fredag 4 mars 2016

Veckans bokbloggsjerka

Fredag åter igen och en jobbhelg väntar! Men först ska vi ta itu med veckans jerka hos Annika. Frågan den här gången är:

Den här veckan vill KajsaLisa veta vad vi tycker och tänker om bokrean: Har den spelat ut sin roll, eller ännu värre har bokhandeln spelat ut sin roll, med internethandel och läsplattor? Berätta gärna också om reafynd ni gjort.

Jag är inte en av de där som kan säga "bokrean var mycket bättre förr". Mina egna medvetna erfarenheter av den är nämligen förhållandevis färska. Det är först 2012 jag var på en bokrea och verkligen tänkte på att det var just den stora bokrean. Då hälsade jag på mamma i Kiruna och vi åkte till bokhandelns nattöppna timme när rean startade, jättemysigt!

När jag växte upp var det Domus som hade böcker i Kiruna, men jag har inga minnen av någon bokrea jag kanske varit på då. Det är nog så att det är tack vare bloggen och bokbloggarvärlden som jag fick upp ögonen för den ordentligt.

Så för mig är den inte sämre än tidigare. Den är underbar på alla vis. Och att nu ha jobbat under den har varit väldigt speciellt.
Men jag hör ju många andra säga att det var bättre förr. Jag hoppas dock inte att varken den eller bokhandeln i stort kommer vara utspelade på många många år än. Helst aldrig.

Vilka fynd jag gjort kan ni se i min bookhaul några inlägg längre ner!

34 kommentarer:

 1. jo, dyrt att bokblogga, man får så mycket tips :)

  SvaraRadera
 2. Jag kan nog inte riktigt hålla med om att det var bättre förr på rean. Tycker det är minst lika mycket att välja bland :)

  SvaraRadera
 3. Det var nog både bättre och sämre förr beroende på vilken tidsperiod man talar om.

  SvaraRadera
 4. Jag kan inte heller säga att det var bättre förr för jag vet inte, är inte så inne på det nu heller för den delen :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu, och speciellt sen jag flyttade till Luleå och haft praktik/jobbat på bokhandel så är jag mycket mer inne i rean :P

   Radera
 5. det jag skulle kunna säga är att det fanns mera praktverk till billiga priser förr

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det verkar vara många som tycker det :)

   Radera
 6. Nej den får verkligen inte ha spelat ut sin roll!

  SvaraRadera
 7. Jag har nog heller inga erfarenheter av hur rean var "förr", utan bara hört från föräldrar och morföräldrar som pratar nostalgiskt om de fynd en kunde göra :) Men nej, jag tror absolut inte att bokrean har spelat ut sin roll.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det tror och hoppas inte jag heller :)

   Radera
 8. För min del handlar det nog mest om att jag redan läst många av de för mig mest intressanta böckerna redan. Det hade jag inte förr. Jag köpte också Susan Cains bok om introverta :-).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det kan jag hålla med om, på deckarsidan fanns det många jag redan läst och gillat, men då kan jag i alla fall tipsa om dom på jobbet! :)

   Radera
 9. Tror att bokrean variera från butik till butik, här i stan där jag bor är det ingen höjdare.

  SvaraRadera
 10. Jag gillar bokrean och har massor av barndomsminnen från den. Och hoppas att både den fysiska bokhandeln och rean kommer att bestå i många år.

  SvaraRadera
 11. Årets stora bokrea är lite som en tradition för mig och har alltid varit. Men visst har det förändrats, antingen var bokhandlarna annorlunda förr eller så beror det kanske på att man handlade på andra ställen (p.g.a jobbpendling m.m). Näthandeln har verkligen förändrat sättet att se på bokinköp.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag försöker att inte köpa så mycket från nätet nu mer, vill stödja de fysiska butikerna :)

   Radera
 12. Jag är lite som du. Har egentligen bara uppmärksammat rean de tre senaste åren. Men jag älskar den verkligen. Jag hoppas också att bokaffärer aldrig försvinner. De är så mysiga att vara i!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller med! Försöker verkligen tänka på att inte köpa så mycket från nätet nu utan istället stödja den fysiska bokhandeln.

   Radera
 13. Jag gillar fortfarande bokrean och hoppas att den lever kvar länge än.

  SvaraRadera
 14. Trots att jag var på rean när jag var betydligt yngre så vet jag inte om det var bättre förr faktiskt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skönt att höra att inte alla tycker det :)

   Radera
 15. Finns säkert många guldkorn på bokrean, även om jag inte lyckats hitta några som lockat till köp, kan ju också se lite olika ut från butik till butik och ort. ;)

  SvaraRadera
 16. Jag tror egentligen inte det var så mycket bättre förr, alla specialtryck man körde ut som höll sämre kvalitet, tycker det verkar försvunnet nu och kvalitén är bättre. Sen har det blivit lugnare men och andra sidan kan man ju botanisera mer avslappnat.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har också hört av vissa att det är lugnare men på ett bra mer avslappnat sätt :)

   Radera
 17. Bokrea på natten, vad mysigt! Men jag tycker du kan sälla dig till oss som tyckte att rean var bättre förr ;) I mitt bokbloggsjerkainlägg i går jämförde jag ett foto på mina bokfynd från 2011 med ett foto på fynden jag gjorde i år. Stor skillnad. Det kanske var ungefär där som något hände med bokrean, det blev andra sorts böcker som reades ut. Kanske.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja på natten var jättemysigt! :) Haha men det var först 2012 jag började fatta bokrean, så för mig har det inte ändrats speciellt :p.

   Radera