onsdag 14 november 2012

Rosemarys baby av Ira Levin


Originaltitel: Rosemary's baby
Sidor: 192

"Ett ungt par - han skådespelare i börja av sin karriär, hon från en liten landsortsstad - får sin drömvåning i ett gammaldags, trivsamt hus i New York. Allt går som de önskar sig. De får glada vänner i ett äldre par i våningen bredvid, han får plötsligt de roller han så hoppats på, hon väntar den baby de drömt om. Men in i lyckan smyger sig omärkligt en känsla av något elakt, något ondskefullt, något ohyggligt. Och när Rosemarys ende riktige vän plötsligt dör, börjar hennes otroliga misstankar långsamt bekräftas..."
En vän frågade mig för ett tag sedan om jag hade sett filmen Rosemarys baby. Det hade jag inte gjort så jag googlade lite och upptäckte då att det fanns en bok. Självklart fick boken komma hem innan filmen kan ses.

Det här var en riktigt ryslig bok. En spänning som var sådär perfekt krypande som jag vill att den ska vara. Följt av frustration över händelser och ilska och oro. Jag satt till slut väldigt förvirrad över om det var verklighet för huvudpersonen eller om det var inbillning. Det var först på slutet jag insåg hur det låg till. Sådant gillar jag också! När man inte riktigt vet.

Det enda jag inte var så förtjust i var slutet, i alla fall inte direkt efter jag hade läst ut den. Nu, ungefär en dag efter, så känns det mer okej. Kanske för att jag upptäckte att det finns en fortsättning. Den känns väldigt nödvändig för mig att läsa nu så jag får lite mer svar på hur det går.

10 kommentarer:

 1. Jag visste inte heller att det fanns en bok, trodde bara det var en film! Låter som en bra bok. Berätta gärna vad du tyckte om filmen kontra boken sen :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det ska jag försöka komma ihåg att göra! :)

   Radera
 2. Hej!
  Boken har jag missat men jag såg filmen för flera år sedan. Riktigt krypande var det! Nej nu vill jag läsa boken så den ska jag reservera från biblioteket. Så det finns en fortsätning säger du?... Hm..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gör det! Fortsättningen heter Rosemarys son, tills nästa tur på bibblo ska den reserveras :)

   Radera
 3. Hade heller ingen aning om att den fanns som bok. Kanske man skall läsa. Det var otroligt länge sedan jag såg filmen!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tyckte den var klart läsvärd :). Ska bli intressant att se hur bra filmen stämmer med boken!

   Radera
 4. Jag har länge tänkt läsa boken men hade ingen aning om att det fanns en fortsättning! Spännande :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag ska försöka få tag på fortsättningen nästa gång jag planerar in ett bibblobesök :)

   Radera
 5. Jag blev så glad när jag sprang på den här boken på second hand tidigare i höst, helt perfekt om man är ute efter något mysläskigt :) Vill verkligen rekommendera Roman Polanskis filmatisering, tycker att han har fångat stämningen riktigt bra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja den var verkligen mysläskig :). Ska absolut se filmen också!

   Radera