onsdag 11 april 2018

1793 av Niklas Natt och Dag


Originaltitel: 1793
Sidor: 451 (Inbunden)
"Gustav III är död. Mer än ett år har gått sedan skotten föll på maskeradbalen. Kronprinsen är omyndig och krigsåren har tömt statskassan. Riket styrs av egenintressen medan folket far illa. Ingen litar på någon. Överallt frodas missnöje och paranoia.
Hösten 1793 hittas ett lik i Fatburen på Södermalm, den igenslammade sjö där allt kåkstadens avskräde hamnar. Den döde saknar armar och ben, men skadorna är inte nya.
Cecil Winge har varit Stockholms poliskammare behjälplig med sitt skarpsinne förr. Nu vacklar hans hälsa, men han krävs på en gentjänst han inte kan neka. Tiden är knapp, och den vinter som ska bli den svåraste Stockholm skådat på ett decennium är i antågande."
Jag började läsa 1793 i julas. Min tanke var att ha den som lunchbok på jobbet, men det gick inte. Jag var alldeles för seg i skallen för att kunna hålla koncentrationen uppe och den blev liggande i några månader.

Det här är nämligen en bok jag var tvungen att vara vaken för att hänga med i! Den är otroligt välskriven och levande, så det gick inte för mig att snabbläsa. Jag behövde ta mig tid, verkligen sjunka ner i den och ta in det jag läste ordentligt. Ni kanske förstår att det lutar åt att det här var en positiv läsupplevelse? Det var det! Jag tycker väldigt mycket om den.

Det är en skitig berättelse, och med det menar jag att livet för karaktärerna vi får lära känna är skitigt, det är rått, hårt och hemskt många gånger. Det är inte en bok du ska läsa om du vill bli uppmuntrad, det kommer du nämligen inte att bli. Jag satt några gånger under boken och tänkte "åh men titta nu finns det ju lite hopp och ljus hä...nähä, glöm det".

Men den är som sagt jättebra! Gillar man historiska böcker, och kanske speciellt deckare då, så tycker jag absolut man ska ge den här en chans. Jag hoppas att Natt och Dag fortsätter skriva, jag skulle gärna läsa mer!

6 kommentarer:

 1. Så spännande. Jag har ett presentkort på Akademibokhandeln, så jag kanske borde köpa denna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den är väldigt bra så det vore ett bra köp :)

   Radera
 2. Alltid roligt att se/höra hur olika man tycker om böcker. Jag tyckte att den var oerhört dålig men det verkar jag vara rätt ensam om

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men det vore ju väldigt tråkigt om alla tyckte lika :)

   Radera
 3. Kan verkligen förstår att han prisades som årets deckardebutant i höstas. Den är både spännande och har det där lilla extra som gör att den sticker ut.

  SvaraRadera