torsdag 19 april 2018

Zonen vi ärvde av Fruktan


Originaltitel: Zonen vi ärvde
Sidor: 231 (Inbunden)
Recensionsexemplar: Från Fria Ligan, tusen tack!
"Sverige har gått under. Livet är hårt. EN VÄRLD INFEKTERAD AV RÖTA breder ut sig framför dig. Du vill inte gå ut i den okända Zonen, men du har inget val. Det är din enda chans. Överlever du i spillrorna? RÖR DIG UT I ZONEN. Överlevarna har gömt sig i bunkrarna, men tvingas ut i det okända när matförråden sinar. Mutanterna roffar åt sig krubb där de kan, medvetna om att det handlar om att äta eller ätas. Maskinvarelsernas kugghjul börjar snurra av egen kraft, de bryter sig loss från sin programmering och tar sina första, gnisslande steg. Men vad händer när alla möts i Zonen?"
Jag har tidigare läst Stockholms undergång av författarkollektivet Fruktan. Det var en novellsamling som jag verkligen fastnade för! Så jag hade höga förhoppningar på Zonen vi ärvde men tyvärr blev det inte samma fullpoängare.

Vissa noveller är riktigt bra och håller mitt intresse uppe även om själva grunden inte riktigt fångar mig. Jag vet inte om jag hade uppskattat allt mer om jag hade spelat rollspelet som den här världen är baserad på, kanske hade jag hängt med mer eller kunnat leva mig in mer i berättelserna. Det är inte så att det är dåligt skrivet, det är det verkligen inte, utan det är mer problem i att vi inte passar ihop. När jag läste Stockholms undergång var jag där, jag var rädd med karaktärerna, kände deras känslor och såg allt genom deras ögon. Men här klickar det inte.

Det är ganska mycket robotar här, och på något vis känns det som att det är ett av mina problem. Jag är inte riktigt intresserad av det. En novell jag däremot gillade som handlade om en robot är Sälen, där en gammal stridsrobots medvetande har blivit insatt i en liten sälrobot. Det är inte så populärt hos roboten, vilket väl är ganska förståeligt. Den är ganska rolig, med den bittra roboten som planerar hämnd mot människan som gjort det här mot honom samtidigt som han blir buren i en gammal IKEA-påse!

En annan jag tyckte mycket om var Hemlängtan, den handlar om Kami som gett sig ut i Zonen för att leta reda på en reservdel som behövs hemma i Arken. När hon ska söka skydd för natten hittar hon ett hus, men det som verkar vara en trygg plats visar sig vara något mycket mörkare.

Så det finns noveller jag tycker om, men allt som allt var det inte riktigt rätt bok för mig. Om man har spelat rollspelet eller bara är mer intresserad av att läsa om den här sortens värld däremot så tror jag verkligen att man kommer tycka om den!

2 kommentarer:

  1. Jag har heller inte spelat rollspelet, men jag föll ändå pladask för världen :)

    SvaraRadera