måndag 29 maj 2017

Yxmannen av Ray Celestin


Originaltitel: The Axeman's Jazz
Sidor: 472 (Pocket) 
"New Orleans 1919. Den beryktade seriemördaren Yxmannen sätter skräck i staden med sina bestialiska mord.
Kriminalinspektör Michael Talbot utreder fallet men har svårt att hitta ledtrådar. Dessutom bär han på en hemlighet, som till intet pris får komma ut. Luca DAndrea, Michaels tidigare chef, har fått i uppdrag av maffian att ta reda på vem Yxmannen är. Nittonåriga Ida jobbar som sekreterare hos en privatdetektiv, och när hon snubblar över ledtrådar som kan leda till avslöjandet av Yxmannens sanna identitet kan hon inte låta bli att på egen hand försöka utreda mysteriet.
Yxmannen bygger på de händelser som skakade New Orleans mellan 1918 och 1919, då en seriemördare härjade i staden. De brev som förekommer i romanen är autentiska och tros ha skrivits av den verklige Yxmannen."
Jag är svag för böcker baserade på verkliga händelser och har varit nyfiken på Yxmannen sedan den kom som inbunden. Nu är den äntligen läst och den var precis så bra som jag hoppades på!

Det är en otroligt välskriven och bra ihopsatt berättelse. Miljön blir tack vare författarens språk levande och du kan verkligen känna staden, människorna, oron, farorna, smutsen och samtidigt kärlek en och livet under allt det.
Som läsare får man följa tre olika karaktärer som försöker lösa morden från olika håll. Det blir aldrig rörigt med de olika rösterna, tvärtom hjälper de varandra att bygga upp allt. Det är en ordentlig pocket med sina 472 sidor men det är så spännande och fängslande att jag aldrig ens reflekterar över längden.

De riktiga morden som utfördes av Yxmannen fick aldrig någon lösning, men i boken har författaren hittat på ett otroligt bra slut som inte lämnar mig med några frågetecken. Läs den!

12 kommentarer:

 1. Den har jag kikat på länge nu, ska nog ta och skaffa mig trots allt :)

  SvaraRadera
 2. Se där, nu blev jag ju riktigt sugen på den :)

  SvaraRadera
 3. Den finns i bokhyllan, fick den i juklapp.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då har du något att se fram emot :)

   Radera
 4. Låter som en bok för mig. Får ta och kolla om den finns på biblioteket. Så praktiskt att få lite boktips!

  SvaraRadera
 5. Gillade också Yxmannen riktigt mycket.

  SvaraRadera