onsdag 14 mars 2018

En ny tid av Ida Jessen


Originaltitel: En ny tid
Sidor: 220 (Inbunden)
Serie: Bagge (del 1)
Recensionsexemplar: Från Historiska Media, tusen tack! 
"3 januari 1904
Jag är på väg nu. Allt är packat. Jag har inte ens tid att skriva det här. Jag fortsätter senare.
Så inleder fröken Lilly Høy sin dagbok. Hon ska precis påbörja sin första lärartjänst i det lilla jylländska samhället Thyregod. Men det kommer att dröja tjugo år innan hon tar fram sin dagbok igen. Då ligger hennes man, doktor Bagge, för döden.
I En ny tid möter vi Lilly Bagge. Hon är en kvinna av sin tid, som troget följt sin make genom livet. Först som änka måste Lilly lära känna sig själv på nytt och inser då att det är dags att vända om, återgå till den hon var för tjugo år sedan."
Det här är en bok som är ganska annorlunda mot mycket annat som jag läser. Det är ingen deckare, inget övernaturligt, inte ens något egentligen dramatiskt. Men anledningen att jag skrev och efterfrågade den som recensionsexemplar var att den är skriven i dagboksform och det är något jag är väldigt svag för.

På bakskidan beskrivs den som finstämd, ett ord jag tycker passar utmärkt på den här lilla pärlan. Den handlar om Lilly, som alltid har satt sin make först och haft ett ganska stilla liv medan han varit en upptagen läkare. Men han blir sjuk och avlider, och hon blir ensam kvar och vet inte riktigt vad hon ska göra eller vem hon är nu utan honom. Genom sin dagbok tänker hon tillbaka på livet innan hon träffade honom, samtidigt som hon börjar upptäcka allt det nya hon nu står inför.

Det är väldigt fint skildrat. Lilly berättar en hel del utan att skriva saker rätt ut och det är skickligt gjort. Hon har kanske inte varit så lycklig som hon intalat sig under åren tillsammans med maken, och det verkar aldrig ha varit ett speciellt kärleksfullt förhållande.

Jag har tyckt om att följa hennes tankar och känslor när hon lär sig hur hon ska förhålla sig till sig själv och livet som änka. På sina få sidor hinner den ge mig många känslor och trots att allt kanske inte blev som Lilly först hade tänkt sig, finns det en känsla av hopp i hennes ord.

6 kommentarer:

  1. Jag blir mer och mer nyfiken på den här boken.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kan verkligen rekommendera att du läser den! Den är riktigt fin.

      Radera
  2. Den har så himla fint omslag! Plus att jag tycker den verkar bra, så jag har skrivit upp den på min att läsa-lista :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Håller med, den är verkligen jättefin! Hoppas du kommer tycka om den :)

      Radera
  3. Vad roligt att du tyckte om den :) Det är verkligen ingenting dramatiskt med historien, precis som du skriver, åtminstone inte utåt. Men ändå så fängslande tyckte jag. Eller kanske just därför.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Håller med! Den är fängslande med alla känslor.

      Radera