fredag 2 november 2012

Aska av Yrsa SigurdardottirOriginaltitel: Aska 
Sidor: 364

"En kvinna dör en mycket plågsam kvävningsdöd i Reykjavik. Polisen tror först att det är självmord, men det visar sig ganska snart att hon blivit mördad. 
Samtidigt pågår arkeologiska utgrävningar efter vulkanutbrottet på Västmannaöarna 1973, då flera hus begravdes i aska. Advokaten Þóra Guðmundsdóttir blir kontaktad av en man, Markús  , som motsätter sig detta. Men arkeologerna är påstridiga och utgrävningarna genomförs. Och i källaren på Markús föräldrars hus görs en fasansfull upptäckt; resterna av tre döda kroppar samt ett avhugget huvud i en låda. 
Den mördade kvinnan kopplas ihop med Markús och med vulkanutbrottet för över trettio år sedan. Þóra får ett mycket svårt fall att lösa och brottas med frågan: hur hänger dessa hemska dåd ihop?"
Jag har läst två böcker tidigare av Yrsa Sigurdardottir och gillat dem båda. Det gäller nu även för den här boken, Aska.
Kanske är jag lite extra kär eftersom det utspelar sig på Island, ett land jag alltid velat besöka och känt ett stort intresse för. Tyvärr har jag bara besökt det genom böcker än så länge, men jag hoppas det ändras någon gång i framtiden.

Aska är en väldigt intressant deckare. Jag försökte hela tiden pussla ihop bitarna själv men det visade sig till slut att jag var helt lurad. Jag hade blivit bortfintad flera gånger till och med. Vilket ju är bra! Jag vill inte sitta med svaret på gåtan redan efter några sidor, jag vill få klura och fundera och gissa. Och helst av allt då ha fel så klart, så jag får en överraskning.

Det kommer helt garanterat bli fler böcker lästa av Sigurdardottir. Hon har inte gjort mig besviken hittills!

5 kommentarer:

 1. Hennes två första böcker står redan i hyllan och väntar på läsning tillsammans med alla andra som jag vill läsa precis just nu :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hoppas du gillar dom när det blir deras tur! :)

   Radera
 2. Låter som en deckare i min smak!

  SvaraRadera
 3. Djur är underbara, de ger en så mycke energi :) Och finns alltid där sen är det häftigt att se hur bra de känner av när man är sjuk eller ledsen.
  Hur går det med boken om stressade hundar? Fått någon åsikt om den? :) Vad har du för hund? :)

  SvaraRadera