måndag 30 november 2015

Miniatyrmakaren av Jessie Burton


Originaltitel: The Miniaturist
Sidor: 382 (Inbunden)
Recensionsexemplar: Från Modernista, tusen tack! 
"En höstdag 1686 knackar artonåriga Nella Oortman på dörren till ett stort hus i Amsterdams rikaste kvarter. Nella har anlänt från landet för att påbörja sitt nya liv som hustru till den framgångsrike köpmannen Johannes Brandt, men möts i stället av hans bitska syster Marin.
Först senare dyker Johannes upp - och ger henne en bröllopspresent utöver det vanliga: en exakt kopia av deras hem i form av ett kabinettskåp. Skåpet ska inredas av en gåtfull miniatyrmakare, vars pyttesmå skapelser visar sig spegla sina verkliga motsvarigheter på överraskande sätt.
Nella blir till en början förbryllad av den slutna världen i hushållet Brandt, men i takt med att hon uppdagar dess hemligheter förstår hon vilka allvarliga faror som hotar dem alla. Håller miniatyrmakaren deras öde i sina händer? Och kommer hon i så fall att vara nyckeln till deras räddning eller orsaken till deras fall?"
På baksidan av den här boken står det att det är "Den sorts bok som påminner dig om varför du en gång blev förälskad i att läsa", och jag måste verkligen hålla med i det väldigt höga betyget.
Innan jag går in på själva boken så måste jag bara säga att omslaget är så fantastiskt vackert, bara det är magiskt i sig.

Och historien då, ja där har vi också magi. Jag dras direkt in i Nellas öde, ett äktenskap som inte alls blir som hon tänkt sig, ett miniatyrhem och en miniatyrmakare som verkar kunna se vad som är på väg att hända i deras liv innan de själva ens kan gissa sig till det. Och så mycket sorg. Det är verkligen ingen ljus historia, så många hemligheter och så mycket hämndbegär från alla möjliga håll. Nellas liv blir allt annat än lugn och tryggt, som hennes mor hoppades på när hon fick henne gift med en framgångsrik man.

Det är dessutom en välskriven berättelse, där både miljöer och karaktärer kommer till liv samtidigt som jag läser. Jag får verkligen en känsla av att vara i 1600-talets Amsterdam. Och kanske speciellt en scen i slutet, där känns det verkligen som att jag är på plats och får se något jag aldrig hade velat se i verkligheten.

Det är en underbar läsupplevelse, en jag kommer bära med mig långt efter att jag ställt tillbaka boken i hyllan.

15 kommentarer:

 1. Denna bok lockar verkligen både på grund av alla fina ord jag hört om boken och det otroligt fina omslaget.

  SvaraRadera
 2. Är så sugen på att läsa den. Måste verkligen hålla med om att omslaget är helt underbart! Kram

  SvaraRadera
 3. Den boken lockar verkligen med sitt omslag. Boken låter väldigt bra när du skriver om den

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den är otroligt bra :) Hoppas du gillar den om du ger den en chans!

   Radera
 4. Jag har varit nyfiken på den här boken ett tag men jag vet inte om jag vågar läsa den. Är den läskig? (kanske fel person att fråga eftersom du gillar läskigt! ;-))
  Vad kul att du hade det bra i August-Stockholm!!!
  Kram på dig!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha nej den är inte läskig! Lite spännande men inte läskig, så ge den en chans! ;)
   Kram!

   Radera
 5. Den var verkligen speciell den där boken. Fastnar i minnet :)

  SvaraRadera
 6. Den här blir jag mer och mer sugen på. Kanske blir det ett inköp i pocket sen!

  SvaraRadera
 7. Låg uppe alldeles för länge inatt och läste den. Och nu vågar jag inte riktigt fortsätta för då är den ju snart slut ...

  SvaraRadera
 8. Visst hade den något extra. En mycket bra bok :)

  SvaraRadera