fredag 21 augusti 2015

Tre avtryck av himlen av CH Wahlund


Originaltitel: Tre avtryck av himlen
Sidor: 198 (Häftad)
Recensionsexemplar: Från Affront förlag, tack! 
"Tre avtryck av himlen samlar CH Wahlunds Katakrestrilogi i en utgåva.
Hafgufa utspelar sig i ett framtida Sverige där skrivmaskiner är dyrbart kontraband och där det mystiska havsmonstret Hafgufas uppenbarelser noggrant noteras.
 Isolatopia tar vid där Hafgufa slutar men flyttar handlingen från det vattendränkta landskapet in till de kontrollerande i maktens korridorer.
Den tredje neologismen avslutar trilogin och ställer frågan hurvida flykt överhuvudtaget är möjligt."
Helt plötsligt verkar jag ramla över böcker där det har gått åt skogen med Sverige av en eller annan anledning. Först Toffs bok, sen Sex liter luft (jag räknar att alla människor försvinner som att något gått åt skogen, även om jag inte avslutade boken), och nu den här trilogin.

Det här är en ganska tunn bok så varje del av trilogin är väldigt kort och lättläst. Jag gillar att det verkligen ser ut som att det är skrivet på skrivmaskin också. Med tanke på att skrivmaskiner är viktiga och väl kontrollerade i det här framtida Sverige. Det ökar på läsupplevelsen.

Angående själva berättelserna så gillar jag den första boken bäst. Där var det mest intressant och spännande. Det är en lågmäld spänning dock, eftersom allt är så övervakat så måste allt ske i det tysta. Så det är ingen actionfylld historia på så sätt.
Den andra boken är lite mer filosofisk, och där tappade den väl mig en del. Jag hade inte riktigt väntat mig det och det blev lite för långdraget i vissa stycken. Men som sagt, det är korta böcker så det går snabbt att läsa i alla fall.
I den tredje och avslutande delen händer det lite mer igen, på samma lågmälda vis. Men jag gillar trots allt ettan bäst.

Karaktärerna är ganska svåra att komma in på livet under den här korta stunden som det tar att läsa. Jag vet inte riktigt vart jag har dem. Med huvudkaraktären ser jag det dock som en positiv sak, för jag blir osäker i början på om han ser igenom myndigheternas regler eller om han är helt i deras led.

Letar du en lågmäld, svensk dystopi som går fort att läsa är det här ett perfekt val.

2 kommentarer:

  1. Jag har den hemma i att läsa högen. Har inte hunnit dit än bara, men skönt att du gillade den.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det ska bli jätteintressant att se vad du tycker om den!

      Radera