tisdag 18 augusti 2015

Toffs bok av Kalle Dixelius


Originaltitel: Toffs bok
Sidor: 192 (Pocket)
"På 2460-talet hittas en av den svenska historiens viktigaste texter; Toffs bok. Den är ett unikt dokument från den mörka tiden och för första gången kan den nya tidens svenskar ta del av det som en gång var.
I Toffs bok möter vi den unge Toff. Han lever i det benhårda förtryck som råder i Ståkkhålms dragiga ruiner under 2200-talet. Han bor med sin mamma i ett stenhus i Hornschtull. Han längtar efter något mer än vad livet har att erbjuda och trots att det är förbjudet och trots att han riskerar allt fattar han pennan och börjar skriva. Vi får följa Toff genom hans livs äventyr under den kanske mest gåtfulla och sägenomspunna perioden i vår historia. Genom Toffs penna får vi också bevittna hur embryot till den nya tiden skapas.
För första gången finns nu denna klassiker publicerad i sin helhet, kommenterad av en av de ledande experterna på nutidshistoria: Muham Bentson."
 Ibland när jag går runt på "mina" second hand affärer hittar jag böcker jag aldrig hört talas om förut, men de har något som lockar ändå. En väldigt intressant baksidestext oftast, som den här ovanför. Vissa gånger blir det lyckoträffar, vissa gånger helt fel.

Den här gången blev det en lyckoträff. Jag gillar verkligen Toffs bok. Den är skriver i ett framtida Sverige, då något (man vet inte riktigt vad) gått alldeles galet med världen. Och i Sverige har det blivit hårt att leva, all teknologi har slutat användas, det finns inga sjukhus längre, folk får slita för att överleva.
Namnet på huvudkaraktären, Toff, tycker jag låter väldigt gulligt på något vis. Vilket gör att man kanske tror att den här boken inte är så mörk och deprimerande. Men låt er inte luras av det, den har sina stunder då mörkret tar över helt, det är som sagt ingen solskensvärld de lever i.

Och mitt i det här finns alltså Toff, som helt plötsligt börjar skriva om det. Skrivandet tar med honom på en resa med en rebellgrupp, några som vill förändra läget i landet.
Jag köper allt, det här är skrivet så det går att tro på. De kommentarer som finns med i boken av denna Muham Bentson gör det ännu mer trovärdigt. Det är ungefär som i En saga om tidens väsen, kommentarerna gör så att gränsen mellan bok och verklighet suddas ut lite extra.

Så ja, det här var verkligen en positiv överraskning! Boken som bara är på 192 sidor i pocketversionen går dessutom väldigt snabbt att läsa.

2 kommentarer:

  1. Intressant med en story där allt gått åt helsike i Sverige, för en gångs skull.

    SvaraRadera