fredag 14 september 2012

Veckans bokbloggsjerka


Fredag! Vilket betyder att det är dags för veckans bokbloggsjerka inne hos Annika igen :).
Veckans fråga är;

Vad är det som lockar dig att läsa den genre/de genrer som du föredrar?

Hm. Jag läser ju lite allt möjligt så det blir svårt att räkna upp allt för alla genrer. Men jag kan väl välja två stycken.

Dels läser jag gärna skräck. En bra skräckis är ju bland det mysigaste som finns tycker jag. Jag gillar att bli lite skrämd och läsa något som är så spännande och läskigt att det sliter en aning på mina nerver och stör min nattsömn :). Det ska vara en sådan krypande skräck (känns som jag använt det uttrycket några gånger nu här i bloggen), inte splatter och massa blod, utan mer mystiskt.

Sedan tar jag med fantasy också, tänk Harry Potter eller Sagan om Ringen, eller Narnia! För det fina med böcker är ju att man kan komma in i helt andra världar. Det är så härligt, att bara plocka upp en bok och försvinna in i en annan värld där allt är möjligt och där det goda och det onda står emot varandra. För ett tag sedan läste jag David Eddings Sagan om Belgarion som jag också gillade väldigt mycket. Jag gillar världar där det finns magi och helt otroligt varelser. 

37 kommentarer:

 1. Känner igen mig i det du skriver, har du läst Terry Goodkinds böcker? De är typexempel på magi och otroliga varelser.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej det har jag inte gjort, jag ska kolla upp! :)

   Radera
 2. När det gäller fantasy så håller jag med dig helt och håller. Däremot vågar jag inte ge mig in på att läsa skräck. Någon föreställning jag har i och med att jag inte gillar skräckfilmer. Men någon gång ska jag prova.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vissa skräckfilmer gillar jag, men det ska inte vara splatter och massa blod i dem heller enligt mig. Lite dum är jag väl som kollar på läskiga filmer när jag får svårt att sova av dem :D

   Radera
 3. Sagan om Belgarion var nog den första fantasyserien jag läste nån gång när jag var sisådär 15 år eller nåt kanske. Och det var den som fick mig fast i genren!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den var väldigt bra! Jag ska läsa mer av Eddings :)

   Radera
 4. Åh den serien löste jag för massor med år sedan. den var så bra!

  SvaraRadera
 5. Jag läste också om Belgarion för många år sen och tyckte om. Den kom någonstans efter Sagan om ringen, men den fick mig ändå att på riktigt hitta fantasy-hyllan på biblioteket. Fortsatte sen med Robert Jordan, tror jag, och var helt fast.

  SvaraRadera
 6. Jag gillar också att försvinna från verkligheten ett tag!

  SvaraRadera
 7. Jag håller verkligen med om skräck. Inget splatter utan mer den där krypande ångesten coh gärna psykologiskt för min del :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis! Den sortens skräck skrämmer mycket mer :)

   Radera
 8. Eskapismen är ju den stora grejen med fantasy; där håller jag verkligen med dig!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja eller hur, få förflyttas till en annan värld :)

   Radera
 9. Håller med när det gäller skräck. Krypande ska det vara, inget splatter! :)

  SvaraRadera
 10. Väldigt bra svar! Tänkte inte alls på fantasy men visst är det underbart att fantisera sig in i en annan värld :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är ju det! Där allt möjligt kan hända :)

   Radera
 11. Visst är det härligt att försvinna in i en annan värld!

  SvaraRadera
 12. Krypande skräck är definitivt något jag gillar. Så att hjärtat börjar bulta, fast jag är inte riktigt medveten om att jag är rädd, men så kommer det ett knarrande ljud från mitt pratande gamla hus och vips ligger boken i knäet för att jag har ryckt till.

  Och jag tycker om fantasy av liknande anledningar. Kan dock störa mig lite på om de översimplifierar det onda och det goda, att det blir för svart på vitt. Jag vill ha ett par karaktärer som jag inte är riktigt säker på vilken sida de står på.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det känner jag igen mig i, knarrande ljud när man sitter helt fast i en läskig bok, så ska det vara! :)

   Radera
 13. Fantasy och skräck måste nästan vara de bästa genrerna när det gäller att försvinna in i andra världar.

  SvaraRadera
 14. Jag minns när jag läste Sagan om Belgarion. Det var en riktigt trevlig tid. Det var en mysig fantasyserie och ett bra sätt att komma in genren. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja den var lagom :) Det blir nog mer Eddings för mig framöver :)

   Radera
 15. Har ni också läst Sagan om Belgarion? Jag trodde jag var den enda som tyckte om den! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det verkar vara en hel del som läst och gillat den om man ska se på svaren här :)

   Radera
 16. Jag är väl ovanligt skraj, men jag har svårt för skräck!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är tur det finns mycket annat att välja på också! :)

   Radera
 17. Det bästa med böcker är ju att man får kliva in i andra världar :)
  Är inte så mycket för skräck egentligen, men har ändå läst en hel del Koontz-böcker som jag tycker är bra. Jag har alldeles för livlig fantasi och är också lite mörkrädd, för att verkligen gilla skräck.
  Eddings var den första författaren jag läste när jag började läsa fantasy. Gillar de böckerna och funderar på att läsa dem igen :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Koontz är en favorit här :). Min fantasi kan också leva sitt eget liv, och mörkrädd är jag nog lite, men av någon udda anledning gillar jag att bli skrämd :P

   Radera
 18. Håller helt med! Krypande skräck är helt underbart, särskilt på hösten.

  SvaraRadera
 19. Kul med skräck som favoritgenre! jag tänker alltid att det är så spännande och kul att läsa/se skräck, och sen när jag ska sova så ångrar jag mig djupt...

  Jag älskar också fantasy, Eddings var länge min favoritförfattare! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vissa gånger har jag också ångrat mig när jag ligger där mitt i natten och lyssnar på alla underlig ljud efter en extra läskig film eller bok, men sen somnar jag till sist och dagen efter är jag fast i skräck igen ;)

   Radera