måndag 9 november 2015

Ljuset vi inte ser av Anthony Doerr


Originaltitel: All the Light We Cannot See
Sidor: 595 (Inbunden)
Recensionsexemplar: Från Bookmark förlag, tusen tack!
"Den franska flickan Marie-Laure har nyligen blivit blind och kan bara tolka krigets fasor genom ljud, dofter och beröring.
 I Tyskland drömmer barnhemspojken Werner om att bli radiotekniker men kan bara undslippa ett hårt liv i kolgruvan genom Hitlerjugend. 
När Marie-Laure flyr det ockuperade Paris och Werner skickas på ett hemligt uppdrag förenas deras öden i Saint-Malo - en stad som kommer att totalförstöras av kriget."
Alltså, vilken vacker berättelse. Jag blev förälskad från första sidan och det höll i sig igenom hela boken, som är en ganska ordentlig tegelsten. Den är så varm och kärleksfull samtidigt som den krossar mitt hjärta med all sorg som lever i sidorna.

Marie-Laure flyr med sin pappa från Paris när tyskarna drar in i staden, men hennes pappa har med sig mer i packningen än vad han borde. Något som folk kommer att leta efter, något som enligt legender bär på en förbannelse och bara bringar otur till den som har föremålet i sin ägo. Och även om legender inte är sanna kan paranoian det för med sig vara en nog så stor förbannelse och till slut blir Marie-Laure väldigt ensam.

Werner bor på ett barnhem med sin lillasyster, och så fort han fyller 15 kommer han bli tvingad att börja jobba i kolgruvan, där deras pappa dog. En dag hittar han en trasig radio och det visar sig att han är duktig på att laga radioapparater, och det blir hans väg bort från gruvan, men in i Hitlerjugend och farligt nära att förlora den känslighet han faktiskt har.

Två unga, ensamma människor som till slut träffas. Men det är inte en kärlekshistoria på det sättet, för större delen av boken lever de på olika håll, i två skilda världar. Fast kärleken är ändå närvarande, mellan en far och en dotter, mellan en flicka och hennes böcker, mellan en bror och en syster. Den är inte alltid okomplicerad, men den är där och det är vackert.

Låt inte sidantalet skrämma er, plocka upp den här boken och läs den. Det är en av de bästa jag läst i år och jag har verkligen svårt att hitta rätt ord för hur underbar den är.

18 kommentarer:

 1. Verkar väldigt bra. Får ta och önska mig den i födelsedagspresent

  SvaraRadera
 2. Det låter faktiskt som något jag skulle gissa. Tack för tipset!

  SvaraRadera
 3. Den där har jag tänkt läsa. Den verkar så bra.

  SvaraRadera
 4. Ska till biblioteket idag så letar efter den här idag då. Monstret i garderoben är utlånad så då var det ju tacksamt med det här boktipset. :-)

  SvaraRadera
 5. Vad roligt att få höra om. Ett tips jag tar till mig :)

  SvaraRadera
 6. Monstret i garderoben fanns inne men inte den här, så den här får vänta lite. :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ah men då fick du tag på bra läsning ändå :)

   Radera
 7. Jag läste den i helgen. Den är helt fantastisk!

  SvaraRadera
 8. Åh! så nyfiken jag blev! Måste ju införskaffas! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den är så bra! Hoppas du kommer gilla den :)

   Radera
 9. Har spanat in den här just eftersom den verkar så vacker! Får ta och läsa den (fats kanske väntar lite, med tanke på hur mycket krigsromaner jag läst senaste tiden)...

  SvaraRadera
 10. Svar
  1. Då har du bra läsning att vänta! :)

   Radera