och tittade på honom med stora runda gula ögon. Sakta men säkert nästlade den sig in i hans liv. 
Med mycket humor och självdistans berättar Nils Uddenberg om hur tillvaron förändrades sedan Kissen flyttat in i huset i Lund. De känslor hon väcker överraskar honom. Han blir förälskad i denna gråbrunspräckliga lilla dam, som snart också sover i hans säng om natten.
Med sin bakgrund som psykiater kan Nils Uddenberg inte låta bli att fördjupa sig i Kissens själsliv. Har den humor? Är det ens rimligt att tillskriva den mänskliga känslor? Och kanske den knepigaste frågan av alla: Är vår lilla kisse överhuvudtaget intresserad av den gemenskap med henne som vi lägger ner så mycket möda på att bygga upp?"
 En söt liten bok om att bli kattägare, lite motvilligt i början. Samtidigt som Uddenberg berättar om Kissen och hur hon dök upp i hans liv blandar han det med lite allmän fakta om katter. Lite historia, lite psykologi och lite egna funderingar.

Det är lätt och charmig läsning, men det absolut bästa med hela boken är nog de underbara illustrationerna som Ane Gustavsson bidrar med här och där. De är så söta och roliga. Jag hade lätt kunnat ha tavlor av flera stycken.

Gillar man katter kan man absolut uppskatta den här, kanske är det en perfekt present till en kattägare du känner?

8 kommentarer:

 1. Visst är den söt? :) Jag hade nog önskat lite mindre filosofi, även om jag tyckte om boken.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag håller med om det, lite mindre filosofi hade varit perfekt :)

   Radera
 2. Jag misstänker att denna inte är något för mig, då jag inte gillar katter.. Jag vet inte ens varför, haha. Hundar däremot <3

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha nej då är det nog lite fel tema för dig :D

   Radera
 3. Den där har jag stående i min bokhylla. Kan tänka mig att det är en trevlig bok.

  SvaraRadera
 4. Ganska länge sen jag läste den, men det var en fin bok :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är den, jag lämnade den vidare till mamma :)

   Radera