måndag 2 oktober 2023

Pestblommor av Mats Strandberg

Originaltitel: Pestblommor
Sidor: 197 (Inbunden)
Ålder: Unga vuxna
Illustrationer: Elin Sandström

"Jag ska berätta hur det var den där hösten.

Jag tänker börja med den största hemligheten av alla.
Jag ska erkänna det värsta av allt:
Jag ville bara att hon skulle sluta skrika.
Det är hösten 1710 och pesten brer ut sina svarta vingar över Stockholm. Magdalena och hennes lillasyster Ebba tvingas flytta från huvudstaden när deras mor dör i den fruktade sjukdomen. De ska bo på Svartdamm slott, hos en moster de aldrig träffat.

Slottet är vackert, men rummen står tomma och det finns knappt något tjänstefolk kvar. Det är bara början på mysterierna. Varför verkar moster Katarina hata Magdalena? Vem är den skrämmande prästen, som kommer till slottet varje vecka? Och varför får Magdalena inte träffa Katarinas styvson, eller ens ställa frågor om honom?"
Jag blir alltid superpepp på när jag vet att Mats Strandberg är på väg med en ny bok. Då vet jag att jag har något att se fram emot. 

Pestblommor är en kuslig, spännande och samtidigt väldigt berörande berättelse. Genom Magdalenas ögon får vi uppleva pesten och hur den slår till i Stockholm. Hennes mamma dör och tillsammans med sin lillasyster skickas hon ut på landet där det för tillfället är säkrare. Men deras vistelse hos mammans syster blir en mardröm. Hon behandlar dem illa, det finns en läskig präst och är mosterns styvson verkligen så krasslig som alla säger?

Jag läste den här boken under två kvällar. Stämningen är perfekt för mörka höstkvällar, karaktärerna känns levande och det finns så många frågor som driver läsningen framåt. Mot slutet blev det riktigt känslosamt på ett sätt jag inte hade väntat mig. Jag rekommenderar den starkt!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar