torsdag 20 april 2017

Huset som vaknade av Martin Widmark & Emilia Dziubak


Originaltitel: Huset som vaknade 
Sidor: 40 (Inbunden)
Ålder: 3-6
"På kvällen när gubben Larson som vanligt har gått igenom huset och släckt ner rum för rum och dröjt sig kvar för att minnas sin fru och barn och deras liv i det gamla huset, knackar det plötsligt på dörren! En liten pojke med en mystisk kruka står utanför. Inte kan väl han, gubben Larson, ta hand om ett alldeles nysått frö? Och inte har han tid heller!"
Vuxna kan också läsa barnböcker, det är vi väl överens om? Jag älskar riktigt fina barnböcker, det spelar ingen roll att jag inte har egna barn än. Jag köper dem i alla fall när jag blir förälskad i någon.

Huset som vaknade är en underbart fin bilderbok. Illustrationerna är magiska, de går inte att beskriva ens och inga foton jag kan ta med mobilen skulle göra dem rättvisa. Ni måste helt enkelt hålla i den och titta själv för att förstå det. Och det tycker jag verkligen ni ska göra!

Själva berättelsen är också riktigt fin. Det handlar om gubben Larsson, som inte ser så mycket positivt i livet mer efter att barnen flyttat ut och frun gått bort, huset är tomt och mörkt, dammet samlas och till och med katten har gett sig av. Han går omkring i huset och minns allt, men så dyker grannpojken upp med ett frö som gubben Larsson får ta hand om. Och helt plötsligt förändras allt.

Det är otroligt vilket sätt historien får liv på tack vare bilderna. Det skiftar från mörker till ljus i takt med gubbens humör. Det är verkligen ren och skär bokmagi.

6 kommentarer:

  1. Bara omslaget ser fantastiskt ut. Ska se om jag kan låna denna :) Och självklart kan alla åldrar läsa barnböcker. En bra historia blir ingen för gammal för :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Gör det och säg vad du tycker sen! :)

      Radera
  2. Det där var en spännande beskrivning av boken. Och mycket symbolik där.
    Ellington

    SvaraRadera