tisdag 20 maj 2014

Thales värld av Nicklas von Matérn


Sidor: 281 (Häftad)
Recensionsexemplar: Ja, tusen tack Vulkan!

"Jag tycker att det i mångt och mycket är en utmärkt novellsamling. Här finns originalitet, fantasi och visionär kraft. Novellerna vänder hela tiden läsarens uppmärksamhet mot de tunna skärmar av medvetande som skiljer det rationella från irrationella. En sorts grundproblematik hos gestalterna skulle kunna sägas vara att de inte stämmer överens med sig själva. Det rör sig om en sorts alienationsmystik som för mina tankar till Stig Dagerman, i synnerhet till hans novell den Främmande mannen ur samlingen Nattens lekar. I och med att alla novellerna får liv mot bakgrund av en likartad existentiell ångest skapas en tematisk helhet inom vilken jag som läsare upplever att du på ett intressant sätt förmår skildra en kulturell situation, för att inte säga ett kulturellt krisläge. Samhällets mallar och paragrafer skaver gestalterna in på bara skinnet.
Kort utdrag ur lektörsutlåtandet av:Joakim Forsberg Författarcentrum Öst."
Det är något med mig och noveller. Vi kommer inte riktigt överens så bra som jag önskar att vi skulle göra. Jag verkar ha svårt att bli fångad på de få sidorna som de består av. Det behövs en längre sammanhållande berättelse för att jag ska kunna sjunka in i sidorna på rätt sätt tror jag.

Men, med det sagt, så vill jag inte säga att novellerna i Thales värld var dåliga! Det var de inte. Vissa grep tag i mig mer än andra. Till exempel den första, Nattfabriken, gav mig nästan klaustrofobiska känslor under läsningen. Hopplösheten och gråheten som nattarbetaren kände beskrevs så väldigt bra och var svåra att hålla ifrån sig.

En annan som fick det att gå rysningar längs ryggraden på mig var Ljudmördad, där huvudpersonen sakta men säkert sjunker in i ett vansinne på grund av alla ljud som finns runt omkring honom. Riktigt läskigt att läsa om och jag är glad att han bara vara en figur i en berättelse!

Språket är väldigt fint tycker jag. Det är mycket beskrivningar och det är målande gjort. En stycke i sista novellen som jag fastnade extra mycket för är det här:
"Jag satt bredvid henne på lektionerna och drömde mig bort i hennes hår som innehöll olika världar."   - Mormor har ordet, sid 224 
Så det är bra noveller! Det är bara jag som inte kan fastna helt ordentligt när sidantalet inte är längre. Är man däremot en ordentlig novellmänniska tycker jag absolut att man ska ge den här boken en chans!

2 kommentarer:

  1. Hejdlöst rolig och välskriven! Jag väntar redan på nästa novellsamling!

    SvaraRadera