torsdag 14 april 2016

Bodenfallet av Thomas Bodström & Lars Olof Lampers


Originaltitel: Bodenfallet
Längd: 5 h 10 min
Uppläsare: Rolf Wrangnert
Serie: Svenska brott (del 1)
"I maj 2013 hittades en 20-årig flicka död och styckad i en skog utanför sin hemort Boden. Hon hade varit försvunnen i nästan tre veckor och polisen hade under den tiden arbetat med två spår som såg ut att kunna leda dem till en gärningsman. En av dem greps senare men förnekade all inblandning i hennes död. Det blev polisutredningens uppgift att försöka få fram alla svar, men trots ett intensivt arbete fanns fortfarande en mängd stora frågetecken kvar när rättegången skulle börja. 
Vilken var egentligen dödsorsaken? Var mördades flickan? När skedde mordet och styckningen? Var fanns mordvapnet? Och var det egentligen ett mord? Trots alla dessa frågetecken kunde en ung man senare dömas i såväl tingsrätt som hovrätt. Men hur stor del av sanningen kommer fram i våra domstolar?
I den här första boken i serien Svenska brott med inträngande och förklarande beskrivningar av polisarbetet och rättsprocessen i kända svenska kriminalfall följer vi ett fall som fortfarande är mycket omdiskuterat. Författarna ger i egenskap av brottmålsadvokat och erfaren journalist sin skildring av det här komplicerade rättsfallet och förklarar de olika aktörernas roller och agerande."
Jag ska erkänna att jag är en sådan person som väldigt sällan (i princip aldrig) läser eller ser på nyheter. Men det här fallet kommer till och med jag ihåg att jag läste om. Kanske för att det var just i Boden, allt här uppåt känns liksom så nära. Därför blev jag så klart intresserad när jag såg att den här boken skulle komma ut, och när den dök upp på Storytel passade jag på att lyssna.

Jag började i tisdags kväll och lyssnade färdigt de sista två timmarna på onsdag direkt efter jobbet. Det var verkligen en intressant bok, lite obehaglig med tanke på brottets natur men intressant. Författarna förklarar väldigt lättförståeligt om hur polisens arbete gått till, hur de kommit till vissa slutsatser och sedan hur själva rättsprocessen fungerar. De är inte helt okritiska utan pekar även på svagheter och problem som kan uppkomma. Men de är inte på något vis partiska i själva bedömningen av fallet, det är inga personliga åsikter som kommer fram i om det har gjorts rätt eller fel.

Det tycker jag är bra, det gör boken ren faktamässig. Men inte trögläst för det, jag är hela tiden intresserad och lyssnar vaket. Det blir aldrig för tungt eller tråkigt språk. Jag rekommenderar den absolut om man är intresserad av brottsfall och få lite mer insyn i hur arbetet går till på ett lättillgängligt sätt. Uppläsarens röst passar dessutom perfekt till den här sortens böcker.

6 kommentarer:

 1. Jag kan tänka mig denna bok även om jag inte kommer ihåg fallet så mycket

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den är garanterat läsvärd även om man inte kommer ihåg det!

   Radera
 2. Hörde en intervju med Bodström och blev ännu mer intresserad av boken nu när jag läst din recension :)

  SvaraRadera
 3. Kommer inte ihåg detta fallet, men boken kan säkert vara intressant att läsa ändå.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den är garanterat intressant även om man inte minns det :)

   Radera