fredag 14 augusti 2015

Annan påföljd av Nina Larsdotter


Originaltitel: Annan påföljd
Sidor: 334 (Pocket)
"Philip och Sofia är mitt i tonåren. De är tillsammans och älskar varandra. På Valborg kysser Philip Mathilda. Efteråt är han mycket ångerfull och Sofia väldigt svartsjuk. För att gottgöra sitt svek ser Philip som enda utväg att göra något oåterkalleligt - döda Mathilda. 
Mathildas mamma, Charlotte, fattade ett livsavgörande beslut många år tidigare som hon inte berättat för någon. En dag står mannen hon en gång bedrog men aldrig slutade älska framför henne igen. Kommer han få veta hennes hemlighet innan det är för sent?
Romanen blandar fiktion och verklighet utifrån de tragiska händelserna som utspelade sig i Stureby under maj 2009 när en femtonårig flicka mördades av en jämnårig kamrat."
Det här är...en jobbig bok att läsa. Författaren skriver i förordet att boken är inspirerad av mordet i Stureby 2009, sms-dialoger och förhörsprotokoll som förekommer i boken är (förutom namn, ort, datum) autentiska. Men det andra, karaktärernas relationer, historia och tankar, är något hon själv skapat medan hon skrivit.

Men, det är ändå en tung bok att läsa. Jag minns Sturebymordet, jag minns bilderna på tjejen som blev mördad, hennes leende på den som visades mest. Jag minns att jag försökte greppa det och förstå. Kanske läste jag den här boken av samma anledning som författaren skrev den, för att försöka få en liten förståelse om hur det kunde hända.

Jag vill vissa gånger slänga boken i väggen i ren frustration och ilska. Känslor som kommer dels på grund av hur de beter sig, hur sms-dialogerna går, och dels för att jag inte kan ändra utgången.

Annan påföljd är Nina Larsdotters debutroman, och det är en väldigt välskriven och läsvärd sådan. Den kommer garanterat inte att lämna dig oberörd.

6 kommentarer:

  1. Låter som en bok för mig! Tack för tips!

    SvaraRadera
  2. tack för tipset, låter som en bok i min smak trots att det säkert är oerhört jobbig läsning.

    SvaraRadera
  3. Den lät verkligen intressant, tack för tipset. Ska nog ta och läsa den.

    SvaraRadera