söndag 14 september 2014

Mörkerseende: En skräckantologi


Sidor: 170 (Häftad)
Recensionsexemplar: Ja tack till Epok Förlag
"11 skräcknoveller på temat hemsökta hus. Gengångare, demoner och andra fasor.
Medverkande: Frida Arwen Rosesund, Elisabet Jonsson, Patrik Centerwall, Lars Östling, Susanne Samuelsson, Stewe Sundin, Finn Cederberg, Markus Sköld, Pål Eggert, Malin Rydén, Jenny Milewski."
Nu har jag haft ett riktigt bra flow med noveller! Det har varit många härliga, skrämmande berättelser som dykt upp i min väg den senaste tiden, och jag tackar och tar emot. Allt som kan ändra min lite negativa inställning till noveller är ju bara positivt.

Här är det författare som visar upp hur väldigt olika man kan tolka temat hemsökta hus. Det är jättespännande att läsa och se hur otroligt varierande historier som dykt upp i deras tankar.

Det finns demoner, hämndlystna spöken, galna människor, skogsväsen och allt möjligt! Helt ärligt är alla noveller bra, några få höll inte hela vägen igenom för mig men även de startade bra, stämningarna och de nervslitande krypningarna under huden finns där i varenda en. Det var bara några som blev lite..ska man säga Stephen King-aktiga? Där slutet för mig kändes lite för överdrivet. Det är ju bara min personliga känsla och man ska inte ta det som något jättehemskt, jag menar, King är en av mina absoluta favoriter! Men ibland blir skenar det iväg lite.

De två som blev mina favorit är dels Dimma av Elisabet Jonsson och dels Mörkerseende av Susanne Samuelsson. Båda två har riktigt härligt skrämmande stämningar, där huvudpersonerna sakta börjar inse att något inte står rätt till och de drar ner mig i skräcken med dem.
Nu när jag sitter här och skriver (det är mitt i natten även om inlägget publiceras på dagen) slår det mig att speciellt Mörkerseende även hade kunnat skrämma slag på mig som en liten kortfilm. Jag hade seriöst inte vågat se den i ett mörkt rum.

Riktigt bra läsning och verkligen fascinerande att se hur olika berättelser man kan få fram ur ett gemensamt tema!

4 kommentarer:

 1. Låter ju riktigt intressant. Skräcknoveller kan vara otroligt bra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har mest tyckt om Kings noveller tidigare, haft jättesvårt för andra men nu verkar det lätta :)

   Radera
 2. Åh ja visst är den bra!! Min recension kommer också snart :D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det ska bli kul att se vad du tycker mer i detalj :D

   Radera