tisdag 30 juni 2015

Vargskräck av Jeanette Bergenstav


Originaltitel: Vargskräck
Sidor: 264 (Inbunden)
Serie: Flingan & Flockan (del 1)
Åldersgrupp: 9-12
Recensionsexemplar: Från Idus förlag, tack snälla! 
"Vem är det som gömmer blodiga köttstycken i skogen? Och varför? Går det verkligen en livsfarlig varg lös i Torslanda? Vem är den skäggige mannen som smyger omkring? Och vad pågår egentligen i "Häxans hus"?
Elvaåriga Flingan Fjällström och hennes pudel Buffy hamnar oväntat mitt i ett dramatiskt äventyr. Som tur är får de hjälp av sina nya hundvänner Hero, Dockan, Chess och de andra. När faran lurar runt hörnet så finns det bara ett sätt att klara sig - genom att hjälpas åt."
Åh vad jag hade älskat och velat ha den här boken när jag var yngre! Jag älskar den nu också, missförstå mig inte, men då hade jag verkligen tokälskat den. Jag menar, det är en deckare med en hel hundflock! Plus några människor också så klart, men hundar! Den här är som gjord för en yngre Victoria.

Här ryms både ett stort lass spänning och en liten dos humor. Det händer saker hela tiden så det finns inte tid att bli uttråkad. Samtidigt får man skratta lite åt när hundarna busar runt med varandra och sina människor.
Den tar också upp allvarliga sidor av livet, speciellt hundlivet. Hur det kan gå när folk missköter sina hundar, om de blir slagna, använda i kamp och liknande. Den visar att det är då hundar till exempel blir rädda och kan reagera aggressivt för att skydda sig själva, om de inte får lära sig att lita på människor igen.
Och dessutom berör den, som titeln säger, vargskräcken, hur människor kan hetsa varandra till att hata något de är rädda för, och även hata de som inte håller med deras rädsla. Det här är en bra bok på grund av alla de här sakerna. Men den blir aldrig predikande, det behöver man inte oroa sig för. Det varvas fint in i själva historien och spänningen.

Har man, eller har haft, hund känner man igen så mycket av det som beskrivs. Kärleken till hundarna, oron om något händer dem, hur de skänker en så mycket glädje med alla sina tokigheter. Det gjorde så att boken lämnade ännu större avtryck hos mig.

Det här är första delen om Flingan och flocken och jag ser fram emot fler böcker och mysterier. Så har du någon hundtokig deckarsugen tjej eller kille i den här åldern tycker jag absolut du ska sätta den här boken i händerna på den personen!

4 kommentarer: