torsdag 21 juli 2016

Jack Uppskäraren: kriminalfall och legend av Glenn Lauritz Andersson


Originaltitel: Jack Uppskäraren: kriminalfall och legend
Sidor: 312 (Pocket)
"Hösten 1888 härjade Jack Uppskäraren i det fattiga East End i London. Han mördade och stympade fattiga prostituerade på ett sätt som satte skräck i stadens invånare och polismän. Morden utgjorde sprängstoff för tidningarna och ledde till att han blev världens förste internationellt ryktbare seriemördare. Än i dag är Jack Uppskärarens identitet ett mysterium och hans mordserie blev ett av Englands värsta trauman.
Glenn L Andersson är expert inom ämnet och hans bok om Jack Uppskäraren är den första heltäckande genomgång som skrivits på svenska. Här presenterar han de faktiska förloppen vid de ruskiga morden och skildrar miljön i det viktorianska London och de villkor som var verklighet för mordoffren."
 Jag är väl garanterat inte ensam om att finna Jack the Ripper fascinerande? Det faktum att man aldrig kom på vem det egentligen var och varför han begick de där hemska morden. Jag har inte läst speciellt många böcker om ämnet men det har ändå alltid varit något jag intresserat mig för i den mån jag ramlat över information kan man väl säga. Så den här boken var självklart något som väckte min nyfikenhet.

Den tar upp många teorier och förklarar bra och lättförståeligt varför de inte håller och vart många av legenderna om honom kommer ifrån. Att han skulle vara del av den kungliga familjen, eller någon som arbetade för dem, eller en läkare och så vidare. Teorier finns det många, men det är inga som har bevis nog för att man ska kunna säga säkert att "han var det!". Och på sätt och vis retar det mig otroligt att det här aldrig kommer få en lösning, på ett annat sätt är det väl just det som är så fascinerande.

I samband med att jag läste boken tittade jag på From Hell med Johnny Depp. Författaren tar upp filmen i boken och pratar om att den tyvärr inte håller sig så mycket till fakta utan mer eldar upp myterna om vem det kan ha varit. Det var intressant att se den samtidigt som jag hade boken pågående.

Det är en jätteintressant bok, men varning om man är känslig för obehagliga bilder. Det finns foton på mordoffren och några av dem är extra otrevliga att titta på.

8 kommentarer:

 1. Låter som en superintressant bok.

  SvaraRadera
 2. Jag som du gillade denna bok för att som du skriver det är verkligen ett mysterium vem var han? ... och denna bok tycker jag faktamässigt är riktigt bra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja precis, det vore så spännande att få veta!

   Radera
 3. Låter mycket intressant. Det jag finner mest fascinerande med Jack the Ripper är egentligen alla myter och teorier som byggts upp runtom honom och att han har blivit som en klassisk karaktär som nästan är helt åtskild från den verkliga historien. kanske kolla upp denna bok även om jag är väldigt känslig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den är absolut läsvärd! Tur är ju ändå att bilderna är svartvita så det blir inte så detaljerat som om det vore i färg. Hade vissa av dem varit i färg hade jag varit körd tror jag, då hade det blivit alldeles för mycket.

   Radera
 4. Tack för boktips, den här ska jag absolut lägga till min önskelista! Tycker det är jätteintressant dels med alla myter men också med tankarna kring VARFÖR någon tar sig för att mörda unga kvinnor på detta vis.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller med, det är verkligen ett intressant ämne!

   Radera