måndag 6 maj 2024

Glöm aldrig Tintin av Sanam Gharaee & Sofia Rutbäck Eriksson

 

Originaltitel: Glöm aldrig Tintin
Längd: 11 h 11 min
Uppläsare: Philomène Grandin
"Det var det bästa som hänt mig när graviditetsstickan visade det lilla plusset. Tänk att jag skulle bli mamma. Jag hade längtat så länge. När Tintin föddes blev mitt liv komplett. Min man, A, var forskare och hade avgudat mig från start. Höjt mig till skyarna. Alla omkring oss sa att vi var det perfekta paret. Men något hände när vi fick barn, från att jag hade lagt all min tid på A låg nu mitt fokus på Tintin. När allt inte längre var på min mans villkor var jag inte längre den fru han önskade. Och han lämnade oss. Därefter följde år av psykiskt våld mot både mig och Tintin. Jag fick ensam vårdnad men A hade fortfarande rätt till umgänge. Tintin blev alltmer rädd för att träffa sin egen pappa och när det framkom att A planerade att föra Tintin utomlands stoppade jag umgänget. Domstolen tyckte dock att A behövde få träffa sin son. Att en man har rätt till sitt barn. Det beslutet ledde till att A mördade Tintin. Han mördade mitt barn.

"Glöm aldrig Tintin" är berättelsen om en mamma som försöker bli fri från en våldsam man - och förlorar mot det svenska rättssamhället. Det är en sann skildring om att få sitt barn mördat av den som man en gång älskade allra mest."

Vad ska man egentligen skriva till den här boken? Jag vill skriva allt jag bara kan samtidigt som inga ord räcker till. Det är en bok som krossar mitt hjärta. Jag har gråtit och varit förbannad, känt frustration och sorg. 

Jag hoppas att så många som möjligt läser den. Så att fler kan få förståelse hur det psykiska våldet fungerar. Att det inte alltid är det bästa för alla barn att ha kontakt med sina föräldrar, hur viktigt det är att faktiskt lyssna på barnen. De ska inte behöva umgås med vuxna som utsätter dem för våld, oavsett om det är fysiskt eller psykiskt. 

Mest av allt önskar jag av hela mitt hjärta att den aldrig hade behövt skrivas. Jag önskar att Tintins alla drömmar och förhoppningar om framtiden hade fått slå in. 

Och mitt i allt det mörka och hemska har jag känt den otroligt starka kärleken mellan Sanam och Tintin. Jag har blivit varm i hjärtat av deras fina relation och stödet de hade från familj och vänner. Glöm aldrig Tintin känns som en av årets absolut viktigaste böcker. Läs den, lyssna på den.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar