torsdag 28 april 2016

Simma med de drunknade av Lars Mytting


Originaltitel: Svøm med dem som drukner
Sidor: 408 (Inbunden)
"Hösten 1971 hittas ett norskt-franskt par döda i Frankrike. Deras tre år gamla son Edvard är spårlöst försvunnen men hittas fyra dagar senare på ett sjukhus tolv mil bort. Var Edvard har befunnit sig under tiden, och om det verkligen var en slump att hans föräldrar klev på en kvarglömd mina från första världskriget, förblir en gåta.
Edvard växer upp hos sin fåordige farfar på en potatisgård på norska landsbygden. Och det är när hans farfar dör i början på 90-talet, och det oväntat dyker upp en vackert snidad träkista från en släkting som Edvards tillvaro vänds upp och ner. Han beger sig ut i den stora världen för att finna svar på sitt livs frågor. Sökandet leder honom till Shetlandsöarna och tillbaka till Frankrike, där han tvingas gräva i de mörkaste hörnen av sin familjs historia. En historia som är nära sammanvävd med de stora tragedierna i Europa under 1900-talet."
En kollega läste den här för ett tag sedan och tyckte att den var bra och när jag läste på baksidan blev jag riktigt nyfiken. Familjehemligheter, ett barn som försvinner i fyra dagar utan att någon hittar lösningen och så klart naturen i Norge och på Shetlandsöarna. Vad finns det att ogilla?

Inte mycket kan jag säga! Jag har inte hört eller läst så mycket om den här boken bland andra bokbloggare. Eller så kanske jag varit blind och missat det. Men om den inte fått mycket uppmärksamhet så är det verkligen synd! Det är en otroligt bra berättelse, välskriven och spännande.

Miljöbeskrivningarna är otroliga. Speciellt när Edvard befinner sig på Shetlandsöarna, du kan verkligen känna de skoningslösa vindarna slita i dig när du sitter hemma i soffan och läser. Det är helt otroligt.
Även om det inte är en deckare eller thriller så finns det hela tiden ett driv som gör att jag måste läsa vidare. Så många frågor som behöver få svar och det går inte att sluta tänka på boken innan allt har löst sig. Flera gånger tror jag att jag vet hur det ligger till, men sen kommer det någon ny sväng och jag inser att jag är helt fel ute.

Det här är författarens skönlitterära debut och jag hoppas verkligen han skriver mer!

10 kommentarer:

 1. Har länge tänkt läsa den här, nu blev jag peppad att göra det :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Läs läs läs! ;) Den är verkligen bra :)

   Radera
 2. Nu blev jag ju riktigt nyfiken :) Tack för tipset!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är bra, bli nyfiken och läs :D

   Radera
 3. Jag läste den på norska för ett tag sen. Tyckte den var bra men hade nog förväntat mig ännu mer.

  SvaraRadera
  Svar
  1. För mig var det tvärtom, den var mycket bättre än jag trodde :)

   Radera
 4. Denna boken står i min bokhylla. Läste den för ett tag sen. När jag läste baksidan fånga den också mig. Det var en otroligt bra bok.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad kul att du också tyckte om den! :)

   Radera
 5. Visst var det en bra bok! Hoppas du hänger med på vår bokcirkel om den!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det var verkligen en positiv upplevelse! :)

   Radera